English literature past paper solved MCQs SET 28

English literature past paper solved MCQs SET 28

English literature past paper solved MCQs SET 28
English literature past paper solved MCQs SET 28

2801. Which two writers can be described as writing historical novels?

Ans: Sir Walter Scott and Maria Edge worth

2802. Who was deposed from the English throne in the Glorious, or Bloodless Revolution in 1688?

Ans: William and Mary

2803. In which work do you read: “That’s my last Duchess painted on the wall

Looking as if she were alive.”?

Ans: My Last Duchess

2804. What happened in 1707 that would forever alter the relationship between England, Wales, and Scotland?

Ans: the trial and execution of Mary, Queen of Scots

2805. Pope made money by selling subscriptions to his translation of this classical epic.

Ans: The Illiad

2806. What name is given to the English literary period that emulated the Rome of Virgil, Horace, and Ovid?

Ans: Augustan

2807. Who began the tradition of revenge play?

Ans: Thomas kyd

2808. Which of the following is not generally considered to be a neoclassical poet?

Ans: Henry Vaughan

2809. Which of the following is not a common feature of neoclassical poetry?

Ans: Fantastic comparisons

2810. Why didn’t Alexander Pope attend an English university?

Ans: He was a Catholic, and therefore forbidden from attending

2811. In the late seventeenth century, a “battle of the books” erupted between which two groups?

Ans: champions of ancient and modern learning

2812. Which poet, critic and translator brought England a modern literature between 1660 and 1700?

Ans: Dryden

2813. What name is given to the English literary period that emulated the Rome of Virgil, Horace, and Ovid?

Ans: Augustan

2814. The crisis over the Exclusion Bill effectively divided the country into which two political parties?

Ans: the Tories and the Whigs

2815. Which bird did the Ancient Mariner kill?

Ans: Albatross

2816. Which of the following became the most popular Romantic poetic form, following on Wordsworth’s claim that poetic inspiration is contained within the inner feelings of the individual poet as “the spontaneous overflow of powerful feelings”?

Ans: the lyric poem written in the first person

2817. Who became the first \prime minister\of Great Britain in the reign of George II?

Ans: Robert Walpole

2818. What is Shakespeare’s longest play?

Ans: Hamlet

2819. Which statement(s) about inventions during the Industrial Revolution are true?

Ans: both a and c

2820. When the parliament, controlled by the puritans, took power in England, one of the acts that greatly influenced Literature of that time was

Ans: The closing of theatres

2821. Which of the following is a typically Romantic poetic form?

Ans: the fragment

2822. Which of the following poems describe or celebrate an apocalyptic regeneration of humanity and the world affected by the creative capacity of the human mind?

Ans: all but C

2823. In which work do you read: “Things fall apart; the center cannot hold. “?

Ans: The Second Coming

2824. John Donne is, in some sense, the originator of metaphysical poetry. But who is most closely associated with the “founding” of neoclassical poetry?

Ans: Ben Jonson

2825. Who wrote: “Things fall apart; the center cannot hold “?

Ans: William Butler Yeats

2826. Who wrote The Life and Opinions of Tristram Shandy, a novel that abandons clock time for psychological time?

Ans: Laurence Sterne

2827. This famous neoclassical poet wrote on profound themes such as death, but he also had a lighter side. He once wrote an ode to a cat drowned in a tub of gold fishes.

Ans: Thomas Gray

2828. What was \restored\in 1660?

Ans: the monarchy, in the person of Charles II

2829. He wrote both religious and secular poetry. One of his poems urged virgins to make the most of their time.

Ans: Robert Herrick

English literature past paper

2830. Which of the following was a major factor in the unprecedented economic wealth of Great Britain during the eighteenth century?

Ans: the exploitation of colonial resources, labor, and the slave trade

2831. Which of the following descriptions would not have applied to any Romantic text?

Ans: a comedy of manners

2832. Horace’s doctrine \ut picture poesis\ was interpreted to mean:

Ans: Poetry ought to be a visual as well as a verbal art.

2833. Which of the following was not considered a type of the alienated, romantic visionary?

Ans: George III

2834. Which chilling novel of surveillance and entrapment had the alternative title Things as They Are?

Ans: William Godwin’s Caleb Williams

2835. Wordsworth described all good poetry as

Ans: the spontaneous overflow of powerful feelings

2836. Sir John Denham commemorated this poet, referring to him as “Old Chaucer” who, “like the morning star”, descends to the shades,” so that “Darkness again the Age invades.”

Ans: Abraham Cowley

2837. What is the term we now use for what the Romantics called “mesmerism,” one of the “occult” practices that allowed people to explore altered states of consciousness?

Ans: hypnotism

2838. In which work do you read: “Beauty is truth, truth beauty.”?

Ans: Ode on a Grecian Urn

2839. According to Samuel Johnson, “No man but a blockhead ever wrote except for—:

Ans: money.”

2840. His “To Penthurst” is considered to be one of the primary texts of the neoclassical movement.

Ans: Ben Jonson

2841. Which metrical form was Pope said to have brought to perfection?

Ans: the heroic couplet

2842. Which of the following periodical publications (reviews and magazines) appeared in the Romantic era?

Ans: A and C only

2843. In the late seventeenth century, a \battle of the books\erupted between which two groups?

Ans: champions of ancient and modern learning

2844. What served as the inspiration for P.B Shelley’s poems to the working classes A Song: “Men of England” and England in 1819?

Ans: the Peterloo Massacre

English literature past paper

2845. Which of the following is not indebted to the Gothic genre?

Ans: Tobias Smollett’s Roderick Randsom

2846. Who wrote: “Beauty is truth, truth beauty.”?

Ans: John Keats

2847. Which metrical form was Pope said to have brought to perfection?

Ans: the heroic couplet

2848. Who in the Romantic period developed a new novelistic language for the workings of the mind in flux?

Ans: Jane Austen

2849. Which poets collaborated on the Lyrical Ballads of 1798, thus demonstrating the spirit of the age,” which, in an era of revolutionary thinking, depended on a belief in the limitless possibilities of the poetic imagination?

Ans: William Wordsworth and Samuel Taylor Coleridge

2850. Which sorts of political reform took place during the Romantic period?

Ans: A and C only

2851. Who was the ancient Gaelic warrior bard considered by Napoleon and Thomas Jefferson to have been greater than Homer?

Ans: Ossian

2852. . In which county was Jane Austin born?

Ans: Hampshire

2853. What literary work best captures a sense of the political turmoil, particularly regarding the issue of religion, just after the Restoration?

Ans: Dryden’s Absalom and Acidophil

2854. Neoclassicists tended to view poetry as the result of genius overflowing from the mind out onto the page. They also considered poetry to be an expression of the individual, inner self.

Ans: False

2855. Whichof the following English groups were supportive of the French Revolution during its early years?

Ans: both B and C

2856. Which work exposes the frivolity of fashionable London?

Ans: Pope’s The Rape of the Lock

2857. Whose great Dictionary, published in 1755, included more than 114,000 quotations?

Ans:  Samuel Johnson

2858. 65. Becky sharp was the heroine in which noval?

Ans: Vanity Fair

2859. With its forbidden themes of incest, murder, necrophilia, atheism, and torments of sexual desire, Horace Walpole’s Castle of Otranto, created which literary genre?

Ans: the Gothic romance

2860. A side note: Which drug/substance was Samuel Taylor Coleridge addicted to?

Ans: Opium

English literature past paper

2861. With its forbidden themes of incest, murder, necrophilia, atheism, and torments of sexual desire, Horace Walpole’s Castle of Otranto, created which literary genre?

Ans: the Gothic romance

2862. Which of the following is not an example of Restoration comedy?

Ans: Marlowe’s Doctor Faustus

2863. How many lines are there in a Sonnet?

Ans: 14

2864. What are the names of the two feuding families in Romeo and Juliet?

Ans: Capulet and Montague

2865.  Which of the following was a major factor in the unprecedented economic wealth of Great Britain during the eighteenth century?

Ans: the union of England and Wales with Scotland

2866. Which of the following is not indebted to the Gothic genre?

Ans: Tobias Smollett’s Roderick Randsom

2867. Looking to the ancient past, many Romantic poets identified with the figure of the

Ans: bard

2868.  Who wrote: “That’s my last Duchess painted on the wall / looking as if she were alive?

Ans: Robert Browning

2869. What was the name of the Bronte sister’s only brother?

Ans:  Branwell

2870. While compiling what sort of book did Samuel Richardson conceive of the idea for his Pamela, or Virtue Rewarded?

Ans: a book of model letters

2871. Which poet asserted in practice and theory the value of representing rustic life and language as well as social outcasts and delinquents not only in pastoral poetry, common before this poet’s time, but also as the major subject and medium for poetry in general?

Ans: William Wordsworth

2872. Which of the following is not an example of Restoration comedy?

Ans: Marlowe’s Doctor Faustus

2873. Who exemplified the role of the “peasant poet”?

Ans: A and C only

2874. What drove William Cowper to break down and become a recluse?

Ans: the conviction that he was damned forever

2875. In whichwork do you read: “In Xanadu did Kubla Khan / A stately pleasure dome decree “?

Ans: Kubla Khan

2876. What London locale, where many poor writers lived, became synonymous with hacks and scandal mongers?

Ans: Grub Street

2877. Who is termed as “The Morning Star of Renaissance”?

Ans: Chaucer

2878.  The Faerie Queene was written during the reign of which monarch?

Ans: Elizabeth Tudor

2879. Which of the following would not have been an appropriate protagonist for a Romantic literary text?

Ans: All would have been appropriate protagonists for a Romantic literary text

2880. Who wrote: “In Xanadu did Kubla Khan / A stately pleasure dome decree “?

Ans: Samuel Taylor Coleridg

English literature past paper

2881. In which of the following works is the social outcast represented and addressed?

Ans: all but C

2882. What mock epic begins: “What dire offence from am’rous causes springs, / What mighty contests rise from trivial things”?

Ans: Pope’s “The Rape of the Lock”

2883. What word did writers in this period use to express quickness of mind, inventiveness, a knack for conceiving images and metaphors and for perceiving resemblances between things apparently unlike?

Ans: wit

2884. . Most neoclassical poets viewed the  world in terms of a strictly ordered hierarchy. What was this hierarchy called?

Ans: The Great Chain of Being

2885. What was “restored” in 1660?

Ans: the dominance of the Tory Party

English literature past paper

2886. Which Romantic writer(s) wrote in more than one of these popular literary forms: essay, novel, drama, poetry?

Ans: all of the above

2887.  In which work do you read: “I have measured out my life with coffee spoons?

Ans: Lovesong of J.Alfred Prufrock

2888. Horace’s doctrine “ut pictura poesis” was interpreted to mean:

Ans: Poetry ought to be a visual as well as a verbal art.

2889. Who applied the term “Romantic” to the literary period dating from 1785 to 1830?

Ans: English historians half a century after the period ended

2890. Which of the following was a typically Romantic means of achieving visionary states?

Ans: a, b and c

2891. Who became the first “prime minister” of Great Britain in the reign of George II?

Ans: Robert Walpole

2892. Which of the following was probably not a stock phrase in eighteenthcentury poetry?

Ans:  simian rivalry

2893. How many children were there in the Bronte family?

Ans: 4

2894. Who wrote: “My name is Ozymandias, King of Kings / Look on my works ye mighty, and despair!”

Ans: Percy Bysshe Shelley

2895. The Gothic novel, a popular genre for the Romantics, exemplified in the writing of Horace Walpole and Ann Radcliffe, could contain which of the following elements?

Ans:  all of the above

2896.  Who wrote: “Reader, I married him.”?

Ans: Charlotte Bronte

English literature past paper

2897. What is the name for the process of dividing land into privately owned agricultural holdings?

Ans: enclosure

2898. Who did Dryden use Absalom to represent, allegorically, in his satire “Absalom and Achitophel”?

Ans: The Duke of Monmouth

2899. Which group of intellectual women established literary clubs of their own around 1750 under the leadership of Elizabeth Vesey and Elizabeth Montagu?

Ans: the bluestockings

2900. Which of the following best describes the sort of language and tone most often used when Romantic writers discuss the French Revolution?

Ans: biblical reverence

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: