English literature past paper solved MCQs SET 10

English literature past paper solved MCQs SET 10
English literature past paper solved MCQs SET 10

English literature past paper solved MCQs SET 10

901. What is the meaning of Khums?

ANS:

One fifth

902. Sulah e Hudaybiyyah is called Fatah Al-Mubeen in Surah?

ANS:

Al-Fatah

903. Hazrat Abu Ayyub al-Ansari is situated at_____

ANS:

Madina

904. How many times does the name of Muhammad (SAW) come in the Quran?

ANS:

4

905. Siha e Sitta are ____ books of Hadith ?

ANS:

6

906. Who is a renowned biographer of Prophet Muhammad (PBUH):

ANS:

Michael H Hart

907. Which is not source of Islamic Fiqah ?

ANS:

Qisas

1908. Dominated English literature from the Restoration until the end of the 18th century with the emergence of Romanticism?

ANS:

Neoclassicism

909. In the first 75 lines of Book One of “Paradise Regained,” Satan refers to which person he has recently seen, who is identified by the following quote? “Before him [Jesus] a great Prophet, to proclaim / His coming, is sent Harbinger, who all / Invites, and in the Consecrated stream / Pretends to wash off sin” ?

ANS:

John the Baptist

910. Denied the right to apply for divorce and facing intense humiliation, John Milton wrote what work?

ANS:

The Doctrine and Discipline of Divorce

911. The Doctrine and Discipline of Divorce

ANS:

Samuel Johnson

912. The term “Agonists’” is Greek and it means______________?

ANS:

one who struggles for or champions a cause.

913. After Milton went blind, he was able to compose poetry by using ______________?

ANS:

Dictation

914. Which of the following events occur(s) in the first book of John Milton’s “Paradise Lost” ?

ANS:

A and B

915. In Book Six of “Paradise Lost,” Satan invents something that he thinks will help win his war against God. What is it?

ANS:

Gunpowder

916. How many times does Satan work to tempt Jesus in the Gospels ?

ANS:

Greek

917. Near the end of “Samson Agonistes,” Samson has decided not to perform for attendants at a certain event when (starting with line 1381) he suddenly reverses positions and agrees to go. Why does he do this?

ANS:

He experiences some “rousing motions” which might be from* God

918. What event occurs in the final lines of John Milton’s “Paradise Lost” ?

ANS:

Adam and Eve hold hands and walk across an arid plain.

919. Which of the following elements DOES NOT characterize epic poetry?

ANS: Tragic Recognition” Speech

920. In John Milton’s “Paradise Lost,” Satan assumes the character and form of what creature in order to tempt Eve to eat at the Tree of Knowledge

ANS:

A serpent

921. In the early books of John Milton’s “Paradise Lost,” Satan conspires with which of the following characters?

ANS:

A and B

922. The English Civil War was waged between what two political groups ?

ANS:

Royalists and Parliamentarian

923. “The sun was like a large ball of butter” is an example of what literary technique?

ANS:

Simile.

924. “The wall stared at me silently” is an example of what type of literary tool?

ANS:

Personification

925. “If I do not eat my daily papaya, I will surely die” is an example of what type of literary device?

ANS:

Hyperbole

926. “The road was a ribbon of moonlight,” is an example of which of these literary techniques?

ANS:

Metaphor

927. “The wise fool is burning my taco” employs what kind of literary device?

ANS:

Oxymoron

English literature past paper

928. Picture this literary scene: the main character hears a scream, and then sees a man running out of the room with a bloody knife. You can often come to the conclusion (most of the time) that he killed whoever just screamed, although it never says outright that “the guy with the knife butchered the screamer.” This type of intelligent conclusion drawn by the reader based on clues and observations is called a(n) __________?

ANS:

Inference

929. This question will use an example from Shakespeare’s classic play, “Romeo and Juliet”. In the Fifth Act of the play, Romeo arrives at the Capulet family tomb to find his love, Juliet, supposedly dead. However, we in the audience know that Juliet is not really dead, she merely took a potion to make it look like she was dead for her own motives. When the audience of a story knows more than the characters involved, what type of irony is employed?

ANS:

Dramatic Irony

930. If you were bullied by another kid on the playground, and afterwards your friend came over and said “I’ll bet you loved that” and you said “Of course”, what type of irony were you employing?

ANS:

Verbal Irony

931. Flaming ice” is an example of what literary technique?

ANS:

Oxymoron

932. “I simultaneously composed and destroyed the opera while writing it” is an example of what kind of literary device?

ANS:

Paradox

933. “Bob is as brave as a lion” is an example of what literary device in action?

ANS:

Simile

934. “My mother always told me never to get close to any danger, as that would be dancing with the devil. Little did I know that in my professional ballroom dancing career, that is exactly what I would do?” What literary device is used here through the whole example?

ANS:

Foreshadowing

935. In the movie “Casablanca” you expect the loving couple to stay together, but then the girl hops off on a plane! Hey, that’s not what I expected! What type of irony is employed in this instance?

ANS:

Irony of the Situation

936. “Up went the bacon strips” is an example of what literary technique? (This technique is used more often in poetry.)

ANS:

Inversion

937. “A dozen tight fists pounded the criminal’s clavicle” uses a unique type of metaphor. Which of these types of metaphor is said type?

ANS:

The correct answer is None of these

938. What was “restored” in 1660?

ANS:

the monarchy, in the person of Charles II

English literature past paper

939. What literary work best captures a sense of the political turmoil, particularly regarding the issue of religion, just after the Restoration?

ANS:

*Dryden’s Absalom and Achitophel*

940. Who was deposed from the English throne in the Glorious, or Bloodless, Revolution in 1688?

ANS:

*James II*

941. Who became the first “prime minister” of Great Britain in the reign of George II?

ANS:

*Robert Walpole*

942. In the late seventeenth century, a “battle of the books” erupted between which two groups?

ANS:

*champions of ancient and modern learning*

943. Which of the following best describes the doctrine of empiricism?

ANS:

*All knowledge is derived from experience.*

944. Against which of the following principles did Jonathan Swift inveigh ( protest)?

ANS:

*all the above*

945. Whose great Dictionary, published in 1755, included more than 114,000 quotations?

ANS:

*Samuel Johnson*

946. What name is given to the English literary period that emulated the Rome of Virgil, Horace, and Ovid?

ANS:

*Augustan*

  •  

947. Horace’s doctrine “utpicturapoesis” was interpreted to mean:

ANS:

*Poetry ought to be a visual as well as a verbal art.*

948. What was most frequently considered a source of pleasure and an object of inquiry by Augustan poets?

ANS:

*nature*

949. What word did writers in Restoration period use to express quickness of mind, inventiveness, a knack for conceiving images and metaphors and for perceiving resemblances between things apparently unlike?

ANS:

*wit*

  •  

950. Which metrical form was Pope said to have brought to perfection?

ANS:

*the heroic couplet*

951. Which poet, critic and translator brought England a modern literature between 1660 and 1700?

ANS:

*Dryden*

952. Which of the following is not an example of Restoration comedy?

ANS:

*Marlowe’s Doctor Faustus*

953. Which group of intellectual women established literary clubs of their own around 1750 under the leadership of Elizabeth Vesey and Elizabeth Montagu?

ANS:

*the bluestockings*

954. Which work exposes the frivolity of fashionable London?

ANS:

*Pope’s The Rape of the Lock*

955. What London locale, where many poor writers lived, became synonymous with hacks and scandal mongers?

ANS:

*Grub Street*

956. With its forbidden themes of incest, murder, necrophilia, atheism, and torments of sexual desire, Horace Walpole’s Castle of Otranto, created which literary genre?

ANS:

*the Gothic romance*

957. Which of the following is not indebted to the Gothic genre?

ANS:

*Tobias Smollett’s Roderick Randsom*

958. While compiling what sort of book did Samuel Richardson conceive of the idea for his Pamela, or Virtue Rewarded?

ANS:

*book of model letters*

960. Literary divisions are not always exact, but we draw them because they are often convenient. The majority of English literary periods are named after:

ANS:

Monarchs or political events

English literature past paper

961. Which period of literature came first?

ANS:

Restoration

962. In what language did Shakespeare write?

ANS:

Modern English

963. Jane Austen wrote during this period.

ANS:

Regency

964. Which work was published first?

ANS:

Blake’s “Songs of Innocence”
965. Which of the following works was written before the all-important Battle of Hastings?

ANS:

Beowulf

966. Who wrote first?

ANS:

Howard, Earl of Surrey

967. Which work was completed last?

ANS:

John Milton’s “Paradise Lost”

968. One of these men did NOT write during the Restoration period. Who?

ANS:

Sir Walter Scott
969.
The Bronte sisters wrote during this period.

ANS:

Victorian

970. Which of the following poets wrote during the Victorian period but was not published until the 20th century?

ANS:

Gerard Manley Hopkins

971. This work was NOT originally published in the 20th Century.

ANS:

Thomas Hardy’s “Tess of the D’Urbervilles”

972. Which poet did NOT write during the 16th century?

ANS:

Thomas Carew

973. Historical events often influence literature. Which of the following did NOT occur during the Restoration period?

ANS:

The French Revolution

English literature past paper

974. He was not a Renaissance writer.

ANS:

Sir Thomas Malory

975. Which of the following literary sub-periods does NOT fall under the Neoclassical Period?

ANS:

Jacobean Age

976. Which of the following periods of English literature came last?

ANS:

The Commonwealth Period

977. This work was written before the other three choices.

ANS:

Bede’s “An Ecclesiastical History of the English People

978. World War I affected the writing of many authors. Which of the following poets would not have been touched by that event?

ANS:

Oscar Wilde

979. Swift’s The Battle of the Books deals with the dispute between

ANS:

The Ancients and the Moderns*

980. A Tale of a Tub is a

ANS:

religious allegory

981. Gulliver’s Travel is a

ANS:

*All Of these*

982. Which of these book is not written by Swift ?

ANS:

*Rape of the Lock*

983. Which of the following epithets does not apply to the Rape of the lock ?

ANS:

*Comic epic in Prose*

984. The Age of Pope is also called

ANS:

The Augustan Age

English literature past paper

985. “Pope Could fix in one coplet more sense than I Can do in six ” Who said this ?

ANS:

*Swift*

986. Pope’s An Essay on Man Is

ANS:

 *Poem*

987. Who is the writer of The Beggar’s Opera

ANS:

*John Gray*

988. Who is not an Augustan writer?

ANS:

*Francis Bacon*

989. Feminine ending refers to :

ANS:

**the ending of a poem in an unstressed syllable**

990. Choose the correct chronological sequence in :

ANS:

**Milton’s Paradise Lost – Bunyan’s Pilgrim’s Progress -* Dryden’s Hind and the Panther- Hutchinson’s Memoirs

991. Which Augustan writer’s epitaph reads : “one who strove with all his might to champion liberty” ?

ANS:

*Jonathan Swift*

992. In which of the following novels incidents relating to the declaration of Emergency in India in 1975 figure ?

ANS:

*Rohinton Mistry’s Such Long Journey*

993. Identify the matching pair :

ANS:

*The Jew of Malta : Barabas*

994. The future ruin of Troy and the murder of Agamemnon are referred to by W.B. Yeats in :

ANS:

*Leda and Swan*

995. Inscape refers to :

ANS:

*The individuating character of a natural thing*

996. After Shakespeare made his debut as a London playwright, he was described as an’upstart crow’ by :

ANS:

*Robert Greene*

997. The term ‘metaphysical poets’, was first used by :

ANS:

*Dryden*

998. Only connect” is the epigraph to a novel by :

ANS:

*E.M. Forster*

999. The expression “Thy hand, great Anarch” occurs in a satire by :

ANS:

*Pope*

1000. The author of ‘A Satire Against Reason and Mankind’ is :

ANS:

*Rochester*

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: