English literature past paper solved MCQs SET 27

English literature past paper solved MCQs SET 27
English literature past paper solved MCQs SET 27

English literature past paper solved MCQs SET 27

2701. chaucer’s franklin was guilty of which sin?

Ans: Gluttony

2702 How many languages did Chaucer know?

Ans: 4

2703. from which language the name ”chaucer” has been driven?

Ans: French

Middle Ages

2704.  Popular English adaptations of romances appealed primarily to

Ans: the lower orders of the nobility

2705. Christian writers like Beowulf poets looked back on their pagan ancestors with?

Ans: admiration and elegiac sympathy.

2706. Words from which language began to enter English vocabulary around the time of the Norman Conquest in 1066?

Ans: French

2707. What is the first extended written specimen of Old English?

Ans: a code of laws promulgated by King Ethelbert

2708. Toward the close of which century did English replace French as the language of conducting business in Parliament and in a court of law?

Ans: fourteenth

2709. Which of the following best describes little, a favorite rhetorical device in Old English poetry?

Ans: ironic understatement

2710. Which of the following authors is considered a devotee to chivalry, as it is personified in Sir Lancelot?

Ans:Sir Thomas Malory

2711. The use of \whale-road\for sea and \lifehouse\for body are examples of what literary technique, popular in Old English poetry?

Ans:kenning

2712. Ancrene Riwle is a manual of instruction for

Ans:women who have chosen to live as religious recluses

2713. . Which of the following languages did not coexist in Anglo-Norman England?

Ans:Dutch

2714. What event resulted from the premature death of Henry V?

Ans:D. the War of the Roses

2715. Which of the following statements is not an accurate description of Old English poetry?

Ans: Romantic love is a guiding principle of moral conduct.

2716.What was vellum?

Ans:parchment made of animal skin

2717. In Anglo-Saxon heroic poetry, what is the fate of those who fail to observe the sacred duty of blood vengeance?

Ans: everlasting shame

2718.Who is the author of Piers Plowman?

Ans:William Langland

2719. Which literary form, developed in the fifteenth century, personified vices and virtues?

Ans: the morality play

2720. Which hero made his earliest appearance in Celtic literature before becoming a staple subject in French, English, and German literatures?

Ans:the morality play

2721.Why did the rebels of 1381 target the church, beheading the archbishop of Canterbury?

Ans:Arthur

2722.The styles of The Owl and the Nightingale and Ancrene Riwle show what about the poetry and prose written around the year 1200?

Ans: a and c only

2723.The styles of The Owl and the Nightingale and Ancrene Riwle show what about the poetry and prose written around the year 1200?

Ans:Ethelbert

2724.21. What is the climax of Geoffrey of Monmouth’s The History of the Kings of Britain?

Ans:  the reign of King Arthur

2725.To what did the word the roman, from which the genre of \romance\emerged, initially apply?

Ans: a work written in the French vernacular

2726. Which twelfth-century poet or poets were indebted to Breton storytellers for their narratives?

Ans:

D. b and c only

English literature past paper

2727. In addition to Geoffrey Chaucer and William Langland, the \flowering\of Middle English literature is evident in the works of which of the following writers?

Ans: Chr´tien de Troyes

2728..Only a small proportion of medieval books survive, large numbers having been destroyed in:

Ans:the Dissolution of the Monasteries in the 1530s.

2729. Who would be called the English Homer and father of English poetry?

Ans:Geoffrey Chaucer

2730. which king began a war to enforce his claims to the throne of France in 1336?

Ans:. Edward III

2731. How did Henry II, the first of England’s Plantagenet kings, acquire vast provinces in southern France?

Ans: his marriage to Eleanor of Aquitaine

2732. Which influential medieval text purported to reveal the secrets of the afterlife?

Ans: Dante’s Divine Comedy

2733. Which people began their invasion and conquest of southwestern Britain around 450?

Ans: the Anglo-Saxons

2734. Which of the following statements about Julian of Norwich is true?

Ans:She is the first known woman writer in the English

vernacular

16th Century

2735.Short plays called staged dialogues on religious, moral, and political themes-were performed by playing companies before the construction of public theaters

Ans:interludes

2736. . Which of the following refers to the small area of Ireland, extending north from Dublin, over which the English

government could claim effective control?

Ans:the Pale

2737. Which of the following statements accurately reflects the status of England, its people, and its language in the early sixteenth century?

Ans:Intending his Utopia for an international intellectual community, Thomas More wrote in Latin, since English had no prestige outside of England.

2738. Who succeeded Elizabeth I on the throne of England?

Ans:. James I

English literature past paper

2739. Who owned the rights to a theatrical script?

Ans: the acting company

2740. To what does the phrase \the stigma of print\refer?

Ans:the perception among court poets that printed verses were less exclusive

2741.  Which of the following sixteenthcentury poets was not a courtier?

Ans: George Puttenham

2742.  Which of the following might be  addressed/represented by pastoral poetry?

Ans: A AND C ONLY

2743. From which of the following Italian texts might Tudor courtiers have learned the art of intrigue and the keys to gaining and keeping power?

Ans:Machiavelli’s \The Prince\

2744.Which designates the theory that the reigning monarch possesses absolute authority as God’s deputy?

Ans: royal absolutism

2745.Which of the following statements is not an accurate reflection of education during the English Renaissance?

Ans: Its curriculum emphasized ancient Greek, the language of diplomacy, professions, and higher learning.

2746. what was the only acknowledged religion in England during the early sixteenth century

Ans:Catholicism

2747. What is blank verse?

Ans: unrhymed iambic pentameter

2748. . Which royal dynasty was established in the resolution of the so-called War of the Roses and continued through the reign of Elizabeth I

Ans:Tudor

2749.  Which of the following shifts began in the reign of Henry VII and continued under his Tudor successors?

Ans: the countering of feudal power structures by a stronger central authority

2750.Expressed in Elizabethan poetry as well as court rituals and events, a cult of—-formed around Elizabeth and dictated the nature of relations between herself and her court.

Ans:love

2751.  To what subgenre did the Senecan influence give rise, as evidenced in the first English tragedy Gorboduc, or Ferrex and Porrex?

Ans:revenge tragedy

2752. Which of the following is true about public theaters in Elizabethan England?

Ans:all of the above

2753.  The churchyard of St. Paul’s Cathedral was well-known for its:

Ans: bookshops.

2754.  Who introduced the art of printing into England?

Ans: William Caxton

2755.  Which of the following describes the chief system by which writers received financial rewards for their literary production?

Ans:patronage

English literature past paper

2756. In the Defense of Poesy, what did Sidney attribute to poetry?

Ans:  a moral power whereby poetry encourages the reader to emulate virtuous models

2757.  Which historical figure initiated a series of religious persecutions condemning Protestants as heretics and burning them at the stake in the 1550s?

Ans:  Mary Tudor

2758.  Between 1520 and 1550, the population of London:

Ans:  doubled from 60,000 to 120,000.

2759. 24. Who began to ignite the embers of dissent against the Catholic church in November 1517 in a movement that came to be known as the Reformation?

Ans: Martin Luther

2760. Which of the following sixteenthcentury works of English literature was translated into the English language after its first publication in Latin?

Ans: Thomas More’s Utopia

2761.Who authored Il Cortigiano (The Courtier), a book that was highly influential in the English court, providing subtle guidance on self-display?

Ans:Cavalcanti

2762.What impulse probably accounts for the rise of distinguished translations of works, such as Homer’s lliad and Odyssey, into English during the sixteenth century?

Ans:. the belief that the English were direct descendants of the ancient Greeks

2763.Which was not an objection raised against the public theaters in the Elizabethan period?

Ans:They charged too much.

 Early 17th Century

2764. What was the general subject of the Welsh poet Katherine Philips’s work?

Ans:celebrations of female friendship in Platonic terms normally reserved for male friendships

2765.Welsh poet Katherine Philips’s work?

Ans:Augustus Caesar

2766. What was the intended target of the Gunpowder Plot in 1605?

Ans the Houses of Parliament

2767.Which of the following colonial ventures took place in the reign of James I (1603-25)?

Ans all of the above

2768. What was the tile of Thomas Hobbes’s defense of absolute sovereignty based on a theory of social contract?

Ans: Leviathan

2769. Who served as Protector under England’s first written constitution?

Ans: Oliver Cromwell

2770. Which religious radical advocated the civic toleration of all religions, including Catholicism, Judaism, and Islam?

Ans: Roger Williams

2771. What is the delicate balancing act of Marvell’s \Horatian Ode\?

Ans: celebrating Cromwell’s victories whilst inviting sympathy for the executed king

2772. Which of the following was not one of the four bodily humours?

Ans: cholesterol

English literature past paper

2773. What was the licensing system?

Ans: All books had to be submitted for official approval before publication.

2774. What major new prose genre emerged in the Jacobean era?

Ans: the familiar essay

2775. Which group of radicals got their name from their penchant for rambling prophecy?

Ans: the Ranters

2776. Which of the following did Milton not advocate in print in the 1640s and 1650s?

Ans: the restoration of the monarchy

2777. Which poet was a member of the powerful and culturally influential Sidney family?

Ans: Mary Wroth

2778. What historical figure promoted the rapid growth of a high Anglican faction within the church whose ceremony, ritual, and doctrine more closely resembled Roman Catholicism?

Ans: William Laud

2779. Restored to the throne in 1660, Charles II ruled:

Ans: with deference to Parliament’s legislative supremacy.

2780. What was one of the first acts of Parliament after the outbreak of hostilities in the First Civil War

Ans: the abolishment of public plays and sports

2781. Which of the following female authors of the Jacobean era wrote a work that became the \first\of its kind to be published by an English woman?

Ans: Rachel Speght, Aemilia Lanyer and Elizabeth Cary, Lady Falkland

2782. Who authored the scholarly biography, Life of Donne?

Ans: Izaak Walton

2783. Which was not among the \new\genres promoted by poets such as Jonson, Donne, and Herbert?

Ans: the Petrarchan sonnet

English literature past paper

2784. Which of the following plays was not authored by Shakespeare in the Jacobean period?

Ans: Volpone

2785. What is the title to Milton’s blank-verse epic that assimilates and critiques the epic tradition?

Ans: Paradise Lost

2786. Which poem testifies to the profound doubts and uncertainties attending Donne’s conversion from Catholicism to Protestantism?

Ans: \Satire 3\

2787. Which of the following was not a cause associated with militant Protestant reformers (Puritans, Presbyterians, and separatists)?

Ans: the wider use of religious images in churches

2788. Which of the following themes or subjects was not common in the works of Cavalier poets, such as Thomas Carew, Sir John Denham, Edmund Walter, Sir John Suckling, James Shirely, Richard Lovelace, and Robert Herrick?

Ans: pious devotion to religious virtues

2789. Who succeeded Elizabeth I in 1603, establishing the Stuart dynasty?

Ans: James VI of Scotland

2790. The idea that God predestines human beings to be saved or damned is associated with which Protestant reformer

Ans: John Calvin

2791. Which of the following was characteristic of the court of James I?

Ans: gluttonous feasting, hard drinking and hunting

2792. Which writer was not active under both Elizabeth I and James I?

Ans: John Milton

2793. Which of the following was not an expressed objective of the \Long Parliament\when it convened in 1640?

Ans: mounting a revolution and executing the king

Restoration and 18th Century

2794. According to Samuel Johnson, \No man but a blockhead ever wrote except for____:

Ans: money.

2795. Romantic poetry about the natural world uses descriptions of nature___

Ans: to depict a metaphysical concept of nature by endowing it with traits normally associated with humans, as a means to demonstrate and discuss the processes of human thinking and symbolically to suggest that natural objects correspond to an inner.

2796. Which work exposes the frivolity of fashionable London?

Ans: Pope’s The Rape of the Lock

English literature past paper

2797. Which book was not written by Jane Austen?

Ans: Sense and Suspensibility

2798. According to a theater licensing act, repealed in 1843, what was meant by “legitimate” drama?

Ans: The play was spoken.

2799. Which of the following best describes the doctrine of empiricism?

Ans: All knowledge is derived from experience.

2800. Who wrote: “I have measured out my life with coffee spoons”?

Ans: T.S. Eliot

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: