English literature past paper solved MCQs SET 13

English literature past paper solved MCQS SET 13
English literature past paper solved MCQs SET 13

English literature past paper solved MCQs SET 13

1301. Who was the visionary artist/poet amongst the Romantics?

Ans: William Blake

1302. Who wrote “Confessions of an English Opium Eater?”

Ans: Thomas De Quincey

1303. What is a ballad technique in which repetition is used to advance or amplify the narrative?

Ans: Incremental* *repetition*

1304. What is a pause usually in the middle of a line of verse indicated by a pause in sense?

Ans: Caesura

1305. Who was the sensuous, passive, yearning “singer?”

Ans: *John Keats

1306. What is a popular literary and art movement in the late 18th c. and 19th c. aimed at evoking primal emotions of fear and wonder? It constituted a revival of medievalism which took the form in literature of “tales of terror” set in castles or faraway places.

Ans: *Gothicism*

1307. Who is the addicted, mad poet of the supernatural?

Ans: Coleridge

1308. Who wrote “A Vindication of the Rights of Women?”

Ans: Mary Wollstonecraft

1309. What is the study of the East shaped by attitudes of European…

Ans: Orientalism

1310. Who wrote: “Songs of Innocence,” “Songs of Experience,” and “Visions Of The Daughters of Albion?”

Ans: William Blake*

1311. Who was the farmer poet (“Heaven taught plowman”)?

Ans: Robert Burns

1312. Who was the sensuous, passive, yearning “singer?”

Ans: John Keats

1313. What are words and language that were once in regular use but are now relatively rare and suggestive of an earlier style or period?

Ans: Archaisms

1314. What is the reverse of iambic meter and consisting of an accented syllable followed by an unaccented syllable?

Ans: Trochaic meter

1315. Who among the following was not an English Romantic poet?

Ans: Walt Whitman

1316. Who wrote The Rime of the Ancient Mariner?

Ans: Samuel Taylor Coleridge

1317. Who was the passionate idealist?

Ans: Percy Bysshe Shelley

1318. Who said, “Simple, sensuous, passionate and by its imagery elicit truth at a flash?”

Ans: Samuel Taylor Coleridge

1319. Who wrote “La Belle Dame Sans Merci,” “Sonnet to Sleep,” “Ode on a Grecian Urn,” “A Thing of Beauty,” and “Ode to a Nightingale?”

Ans: John Keats

1320. Who was the nature poet (Lake District)?

Ans: William Wordsworth

1321. What is, for the Neo-Classical Pope, a source of intelligent principles, and for the Romantic, Wordsworth, a nurturing mother?

Ans: Nature

1322. Who said, “A poem is the expression of “negative capability, that is when man is capable of being in uncertainties, mysteries, doubts, without any irritable reaching after fact and reason?””

Ans: John Keats

1323. Who wrote “Tinturn Abbey,” “The Lucy Poems,” “The World is too Much With Us,” and “Surprised by Joy?”

Ans: William Wordsworth

1324. Who wrote “Kubla Khan,” “The Rime of the Ancient Mariner,” “Dejection Ode,” and “The Pains of Sleep?”

Ans: Samuel Taylor Coleridge

1325. Who wrote “To a Mouse,” “To a Louse,” and “A Red, Red Rose?”

Ans: Robert Burns

1326. What is the running over of two or more lines of verse without end punctuation?

Ans: Ayres

1327. Who wrote “La Belle Dame Sans Merci,” “Sonnet to Sleep,” “Ode on a Grecian Urn,” “A Thing of Beauty,” and “Ode to a Nightingale?”

Ans: John Keats

1328. Who wrote “Hymn to an Intellectual Beauty,” “To a Skylark,” “A Defence of Poetry,” and “To Word worth?”

Ans: Percy Bysshe Shelley

1329. Who wrote “Childe Harold’s Pilgrimage?”

Ans: Lord Byron

1330. Who wrote “La Belle Dame Sans Merci,” “Sonnet to Sleep,” “Ode on a Grecian Urn,” “A Thing of Beauty,” and “Ode to a Nightingale?”

Ans: John Keats

1331. What is an unrhymed iambic pentameter?

Ans: Blank verse

1332. Who wrote “Kubla Khan,” “The Rime of the Ancient Mariner,” “Dejection Ode,” and “The Pains of Sleep?”

Ans: Samuel Taylor Coleridge

1333. I saw a woman walking (along) the road.

Ans: Preposition

1334. Still waters run (deep).

Ans: Adverb

1335. She (as well as) her sister is engaged

Ans: Conjunction

1336. This golden ring is too (costly) to purchase.

Ans: Adjective

1337. I would rather die (than) beg.

Ans: Conjunction

1338. This politician is notorious (for) corruption.

Ans: Preposition

1339. You will not get your aim in life (unless) you work hard for it.

Ans: Conjunction

1340. Better to be untaught than (ill-taught).

Ans: Adjective

1341. The hunter aimed (at) the dove.

Ans: Preposition

1342. It is (between) you and me.

Ans: Preposition

1343. A quick brown fox jumps (over) the lazy dog.

Ans: Preposition

1344. She (dyed) her hair black.

Ans: Verb

1345. Justice delayed is (justice) denied.

Ans: Noun

1346. A cat may look at (a) king.

Ans: Article

1347. A (chain) is as strong as its weakest link.

Ans: Noun

1348. Terrorists (exploded) the bridge.

Ans: Verb

1349. A burnt child dreads (the) fire.

Ans: Article

1350. Discretion is the best part of (valour).

Ans: Noun

English literature past paper

1351. Faint heart never (won) fair lady.

Ans: Verb

1352. A great talker is a great (liar).

Ans: Noun

1353. A (drowning) man catches at a straw.

Ans: Participle

1354. (Seeing) is believing.

Ans: Gerund

1355. Flowers look (beautiful).

Ans: Complement

1356. Eat (to live), but do not live to eat.

Ans: Infinitive

1357. (Smoking) is injurious to health.

Ans: Gerund

1358. Fire is a good servant but (a bad master).

Ans: Complement

1359. A new broom sweeps (clean).

Ans: Participle

1360. Experience is (the best teacher).

Ans: Complement

1361. Too (many) cooks spoil the broth.

Ans: Adjective

1362. A (watched) pot never boils

Ans: Adjective

1363. Who is the heroine of “Sense and Sensibility”?

Ans: Elinor

1364. Pride &Prejudice

We are never told Mrs. Bennett’s maiden name, but of these names which is it most likely to be?

Ans: Jane Gardiner

English literature past paper

1365. Who was Jane Austen’s oldest heroine?

Ans: Anne Elliot

1366. Which Jane Austen book is the shortest?

Ans: Northanger Abbey

1367. In which book would you find the characters Mrs. Weston, Selina Suckling, Miss Bates and Robert Martin?

Ans: Emma

1368. Which of these people made life unpleasant for Fanny Price?

Ans: Mrs. Norris

1369. Which book contains the characters Caroline Bingley, Charlotte Lucas and Colonel Forster?

Ans: Pride and Prejudice

1370. The characters Louisa Musgrove, Captain Benwick, and Lady Russell can all be found in which Jane Austen novel?

Ans: Persuasion

1371. Where in England would you find Pemberly?

Ans: Derbyshire

1372. Which book was first published in 1816?

Ans: Emma

1373. In which Jane Austen book would you find Colonel Tilney, Mrs. Allen, and Isabella Thorpe?

Ans: Northanger Abbey

1374. In “Emma” who was Frank Churchill’s father?

Ans: Mr. Weston

1375. Which Jane Austen book has the characters Mrs. Jennings, Sir John Middleton and Lucy Steele?

Ans: Sense and Sensibility

1376. What is Willoughby’s first name?

Ans: John

1377. Which is the only book not to have a character named “Smith”?

Ans: Pride and Prejudice

1378. Which of these heroines is not musical?

Ans: Elinor Dash wood

1379. Which book contains two illegitimate pregnancies, a duel, and a particular toothpick case?

Ans: Sense and Sensibility

1380. Which book does not have an illicit affair?

Ans: Northanger Abbey

English literature past paper

1381. Jane Austen borrowed her title Pride and Prejudic from which novel?

Ans: Fanny Burney’s Cecelia

1382. Which of the following novels has not been written by Jane Austen?

ANS: Bride and Prejudice

1383. In Austen’s comic novel Emma, what is the title character’s surname?

ANS: Woodhouse

1384. Austen was born in 1775 at the rectory in Stevenson, in which English county?

ANS: Hampshire

1385. Which Austen novel features the character Sir Walter Elliot?

ANS: Persuasion

1386. In Northanger Abbey, the heroine, Catherine Morland, enjoys reading what type of novels?

ANS: Gothic

1387. In Pride and Prejudice, what is the profession of Mr Wickham?

ANS: Army officer

1388. Pride and Prejudice, what is Mr Darcy’s first name?

ANS: Fitzwilliam

1389. Who is the heroine in Mansfield Park?

ANS: Fanny Price

1390. 1801 the Austen family moved to which city?

ANS: Bath

1391. What is the title of the short novel Austen wrote in 1795 but never published?

ANS: Lady Susan

English literature past paper

1392. What is the surname of the five sisters in Pride and Prejudice?

ANS: Bennet

1393. He was a Victorian novelist who first started writing under the pseudonym “Boz”. His novel “David Copperfield” is considered autobiographical

ANS: Charles Dickens

1394. The book “Alice’s Adventures in Wonderland” by Lewis Carol abounds in fusions of the real and the fantastical. What is this genre called?

ANS: Literary nonsense

1395. This Victorian novelist wrote many poems, too. His collection of poems “Wessex Poems and Other Verses” was published in 1898.

ANS: Thomas Hardy

1396. Many of Dickens’ characters have symbolic names. Name the benefactor of Pip, the protagonist in “Great Expectations”.

ANS: Magwitch

1397. Charlotte, Emily and Anne Bronte were three sisters, each of whom published a novel in 1847. Which novel is not one of the three published that year?

ANS: ” *Villette”*

1398. This prominent Victorian poet was appointed Poet Laureate in 1850. His first collection of poems after taking this post was “Maud and Other Poems”.

ANS: Lord Alfred Tennyson

1399. What is the name of the female protagonist in George Eliot’s “Middlemarch” who marries Mr. Casaubon?

ANS: *Dorothea Brooke*

1400. William Makepeace Thackeray wrote a novel which is a satire of the English society during the 19th century. The title of the novel was borrowed from the allegorical story “The Pilgrim’s Progress”. Name the novel.

ANS: *Vanity Fair”*

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: