English literature past paper solved MCQS SET 29

English literature past paper solved MCQS SET 29
English literature past paper solved MCQS SET 29

English literature past paper solved MCQS SET 29

2901. In which work do you read: “There can be no freedom or beauty about a home life that depends on borrowing and debt.”?

Ans: A Doll’s House

2902. Which of the following best describes the doctrine of empiricism?

Ans: All knowledge is derived from experience.

2903. Romantic poets would have enjoyed, agreed with, and perhaps written about which of the following figures as depicted?

Ans: A and B only

2904. In which Dickens novel does Pip appear?

Ans:  Great Expectations

2905. Which philosopher had a particular influence on Coleridge?

Ans: Immanuel Kant

2906. John Dryden wrote “Absalom and Achitophel.” Who was Achitophel, historically speaking?

Ans: Absalom’s advisor

2907. In which work do you read: “My name is Ozymandias, King of Kings / Look on my works ye mighty, and despair!”?

Ans: Ozymandias

2908. What was most frequently considered a source of pleasure and an object of inquiry by Augustan poets?

Ans: nature

2909. Who was deposed from the English throne in the Glorious, or Bloodless, Revolution in 1688?

Ans: James II

2910. What London locale, where many poor writers lived, became synonymous with hacks and scandal mongers?

Ans: grab street

2911. whatt happened in 1707 that would forever alter the relationship between England, Wales, and Scotland?

Ans: he Act of Unio

2912. What word did writers in this period use to express quickness of mind, inventiveness, a knack for conceiving images and metaphors and for perceiving resemblances between things apparently unlike?

Ans: wit

2913. Who was the ancient Gaelic warrior bard considered by Napoleon and Thomas Jefferson to have been greater than homer?

Ans: Ossian

2914. Which of the following women exposed themselves to scandal by writing racy stories for the popular press?

Ans: Aphra Behn, Delarivier Manley, and Eliza Haywood

2915. Which of the following was probably not a stock phrase in eighteenth-century poetry?

Ans: simian rivalry

2916. A “classic” book is usually one that possesses what quality?

Ans: All of the above

2917. Against which of the following principles did Jonathan Swift inveigh?

Ans: a, b, and c

2918. What did Byron deride with his scathing reference to “’Peddlers,’ and ’Boats,’ and ’Wagons’!”?

Ans: Wordsworth’s devotion to the ordinary and everyday

2919. Which poet, critic and translator brought England a modern literature between 1660 and 1700?

Ans: Dryden

2920. Which of the following texts addresses class as a social and economic reality?

Ans: all of the above

2921. Complete this famous quote by John Dryden: “Who think too little, and who talk too

Ans: fast

2922. Which of the following charges were commonly leveled at the novel by its detractors at the dawn of the Romantic era?

Ans: all of the above

2923. . What Pope Poem begins, “In these deep solitudes and awful cells, / Where heav’nly-pensive contemplation dwells, / And ever-musing melancholy reigns; / What means this tumult in a vestal’s veins?”

Ans: Eloisa to Abelard

2924. The poem ’The Battle of Maldon’ celebrates events which took place in the 10th century, but who was it between

Ans: Danes and English

2925. Against which of the following principles did Jonathan Swift inveigh?

Ans: a, b, and c

2926. What literary work best captures a sense of the political turmoil, particularly regarding the issue of religion, just after the Restoration?

Ans: Pope’s Dunciad

2927. Who composed The Preludes?

Ans: William Wordsworth

2928. What was most frequently considered a source of pleasure and an object of inquiry by Augustan poets?

Ans: nature

2929. Given the popularity of the Gothic novel and the novel of purpose, which of the following novelists wrote fiction that is closer in subject matter to the novel of manners than it is to the writing of her own era?

Ans: Jane Austen

2830. Whose great Dictionary, published in 1755, included more than 114,000 quotations?

Ans: Samuel Johnson

2931. Who wrote: “There can be no freedom or beauty about a home life that depends on borrowing and debt?

Ans: Henrik Ibsen

2832. Which of the following factors contributed to literature becoming a profitable business?

Ans: all of the above

2933. How would “Natural Supernaturalism” be best characterized as a Romantic notion introduced by Carlyle?

Ans: a process by which things that are familiar and thought to be ordinary are made to appear miraculous and new to our eye

2934. Which social philosophy, dominant during the Industrial Revolution, dictated that only the free operation of economic laws would ensure the general welfare and that the government should not interfere in any person’s pursuit of their personal interests?

Ans:  laissez-faire

2935. Who wrote: “I would prefer not to.”?

Ans: Herman Melville

2936. A Tale of Two Cities by Charles Dickens involves which two cities?

Ans: London and Paris

English literature past paper

2937. While compiling what sort of book did Samuel Richardson conceive of the idea for his Pamela, or Virtue Rewarded?

Ans: a book of model letters

2938. The Catcher in the Rye takes place in what city

Ans: New York City

2939. Which setting could you not imagine a work of Romantic literature employing?

Ans: All of the above would be appropriate settings for Romantic literature.

2940. Alexander pop coined many a modern day cliché. Which of the following did not originate with him?

Ans: let not the sun go down upon your wrath

2941. Which group of intellectual women established literary clubs of their own around 1750 under the leadership of Elizabeth Vesey and Elizabeth Montagu?

Ans: the bluestockings

2942. Who wrote: “I would prefer not to.”?

Ans: Herman Melville

2943. A Tale of Two Cities by Charles Dickens involves which two cities?

Ans: London and Paris

2944. While compiling what sort of book did Samuel Richardson conceive of the idea for his Pamela, or Virtue Rewarded?

Ans:  a book of model letters

English literature past paper

2945. TheCatcher in the Rye takes place in what city?

Ans: New York City

2946. Which setting could you not imagine a work of Romantic literature employing?

Ans: All of the above would be appropriate settings for Romantic literature.

2947. Alexander Pope coined many a modern day cliché. Which of the following did not originate with him?

Ans: Let not the sun go down upon your wrath

2948. Which group of intellectual women established literary clubs of their own around 1750 under the leadership of Elizabeth Vesey and Elizabeth Montagu?

Ans: the bluestockings

Romantic Period

2949. Which philosopher had a particular influence on Coleridge?

Ans:

2950. What is the name for the process of dividing land into privately owned agricultural holdings?

Ans: enclosure

2951. Who exemplified the role of the \peasant poet\?

Ans: a and c only

2952. Which poet asserted in practice and theory the value of representing rustic life and language as well as social outcasts and delinquents not only in pastoral poetry, common before this poet’s time, but also as the major subject and medium for poetry in general?

Ans: William Wordsworth

2953. Who remained without the vote following the Reform Bill of 1832?

Ans: a, b and c

2954. Which poets collaborated on the Lyrical Ballads of 1798?

Ans: William Wordsworth and Samuel Taylor Coleridge

2955. Which of the following became the most popular Romantic poetic form, following on Wordsworth’s claim that poetic inspiration is contained within the inner feelings of the individual poet as \the spontaneous overflow of powerful feelings\?

Ans:  the lyric poem written in the first person

2956. Which of the following was a typically Romantic means of achieving visionary states?

Ans: a, b and c

English literature past paper

2957. Which two writers can be described as writing historical novels?

Ans: Sir Walter Scott and Maria Edgeworth

2958. According to a theater licensing act, repealed in 1843, what was meant by \legitimate\drama?

Ans: The play was spoken

2959. Who in the Romantic period developed a new novelistic language for the workings of the mind in flux?

Ans: Jane Austen

2960. Which of the following is a typically Romantic poetic form?

Ans:  the fragment

2961. Which of the following was not considered a type of the alienated, romantic visionary?

Ans: George III

2962. Which ofthe following plays was actually performed on stage?

Ans: Coleridge’s Remorse

2963. Looking to the ancient past, many Romantic poets identified with the figure of the

Ans: bard

2964. Who applied the term \Romantic\to the literary period dating from 1785 to 1830?

Ans: English historians half a century after the period ended

2965. Wordsworth described all good poetry as

Ans: the spontaneous overflow of powerful feelings

2966. What did Byron deride with his scathing reference to \’Peddlers,’ and ’Boats,’ and ’Wagons’!\?

Ans: Wordsworth’s devotion to the ordinary and everyday

2967. Which of the following texts published in the 1790s did not epitomize the radical social thinking stimulated by the French Revolution?

Ans: Burke’s Reflections on the Revolution in France

2968. Which of the following factors did not contribute to the growth of the reading public in this period?

Ans: The notoriety of the \Lake School\

2969. Thomas and Henrietta Bowler’s edition of The Family Shakespeare gave rise to the verb \bowdlerize.\What does it mean?

Ans: the expurgation of indelicate language

2970. Horace Walpole’s The Castle of Otranto initiated which literary tradition?

Ans: Gothic fiction

2971. Which chilling novel of surveillance and entrapment had the alternative title Things as They Are?

Ans: William Godwin’s Caleb Williams

2972. Which of the following English groups were supportive of the French Revolution during its early years?

Ans: both B and C

2973.  Which of the following charges were commonly levelled at the novel by its detractors at the dawn of the Romantic era?

Ans: all of the above

2974. Which of the following periodical publications (reviews and magazines) first appeared in the Romantic era?

Ans: a and c only

2975. What served as the inspiration for Percy Bysshe Shelley’s poems to the working classes A Song: \Men of England\and England in 1819?

Ans: the Peterloo Massacre

2976. Which social philosophy, dominant during the Industrial Revolution, dictated that only the free operation of economic laws would ensure the general welfare and that the government should not interfere in any person’s pursuit of their personal interests?

Ans: laissez-faire

English literature past paper

2977. Which statement(s) about inventions during the Industrial Revolution are true?

Ans: both a and c

2978. Which of the following authors promoted versions of socialism?

Ans: all but C

2979. Heathcliff is a character from

Ans: Wuthering Heights

2980. Who was the leader of Pre-Raphaelite group of artists in England

Ans: D.G Rossetti

2981. The Charge of the Light Bridge is a poem by

Ans: Tennyson

2982. which of the following Victorian writers regularly published their work in periodicals?

Ans: all of the above

2983. What did Victorian journalists mean by terming certain women \surplus\or \redundant\?

Ans: They remained unmarried due to a population imbalance between the sexes

2984. Experimentation in which of the following areas of poetic expression characterize Victorian poetry and allow Victorian poets to represent psychology in a different way?

Ans: all of the above

2985. Which of the following comic playwrights made fun of Victorian values and pretensions?

Ans: all but C

2986. George Eliot’s novel Romola is a:

Ans: Historical novel

English literature past paper

2987. Vanity Fair is a novel by:

Ans: Thackery

2988. Which city became the perceived center of Western civilization by the middle of the nineteenth century?

Ans: London

2989. Elizabeth Barrett’s poem The Cry of the Children is concerned with which major issue attendant on the Time of Troubles during the 1830s and 1840s?

Ans: child labor

2990. Which of the following contributed to the growing awareness in the Late Victorian Period of the immense human, economic, and political costs of running an empire?

Ans: all of the above

2991. In ’In Memorium’, Tennyson mourns the death of:

Ans: Arthur Hallam

2992. What type of writing did Walter Pater define as “the special and opportune art of the modern world?”

Ans: nonfiction prose

2993. What was common amongst D.G Rossetti, Christina Rossetti, Morris and Swinburne?

Ans: They all belonged to the Pre-Raphaelite School

2994. The title Vanity Fair has been taken from

Ans: Pilgrims Progress

2995. Fill in the blanks from Tennyson’s The Princess.

Man for the field and woman for the—:

 Man for the sword and for the she—:

Man with the head and woman with the—:

Man to command and woman to—

Ans: hearth; needle; heart; obey

2996. Who were the \Two Nations\referred to in the subtitle of Disraeli’s Sybil (1845)?

Ans: the rich and the poor

2997. who,among the following English playwrights, scripted the film Shakespeare in Love ?

Ans: Tom Stoppard

English literature past paper

2998. Dunstan is a character from the novel

Ans: Silas Marner

2999. Which one of Gaskell’s novels has been called a Victorian Much Ado About Nothing?

Ans:North and South

3000. The Oxford Movement was basically a:

Ans: Religious Movement

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: