English literature past paper solved MCQs SET 15

English literature past paper solved MCQs SET 15
English literature past paper solved MCQs SET 15

English literature past paper solved MCQs SET 15

1501. This novel, which satirizes society in early 19th-century England, opens at Miss Pinkerton’s Academy for Young Ladies.

Ans: *Vanity Fair*

1502. This literary work by Mary Shelley, infused with some elements of the Gothic novel, was subtitled “The Modern Prometheus”.

Ans: *Frankenstein*

1503. What are the two cities named in the title of Charles Dickens’ historical novel “A Tale of Two Cities”?

Ans: *Paris and London*

1504. SensibleElinor Dashwood and her wildly romantic sister Marianne are the heroines of Jane Austen’s “Sense and Sensibility.” The novel tells of their struggles with financial difficulties and affairs of the heart, and takes a humorous look at England’s upper crust society as well. Jane Austen published the book, her first, under a pseudonym – what was it?

Ans: *A Lady*

1505. The Russian writer Fyodor Dostoyevsky wrote one of his greatest novels after spending several years imprisoned in Siberia. The book’s protagonist is Raskolnikov, a destitute young man who plans and carries out the murder of a greedy old pawnbroker. Raskolnikov believes he can carry out such a crime without feelings of guilt; instead he is tortured by it. Which of Dostoyevsky’s works is it?

Ans: *Crime and Punishment*

English literature past paper

1506. The Bronte sisters are among the most famous of the Romantic era authors. Their first joint effort at publishing was a volume of poetry, which was not a success. Undaunted, each sister then went on to publish novels considered daring for their time, they are now well-loved classics. The sisters were known by their pen names: Currer, Ellis, and Acton Bell. Which of the Brontes was the author of “Agnes Grey”?

Ans: *Anne*

1507.

“The Portrait of a Lady” was first published in serial form in the Atlantic Monthly in 1880. In the book, American heiress Isabel Archer is forced to choose between her treasured independence and her social duty to marry. She travels to Europe and falls victim to two schemers who wish to rob her of her independence and her fortune. Isabel’s choices, and the contrast between American and European society, make the novel a fascinating read to this day. Who wrote it?

Ans: *Henry James*

1508. The Russian novel “Eugene Onegin” was another first published in serial form. The story: wealthy rake Eugene Onegin becomes involved in a flirtation which leads to a duel with his best friend. Studious young Tatyana loves Onegin, but he spurns her, which he comes to regret. The novel is written in verse, and is revered by Russian readers and authors alike. Who is the author?

Ans: Aleksandra Pushkin

1509. French author Honoré de Balzac is the author of this novel, set in mid-19th century Paris. It’s the tale of an unattractive, resentful woman and her seductive friend, who set out to ruin an entire family. The womanizing Baron Hector Hulot and his family are their victims, reduced to poverty by the schemes of the two women. The novel is a masterpiece of French literature-what is the book’s title?

Ans: *Cousin Bette (La Cousin Bette)*

1510. A lovely and independent young woman named Bathsheba Everdene inherits a substantial estate upon the death of her uncle. She is determined to manage the estate on her own. Bathsheba has several suitors, but impulsively decides to marry dashing Sergeant Frank Troy. There is another woman, and tragedy ensues. Thomas Hardy is the author of this fine novel. Which is it?

Ans: Far From the Madding Crowd*

English literature past paper

1511. Carpenter’s son Julien Sorel wants nothing more than to become a member of upper-class society. He studies for the priesthood, dreaming all the while of becoming rich and powerful. He becomes involved in various complicated love affairs as well as revolutionary political intrigue. The novel is “The Red and the Black”, who is the author?

Ans: *Stendhal*

1512. Emma Rouault is a beautiful, fanciful young woman who yearns for passion and excitement. She marries a country doctor, the well-intentioned but clumsy Charles. Emma soon becomes bored and embarks on a series of love affairs which end badly for her. In the end, desperate and deeply in debt, she swallows poison and dies. Of which novel is Emma the heroine?

Ans: Madame Bovary

1513. Which American author wrote them?

Ans: *James Fennimore Cooper*

1514. This early modernist author wrote a number of pessimist novels in the late 19th century. Due to the hostile reception of his latest novel he decided to start writing poetry (again). Although he is far more known for his novels, you may also remember him from the following poems: ‘Hap’, ‘The Darkling Thrush’, ‘A Tramp woman’s Tragedy’ and ‘Ah, Are You Digging on My Grave’. Who is this author?

Ans: *Thomas Hardy*

English literature past paper

1515. The following four poets are known as the ‘World War I poets’. As a matter of fact only one of them survived World War I. Who is that lucky poet?

Ans: Siegfried Sassoon

1516. Which poet wrote these famous poems: ‘Easter 1916’, ‘No Second Troy’ and ‘Sailing to Byzantium’?

Ans: WB Yeats*

1517. 1922 was the year of what are considered to be the greatest modernist novel and the greatest modernist poem. The novel of course is ‘Ullysses’ by James Joyce. What is the the name of the poem, beginning with the lines ‘April is the cruellest month, breeding Lilacs out of the dead land, mixing Memory and desire, stirring Dull roots with spring rain’?

Ans: *The Wasteland*

1518. Who is not a native of Ireland?

Ans: *Philip Larkin*

1519. Which Welsh poet wrote the following opening stanza of a great villanelle:’Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rave at close of day; Rage, rage against the dying of the light’?

Ans: **Dylan Thomas**

1520. Which of the following was never poet laureate?

Ans: **Sylvia Plath**

1521. The Movement’ was a group of poets that included Kingsley Amis, Donald Davie and Thom Gunn, whose work reacted against what seemed to them ‘the verbal excesses of Dylan Thomas, Edith Sitwell and others’. Which poet, known for his Hardyesque pessimism is regarded as the dominant figure of ‘The Movement’?

Ans: **Philip Larkin**

1522. What Irish poet received the Nobel Prize for Literature in 1995?

Ans: *Seamus Heaney*

1523. What poet launched the so-called ‘Martian School’ of poetry

Ans: **Craig Raine**

1524. Which American writer published ‘A brave and startling truth’ in 1996

Ans: *Maya Angelou*

1525. What is a poem called whose first letters of each line spell out a word?

Ans: *Acrostic*

English literature past paper

1526. What is a funny poem of five lines called?

Ans: Limerick

1527. Who succeeded Lyly?

Ans: Robert Greene

1528. Which famous Shakespeare play does the quote,”Neither a borrower nor a lender be” come from?

Ans: Hamlet

1529. Who called HAMLET an artistic failure?

Ans: *T s Eliot*

1530. Jonathan Swift is called

Ans: *Misanthrope*

1531. Who said ‘Keats was a Greek’?

Ans: *Coleridge*

English literature past paper

1532. Which of the following is Hamlet’s mother?

Ans: *Gertrude*

1533. Which of the following was Queen Elizabeth known as?

Ans: *Stingy*

1534. For whom it is said: “sensuousness is a paramount bias of his genius”:

Ans: *Keats*

1535. He was an English cleric, theologian and evangelist who was a leader of a revival movement within the Church of England known as Methodism.

Ans: *John Wesley*

1536. Francis Bacon wrote

Ans: *of Revenge*

1537. Who is the villain in “Hamlet”?

Ans: Claudius*

1538. Which of the following poems by Tennyson is a monodrama?

Ans: *Maud*

1539. Moral choice is everything in the works of:

Ans: *Dickens*

1540. Which one of the following poets was appointed Poet Laureate in the year 1813?

Ans: *Southey*

1541. Who believed that poetry is the spontaneous overflow of emotions?

Ans: *Wordsworth*

1542. Which of the following is not a play by Shakespeare?

Ans: *Dr. Faustus*

1543. In which of the following Genres did Victorian Literature achieve its greatest success:

Ans: *The Novel*

1544. While it is not the last poem he ever wrote, this poet requested that “Crossing the Bar” appear as the final poem in any collection of his work, and so it has been. What is the name of this once Poet Laureate of England, who also penned “In Memoriam, A. H. H.” and “Idylls of the King”?

Ans: Alfred, Lord Tennyson –

English literature past paper

1545. Matthew Arnold wrote more literary and social criticism and religious and educational commentary than he did poetry. Nevertheless, one of his poems is perhaps the most quintessential Victorian poem. What is the title of the dramatic monologue with these lines: “And we are here as on a darkling plain / Swept with confused alarms of struggle and flight, / Where ignorant armies clash by night”?

Ans: Dover Beach

1546. This poet’s verse novel “Aurora Leigh” was immensely popular during her own time yet also rejected by many as immoral because of its portrayal of a young woman who rejects a marriage proposal to be free to pursue her passion for writing. Who is this poet, who is also known for her famous sequence of 44 sonnets presented as having been written by someone from Portugal?

Ans: Elizabeth Barrett Browning

1547. This writer’s works are among the most widely translated pieces in the world, from the collection of poems “A Child’s Garden of Verses”, which contains “The Land of Counterpane” based on his own recollections of a childhood illness, to the novella “Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde”, which has had such a cultural impact that many use the character’s alternating names to refer to anyone who switches from one moral position to another capriciously. What is the name of this writer?

Ans: Robert Louis Stevenson

1548. This writer remains one of the most famous critics of art, architecture, literature, society, and even economics. What is the name of this individual who created controversy with his attack of the use of the pathetic fallacy in both art and literature in “Modern Painters” and with his attack on contemporary capitalists and their self-serving attitudes in “Unto This Last”?

Ans: John Ruskin

1549. What deacon of the Anglican Church, lecturer in mathematics at Oxford, and pioneer of portrait photography published a book in 1871 that included a scene in which Humpty Dumpty, who is celebrating his unbirthday, attempts to explain the meaning of the poem “Jabberwocky”?

Ans: Lewis Carroll

English literature past paper

1550. After publishing his first poem—“Pauline”—at age 21, this poet abandoned poetry following John Stuart Mill’s review accusing him of an “intense and morbid self-consciousness”. When he returned to writing verse, he became the master of dramatic monologues—such as “Andrea del Sarto”, “Caliban upon Setebos”, and “Porphyria’s Lover”—allowing him to create characters that expressed themselves without his having to express anything about himself. Who was this poet?

Ans: Robert Browning

1551. While this individual is mostly known for her one novel, she also wrote several poems in her short life, including “I’m Happiest When Most Away”, “No Coward Soul Is Mine”, and “The Night-Wind”. Who is this person who, with her literary siblings, experienced the birth of her desire to write after her father gave them a box of wooden soldiers to whom they gave names and about whom they then wrote plays and stories?

Ans: Emily Bronte

1552. In this most Victorian novel, we encounter a naïve, self-absorbed youth who trades his life of innocence in the marshes of the County Kent for the opportunity to become a gentleman in London. Growing disillusioned, he remarks, “We Britons had at that time particularly settled that it was treasonable to doubt our having and our being the best of everything: otherwise, while I was scared by the immensity of London, I think I might have had some faint doubts whether it was not rather ugly, crooked, narrow, and dirty”. What novel, written by a man whose father spent time in prison for being in debt, am I discussing here?

Ans: Great Expectations –

1553. Despite achieving fame as a writer of novels such as “The Ordeal of Richard Feverel” and “The Egoist”, George Meredith preferred writing poetry. What is the name of his sonnet sequence about the misery suffered by both a husband and a wife as their marriage is crumbling—a long poem that is now considered a brilliant work of art while a review from Meredith’s  win time considered it “a grave moral mistake”?

Ans: Modern Love

1554. This Jesuit priest’s collection of poems was not published during his lifetime, but twenty-nine years after his death. In fact, after his conversion to Roman Catholicism, he burned almost all of the poetry he had previously written. Who is this poet who appealed to the Moderns because of his playful coinage of words and syntactical creativity in such poems as “God’s Grandeur”, “Pied Beauty”, and “The Windhover”?

Ans: Gerard Manley Hopkins

1555. Which poet, who so immersed herself in religious life that she gave up theater, opera, chess, and two separate engagements to marry, devoted herself to writing poetry such as “Dead before Death”, “In an Artist’s Studio”, “An Apple Gathering”, and “Goblin Market”?

Ans: Christina Rossetti –

1556.Oscar Wilde is certainly famous for his epigrams, such as “We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars” and “I can resist everything except temptation”. In which of Wilde’s plays would you find these two quotations?

Ans: Lady Windermere’s Fan

1557.ClymYeobright comes back home; then he and EustaciaVye are married and enjoy a short span of happiness before all falls apart. Eustacia, who wants to leave the country, is frustrated because Clym wants to stay. Eventually, they separate when Clym mistakenly accuses her of adultery and his mother’s death. Clym eventually attempts reconciliation, but his letter arrives too late, and Eustacia drowns herself. What Thomas Hardy novel am I discussing here?

Ans: The Return of the Native

1558.In yet one more dramatic monologue from the Victorian age, we encounter a well-known hero who has grown bored with old age and his administrative responsibilities. He attempts to arouse his crew and convince them to join him once more “to sail beyond the sunset, and the baths / Of the western stars” by reminding them their hearts have been “Made weak by time and fate”, but they are still “strong in will / To strive, to seek, to find, and not to yield”. What companion piece to “The Lotos-Eaters” am I talking about here?

Ans: Ulysses

1559.

Although referred to as “essays”, “An Essay on Criticism” and “An Essay on Man” are poems written entirely in heroic couplets, such as “A little learning is a dangerous thing; / Drink deep, or taste not the Pierian spring”. What author of these two poems, despite being discriminated against in his own time for his Catholicism and physical deformities, is now considered one of the greatest poets in the English language?

Ans: Alexander Pope

1560. This writer of prose went bankrupt as a merchant in 1692 while owing £17,000 and did not publish his first novel until 1719, when he was nearly sixty years old. Who was this author who helped lay the foundation for novel writing in English with such works as “Captain Singleton”, “Moll Flanders”, “Colonel Jack”, and “Roxana”?

Ans: Daniel Defoe

1561.ever wrote for any other reason than to make a living?

Ans: Samuel Johnson

1562. In 1759, the first two volumes of Laurence Sterne’s masterpiece appeared. What is the name of this experimental novel that parodied the way novels were written with such techniques as an entire page that is entirely blackened out, the positioning of Chapters 18 and 19 after Chapter 25, and the narrator’s constant interruptions of the story with ridiculously lengthy asides?

Ans: The Life and Opinions of TristramShandy, Gentleman

1563. In 1749, Henry Fielding published a novel about an orphan who relies on his wits to survive in a world corrupted by class warfare, hypocrisy, and greed. What is the name of this book, which includes the characters Master Blifil, who through his deceptive piety and greed attempts to steal the hero’s inheritance, and the Man of the Hill, a recluse who represents the temptation to retreat from society rather than face its discrimination and cruelty?

Ans: The History of Tom Jones, a Foundling

1564. Oliver Goldsmith wrote perhaps the most enduring play of England’s eighteenth century. The lead male character, Charles Marlow, is extremely shy around ladies of the upper class but quite forward around other women; thus, Kate Hardcastle, a country gentleman’s daughter, pretends to be a maid to gain Marlow’s interest and affection. What is the name of this drama that revolves around the humor of several mistaken identities?

Ans: She Stoops to Conquer

1565. While struggling with alcoholism and depression?

Ans: James Boswell

English literature past paper

1566. Which poet, whose work serves somewhat as a bridge between the neoclassical poetry and that of the Romantic age, wrote the following lines in “Ode on the Death of a Favorite Cat”: “From hence, ye beauties, undeceived, / Know, one false step is ne’er retrieved, / And be with caution bold. / Not all that tempts your wandering eyes / And heedless hearts is lawful prize; / Nor all that glisters gold”?

Ans: Thomas Gray

1567. Most recognize the name of Jonathan Swift for his masterful “Gulliver’s Travels” and “A Modest Proposal”. However, what is the name of his satirical work that ridicules three divisions of Western Christianity through a narrative of three brothers—Peter, Martin, and Jack—who represent Catholicism, Anglicanism, and Calvinism respectively?

Ans: A Tale of a Tub

1568. You may have noticed on the side of some Trivial Pursuit boxes the quotation “What mighty contests rise from trivial things”. The line was composed by Alexander Pope. However, from what poem of his does this line come, a poem that includes a battle of cards between the aristocratic Belinda and the Baron, among others?

Ans: The Rape of the Lock

1569. Which book modeled on Homer’s ‘Odyssey’ tells the story of a day in Dublin?

Ans: *Ulysses*

1570. The phoenix was adopted by DH Lawrence as a personal symbol. What bird is named in the title of his first novel?

Ans: Peacock.(The white peacock)

1571. What is the title of the book [1954], a black parody of Ballantine’s ‘Coral Island’?

Ans: Lord of Flies

1572. What is the name given to the Tibetan mountain retreat in James Hilton’s book ‘The Lost Horizon’?

Ans: *Shangrila*

English literature past paper

1573. Who wrote novel: Goodbye Mr Chips?

Ans: *James Hilton*

1574. Who authored the novel ‘ The Ice Age’?

Ans: *Margret Drabble*

1575. Who wrote novel Two Solitudes?

Ans: *Hugh MacLennan*

1576. Which novel is called dystopia?

Ans: *Lord of Flies*

1577. The novel The Reluctant Fundamentalist has been written by………

Ans: *Mohsin Hamid*

1578. Which of these novels is not part of the Forsyte Saga, written by English novelist John Galsworthy?

Ans: Money (The sequence features the Forsyte family, an upper-middle-class clan of businessmen.

“Money” is a novel by Martin Amis.)

1579. This massive novel, consisting of 18 chapters, chronicles the events of one single day in the life of the protagonist Leopold Bloom.

Ans: Ulysses

1580. Which of these influential 20th century authors was not Irish-born?

Ans: William Golding

1581. In 1989, the author of this book and all those involved in its publication were sentenced to death by the Supreme Leader of Iran.

Ans: The Satanic Verses

1582. Which of these English authors was a member of the Bloomsbury group, a literary circle that rejected the Victorian taboos on religious, artistic, social, and sexual matters?

Ans: Virginia Woolf

1583. Which allegorical novel by William Golding features a group of boys stranded on a desert island?

Ans: Lord of the Flies

1584. What do George Bernard Shaw, William Butler Yeats, Rudyard Kipling and William Golding have in common?

Ans: All of them received the Nobel Prize in Literature.

1585. Which playwright received the 1938 Academy Award for Writing Adapted Screenplay?

Ans: George Bernard Shaw

1586. What name was applied to the group of British playwrights and novelists from the 1950s, which included John Osborne, John Braine, and Alan Sillitoe?

Ans: The Angry Young Men

1587. This novel focuses on Winston Smith and his attempt to rebel against the totalitarian state in which he lives.

Ans: Nineteen Eighty-Four

1588. Who wrote the anthropological writing “The Golden Bough”?

Ans: Sir James Frazer.

1589. Who wrote “The Communist Manifesto” in 1848?

Ans: Karl Marx and Friedrich Engels.

1591. How much volumes are there in Marx’s “Das capital”?

Ans: Three volumes (1867,1884,1894).

1592. Who is Author of horror fiction “Dr. Jekyll and Mr. Hyde”?

Ans: R.L Stevenson

1593. What is the best known book of Friedrich Nietzsche?

Ans: Thus spoke Zarathustra: A Book for Everyone and No One.

1594. In which work of D.H Lawrence have the influence of Karl Marx and Nietzsche both?

Ans: Women in Love (1920).

English literature past paper

1595. In which novel of Virginia Woolf had the influence of Freud?

Ans: In Mrs. Dalloway (1925).

1596. Who wrote the book “The Psychopathology of Everyday Life”?

Ans: Sigmund Freud.

1597. We should ask for no absolutes or absolute … there is no absolute good, there is nothing absolute right. All thing flow and change and even change is not absolute-From which text above line are taken?

Ans: D.H Lawrence’s essay “why the Novel Matters?”

1598. Who is the Author of the powerful essay “Tradition and the Individual Talent”?

Ans: T.S Eliot.

1599. To whom T.S Eliot dedicated his poem “The waste Land”?

Ans: To Ezra pound, his mentor.

1600. Who is the author of “In Memory of WB Yeats”?

Ans: W.H Auden.

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: