English literature Past paper solved MCQs SET 12

English literature Past paper solved MCQS SET 12
English literature Past paper solved MCQs SET 12

English literature Past paper solved MCQS SET 12

1201.Wordsworth n Coleridge’s joint venture Lyrical Ballads got published in the year

Ans: 1798

1202.Shakespeare uses soliloquy for

Ans: revelation of character

1203.‘Gulliver’s Travels’ is a:

Ans: Satire

1204.Hemingway wrote:

Ans: The Sun also Rises

1205.The heroine of Pride and Prejudice is

Ans:Elizabeth

1206.‘Hyperion’ by Keats may be classified as

Ans:An Epic

1207.T. S. Eliot wrote

Ans:The Waste Land

1208.G.B. Shaw’s principles of criticism are similar to those of:

Ans:Karl Marx

1209.“The Waste Land’ is

Ans:Blank verse

1210.Yeats poetry possess the imaginative mysticism of:

Ans:Criticism

1211.Who considers Hamlet to be an Artistic failure

Ans:Eliot

1212.Which influence is shown in the work of Shaw?

Ans:French

1213.Eliot shows a bent towards

Ans:Romanticism

1214.Mrs. Dalloway is the masterpiece of:

Ans:V. Woolf

1215.The Central Figure among the Victorian Poets is:

Ans:Tennyson

1216.Browning is known for his:

Ans:Dramatic Monologue

1217.Which novel is written by D. H. Lawrence?

Ans:Sons and Lovers

1218.The ‘Arcadia’ by Sir Philip Sydney is a:

Ans:Romance

1219.The Faerie Queene’ was written by:

Ans:Spenser

1220.‘The Crowns of Wild Olive’ was written by:

Ans:Ruskin

1221.David Copper Field, Hard Times and Little Dorrit, all were written by:

Ans:None of these

1222. The subjugation of Women (1869) is an important text of:

Ans:John Mill

English literature Past paper

1223.Which of the following poems by Tennyson is a monodrama?

Ans:Maud

1224.The line “she dwells with Beauty – Beauty that must be” occurs in Keats

Ans:Ode on Melancholy

1225.Negative Capability to Keats, means

Ans:To empathize

1226.“Art for arts sake” found its true adherent in:

Ans:Wilde

1227.It as the best of times, it was the worst of time, it was the worst – the opening of Dickens’

Ans:A Tales of Two Cities

1228.The moral choice is everything in the works of:

Ans:Dickens

1229.The character of Little Neil is a creation of:

Ans:Dickens

1230.“Idylls of the King” is illustration of Tennyson’s deep interest in:

Ans:The role of the king

1231.Who believed that poetry is the spontaneous overflow of emotions?

Ans:Wordsworth

English literature Past paper

1232.Who after the publication of a poem, awoke and found himself famous?

Ans:Wordsworth

1233.The image of the femme fatale dominates the poetry of:

Ans:Keats

1234.Little Time is a character in Hardy’s

Ans:Jude the Obscure

1235.Which is the famous elegy written by Shelley?

Ans:Adonis

1236.The moral choice is everything in the works of:

Ans:

  1. Dickens

1237.Which of the following is illustrative of Ruskin’s interest in social economy?

Ans:

  1. Unto this Last

1238.Which one of the following poets named the Romantic poet as the “pond poets”?

Ans:Southey

1239.The Charge of the Light Brigade” (Tennyson) commemorates:

Ans:The Crimean War

1240.The Elgin Marbles inspired Keats to write

Ans:The Grecian Urn

1241.Would you tell Sordelo (Browning) as a:

Ans:Dramatic Monologue

1242.Which one of the following poets was appointed Poet Laureate in the year 1813?

Ans:Southe

Early English Novel

1243.

A nineteen-year-old youngster leaves the seaport town of Hull, and oards a vessel bound for London which gets into a storm. Later he boards an African trading vessel, which is attacked by Turkish buccaneers. They sell him into slavery. He manages to escape and is picked up by a Portuguese freighter bound for Brazil. That’s by far not the end of his adventures yet. Ultimately everything ends well for him and he can return to good old England. In literature this character has become a kind of prototype of the ‘white colonist’. Which of these books does this very brief summary refer to?

Ans:Defoe’s ‘Robinson Crusoe’ 1719

1244.

May 4, 1699: The story begins with a doctor who books a passage aboard a ship that leaves from Bristol for the South Seas. Northwest of Van Diemen’s land, the ship is wrecked in a sudden storm. The hero manages to swim ashore where he falls asleep on the beach. Here he is taken prisoner by the natives, short people, all of them. Of which book is this the beginning?

Ans:

Gulliver’s Travels’ 1726 by Jonathan Swift

1245.Which novel by Thomas Hardy begins with the hero selling his wife and daughter to a sailor who is on his way to Canada?

Ans:‘The Mayor of Casterbridge’ 1886

1246.

A squire who lives in peaceful retirement in the county of Somersetshire returns home after having stayed for months in London. To his utter shock he finds a baby boy in his bed. Later his maiden sister Bridget turns out to be the mother. The foundling, after a whole lot of adventures, marries his heart’s love, the girl next door, the neighbouring squire’s daughter. Which book is meant?

Ans:Tom Jones’ by Henry Fielding 1749

1247.A squire, who suffers from gout, takes his doctor’s advice to visit Bath for a cure. His maiden sister hopes to find a husband there. His niece Lydia is trying to forget the actor who she has been having an unlucky affair with. Her brother would like to avenge her. They meet the actor, but he is in disguise and only Lydia recognizes him. The novel is named after a servant they hire in the course of their story. Which book?

Ans:Smollet’s ‘Humphrey Clinker’ 1771

1248.On a winter day in 1801 the tenant of a Northern England farm pays a visit to his landlord whom until then he never has seen. He is attacked by the dogs and the landlord himself hardly behaves any better. Tenant pays a second visit and hears about how the landlord at first was a ‘filthy ragged dark-complexioned orphan’. Later he wins the heart of his stepfather’s daughter, but not her hand. This leads to a whole series of cruel events,episodes of love, hatred and of revenge.

Ans:Emily Bronte’s ‘Wuthering Heights’ 1847

1249. Hero is an orphan boy educated by the village blacksmith. One day when wandering in the marshes, he meets a rather frightening stranger who turns out to be an escaped convict. Some time later the hero discovers that the convict has secretly been paying for his education and his career in life. Which book?

Ans:1860 ‘Great Expectations’ by Dickens     

1250.A swineherd and a court jester misdirect an arrogant Norman baron and a fat,lazy abbot who are returning from a tournament,and are looking for the castle of a local lord, Cedric the Saxon. Time of action: the Crusades, during absence from England of Richard the Lion-Hearted.

Ans:Ivanhoe’ 1820

1251. Story about a married man, with a good wife and six beautiful, healthy children. Alas his luck turns. The intended marriage between his oldest son and the neighbour’s daughter is cancelled. His two daughters are lured away from home by the charms of London. The hero’s house goes up in fire. In short, life is not a path of (prim)roses for him. What is the title of this novel, which after all ends well?

Ans:‘Vicar of Wakefield’ by Oliver Goldsmith 1766

1252.Whose novel The Time Machines is set in 802,701 CE?

Ans:*H. G Wells

English literature Past paper

1253.What was the first of J.R.R. Tolkien’s novels to be published after his death?

Ans:The Silmarillion

1254.How many novels did Emily Brontë write?

Ans:1

1255.What was Charles Dickens’s last novel?

Ans:The Mystery of Edwin Drood

1256.Which of these novels was not written in the 19th century?

Ans:Robinson Crusoe

1257.Who wrote Jane Eyre?

Ans:Charlotte Brontë

1258.Which of these novels would be considered “dystopian”?

Ans:*Brave New World

1259.What was the first science-fiction novel?

Ans:Frankenstein

1260.What was the first book in the Harry Potter series?

Ans:Harry Potter and the Philosopher’s Stone

1261.what novel is the film Slumdog Millionaire based?

Ans:Q & A

1262.Who wrote Joseph Andrews?

Ans:Henry Fielding

1263.What is the subtitle of Samuel Richardson’s novel Pamela?

Ans:Virtue rewarded

1264.Fielding’s History of Adventures of parson Abraham is an imitation of John Cervantes’ novel

Ans:Don Quixote

1265.Who wrote Wuthering Heights?

Ans:Emily Bronte

1266.Who wrote the novel Cecelia?

Ans:Fanny Burney

        Choose synonyms

1267.AFFLUENT

Ans:wealthy

1268.COLLOQUY

Ans: conversation

1269.LUCRATIVE

Ans:profitable

1270.MPERTURBABILITY

Ans: calmness

1271.ABET

Ans:assist

1272.ANOMALY

Ans:Irregularity

1273.ABSTRUSE

Ans:Evident

1274.VACUOUS

Ans:Stupid

1275.PRAGMATIC

Ans:Practical

1276.PROBITY

Ans:Honesty

Choose from the following, the answer that is opposite in meaning to the main word.     

1277.RECKLESS

Ans:careful

1278.DESULTORY

English literature Past paper

Ans:systematic

1279.MAGNANIMOUS

Ans:generous

1280.VACUITY

Ans: ntelligence

1281.PHENOMENAL

Ans:ordinary

1282.exceptional

Ans: disagree

1283.LATENT

Ans: obvious

1284.DEARTH

Ans:abundance

1285.PUSILLANIMOUS

Ans:brave

1286.DISCLOSE

Ans:concea

1287.1.1815 saw the publication of a book of songs with lyrics by Lord Byron including She Walks in Beauty and The Destruction of Sennacherib. What was its title?

Ans:Hebrew Melodies

1288.Shelley spent the latter part of 1815 at work on Alastor, or The Spirit of Solitude. Its 720 lines are some of his most celebrated. But who came up with the title Alastor?

Ans:Thomas Love Peacock

1289.“A thing of beauty is a joy for ever: / Its loveliness increases” are the opening words of which landmark poem by John Keats?

Ans:*Endymion

1290.Often in trouble with teachers and bullied by his peers, Shelley was not a star pupil at Eton. Which “last bit of naughtiness” gave him some revenge?

Ans:Blowing up a tree on the school’s South Meadow

1291.Which of the Romantics worked as an agricultural labourer as a child?

Ans:*John Clare

1292.Which one of these authors was NOT among the so-called Lake poets?

Ans:John Polidori

1293.Which extreme dieter swore by potatoes soaked in vinegar

Ans:Lord Byron

1294.The light laughter of the fair only attracted his attention, that he might by a look quell it, and throw fear into those breasts where thoughtlessness reigned. Those who felt this sensation of awe, could not explain whence it arose: some attributed it to the dead grey eye …” The hero of which work is being introduced here?

Ans:The Vampyre by John Polidori

1295.Such writing is a sort of mental masturbation – he is always frigging his imagination – I don’t mean that he is indecent but viciously soliciting his own ideas into a state which is neither poetry nor any thing else but a Bedlam of vision produced by raw pork and opium.” Byron damning which “miserable self-polluter of the human Mind”?

Ans:*John Keats

1296.Forlorn! the very word is like a bell </br> To toll me back from thee to my sole self! </br> Adieu! The fancy cannot cheat so well </br> As she is fam’d to do, deceiving elf. </br> Adieu! Adieu! Thy plaintive anthem fades </br> Past the near meadows, over the still stream,</br> Up the hill-side; and now ‘tis buried deep</br> In the next valley-glades: </br> Was it a vision, or a waking dream? </br>This final verse of Ode to a Nightingale ends with which line?

Ans: Fled is that music:—Do I wake or sleep?

1297.Who was the visionary artist/poet amongst the Romantics?

Ans:William Blake

1298.Who wrote “Confessions of an English Opium Eater?”

Ans:*Thomas De Quincey*

English literature Past paper

1299.3.What is a ballad technique in which repetition is used to advance or amplify the narrative?

Ans: *Incremental* *repetition

1300.What is a pause usually in the middle of a line of verse indicated by a pause in sense?

Ans:Caesura

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: