English literature past paper solved MCQS SET 30

English literature past paper solved MCQS SET 30
English literature past paper solved MCQS SET 30

English literature past paper solved MCQS SET 30

3001. The Oxford Movement was basically a:

Ans: Religious Movement

3002. Which ruler’s reign marks the approximate beginning and end of the Victorian era?

Ans: Queen Victoria

3003. Which best describes the general feeling expressed in literature during the last decade of the Victorian era?

Ans:  studied melancholy and aestheticism

3004. The Golden Jubilee of Queen Victoria’s reign was celebrated in:

Ans: 1837

3005. What did Thomas Carlyle mean by “Close thy Byron; open thy Goethe”?

Ans: Abandon the introspection of the Romantics and turn to the higher moral purpose found in Goethe.

3006. Arnold’s Culture and Anarchy deals with the subject of:

Ans: Education

3007. Maud is a poem written by:

Ans: Tennyson

3008. Which of the following best defines Utilitarianism?

Ans: a moral arithmetic, which states that all humans aim to maximize the greatest pleasure to the greatest number

3009. To whom did the Reform Bill of 1832 extend the vote on parliamentary representation?

Ans:  the lower middle classes

3010. Which city became the perceived center of Western civilization by the middle of the nineteenth century?

Ans:  London

3011. Who was appointed as Poet-Laureate after William Wordsworth

Ans: Tennyson

3012. Queen Victoria succeeded to the throne of England after:

Ans: William IV

3013. Elizabeth Barrett’s poem The Cry of the Children is concerned with which major issue attendant on the Time of Troubles during the 1830s and 1840s?

Ans: child labor

3014. What was the relationship between Victorian poets and the Romantics?

Ans: The Victorians were strongly influenced by the Romantics and experienced a sense of belatedness.

3015. Cocktown is an imaginary industrial town in the novelfirst

Ans: Hard Times

3016. To whom did the Reform Bill of 1832 extend the vote on parliamentary representation?

Ans: the lower middle classes

3017. By 1890, what percentage of the earth’s population was subject to Queen Victoria?

Ans: 25%

3018. The Irish Dramatic Movement was heralded by such figures as

Ans: W. B. Yeats, Lady Gregory and Edward Martyn

3019. What did Thomas Carlyle mean by \Close thy Byron; open thy Goethe\?

Ans:  Abandon the introspection of the Romantics and turn to the higher moral purpose found in Goethe.

3020. Which of the following best defines Utilitarianism?

Ans: a moral arithmetic, which states that all humans aim to maximize the greatest pleasure to the greatest number

3021. Queen Victoria became the Empress of India in:

Ans: 1876

English literature past paper

3022. What is meant by ’Wessex’?

Ans: The region in which Hardy’s novels are set

3023. Jane Fairfax and Frank Churchill are characters from the novel

Ans: Emma

3024. ’George Eliot’ was the pen-name of:

Ans:  Marian Evans

3025. Which contemporary discussions on women’s rights did Tennyson’s The Princess address?

Ans:  the need to enlarge and improve educational opportunities for women, resulting in the establishment of the first women’s college in London

3026. Spenser’s Epithalamion is:

Ans: a wedding hymn

3027. The Battle of Baladava in the Crimean War finds its reference in the poem

Ans:  The Charge of the Light Bridge

3028. Which best describes the minority of Evangelicals in the Church of England?

Ans: Also called Nonconformists or Dissenters, Evangelicals led the missionary movement in the colonies, advocated a Puritan moral code, and were responsible for the emancipation of slaves in the British Empire as early as 1833.

3029. Which of the following terms is defined as the application of a scientific attitude of mind toward studying the Bible, seen as a mere text of history and not an infallibly sacred document?

Ans: Higher Criticism

3030. Which of the following discoveries, theories, and events contributed to Victorians feeling less like they were a uniquely special, central species in the universe and more isolated?

Ans:  geology, evolution and discoveries in astronomy about stellar distances

3031. Which one is the unfinished novel of Charles Dickens

Ans: Edwin Drood

3032. Experimentation in which of the following areas of poetic expression characterize Victorian poetry and allow Victorian poets to represent psychology in a different way?

Ans:  the use of pictorial description to construct visual images to represent the emotion or situation of the poem, sound as a means to express meaning and perspective, as in the dramatic monologue

3033. Why did thenovel seem a genre particularly well-suited to women?

Ans:  It did not carry the burden of an august tradition like poetry and It was a popular form whose market women could enter easily.

3034. Which of the following acts were not passed during the Victorian era?

Ans: the Women’s Suffrage Act

English literature past paper

3035. What does the phrase “White Man’s Burden,” coined by Kipling, refer to?

Ans: the moral responsibility to bring civilization and Christianity to the peoples of the world

3036. Which of the following novelists best represents the mid-Victorian period’s contentment with the burgeoning economic prosperity and decreased restiveness over social and political change?

Ans:  Anthony Trollope

3037. The basic theme of Arnold’s Literature and Dogma is:

Ans: Theology

3038. Which of the following authors promoted versions of socialism?

Ans:  William Morris and John Ruskin

3039. The Song of the Lotus is a poem by

Ans: Tennyson

3040. What type of writing did Walter Pater define as \the special and opportune art of the modern world\?

Ans: nonfiction prose

3041. What best describes the subject of most Victorian novels?

Ans: the representation of a large and comprehensive social world in realistic detail and the attempt of a protagonist to define his or her place in society

3042. For whatdo Matthew Arnold’s moral investment in nonfiction and Walter Pater’s aesthetic investment together pave the way?

Ans: modern literary criticism

3043. Which of the following novelists best represents the mid-Victorian period’s contentment with the burgeoning economic prosperity and decreased restiveness over social and political change?

Ans: Anthony Trollope

3044. Which ruler’s reign marks the approximate beginning and end of the Victorian era?

Ans:  Queen Victoria

English literature past paper

3045. Whichevent did not occur as part of the rise of the British Empire under Queen Victoria?

Ans:  To save costs and maximize profits, the day-to-day government of India was transferred from Parliament to the private East India Company.

3046. Matthew Arnold;s Thyrsis is an elegy written on the death of:

Ans: Hugh Clough

3047. Which event did not occur as part of the rise of the British Empire under Queen Victoria?

Ans: To save costs and maximize profits, the day-to-day government of India was transferred from Parliament to the private East India Company.

3048. Which movement revived under Whitefield and Wesley?

Ans: Methodist

3049. Which contemporary discussions on women’s rights did Tennyson’s The Princess address?

Ans: the need to enlarge and improve educational opportunities for women, resulting in the establishment of the first women’s college in London

3050. Who is the author of Blessed Damozel?

Ans: D.G Rossetti

3051. Which best describes the general feeling expressed in literature during the last decade of the Victorian era?

Ans: studied melancholy and aestheticism

3052. What factors contributed to the increased popularity of nonfiction prose?

Ans: a new market position for nonfiction writing and an exalted sense of the didactic function of the writer

3053. The Oxford Movement was started by:

Ans: The Scholars of the Oxford University

3054. Which of the following Victorian writers regularly published their work in periodicals?

Ans: Thomas Carlyle, Matthew Arnold and Charles Dickens

3055. Which poem by Chaucer was written on the death of Blanche, Wife of John of Gaunt ?

Ans: The Book of Duchess

3056. Which one is Gaskell’s first novel?

Ans: Mary Barton

English literature past paper

3057. Which of the following discoveries, theories, and events contributed to Victorians feeling less like they were a uniquely special, central species in the universe and more isolated?

Ans: geology, evolution and discoveries in astronomy about stellar distances

3058. Wild’s drama Woman of No Importance appared in :

Ans:  1893

3059. Which of the following contributed to the growing awareness in the Late Victorian Period of the immense human, economic, and political costs of running an empire?

Ans: the India Mutiny in 1857, the Boer War in the south of Africa and the Jamaica Rebellion in 1865

3060. Which of the following statements about The Canterbury Tales is true ?

Ans: “The General Prologue’ is appended to The Canterbury Tales.

3061. Fill in the blanks from Tennyson’s The Princess. Man for the field and woman for the ___: Man for the sword and for the ___she: Man with the head and woman with the___ : Man to command and woman to___

Ans: hearth; needle; heart; obey

3062. From where Matthew Arnold took the story for his Sohras and Rustam?

Ans: Shah Namah

3063. What best describes the subject of most Victorian novels?

Ans: the representation of a large and comprehensive social world in realistic detail and the attempt of a protagonist to define his or her place in society

3064. What does the phrase \White Man’s Burden,\coined by Kipling, refer to?

Ans: the moral responsibility to bring civilization and Christianity to the peoples of the world

3065. Who, among the following, was a Catholic novelist, an Intelligence Officer, a film critic and set his fictions in far-away places wrecked by political conflicts ?

Ans: Graham Greene

3066. What is common amongst Cardinal Newman, John Keble, Henry Newman and Stanley?

Ans: They were all associated with the Oxford Movement

3067. Whatfactorscontributed to the increased popularity of nonfiction prose?

Ans: a new market position for nonfiction writing and an exalted sense of the didactic function of the writer

3068. Which of the following acts were not passed during the Victorian era?

Ans:  the Women’s Suffrage Act

3069. Who were the “Two Nations” referred to in the subtitle of Disraeli’s Sybil (1845)?

Ans: the rich and the poor

English literature past paper

3070. Whatwas the relationship between Victorian poets and the Romantics?

Ans: The Victorians were strongly influenced by the Romantics and experienced a sense of belatedness

3071. Which of the following comic playwrights made fun of Victorian values and pretensions?

Ans:  W. S. Gilbert and Arthur Sullivan and Oscar Wilde

3072. By 1890, what percentage of the earth’s population was subject to Queen Victoria?

Ans:  1

3073. For what do Matthew Arnold’s moral investment in nonfiction and Walter Pater’s aesthetic investment together pave the way?

Ans: modern literary criticism

3074. Why did the novel seem a genre particularly well-suited to women?

Ans: It did not carry the burden of an august tradition like poetry and It was a popular form whose market women could enter easily

3075. Who is the author of Aurora Leigh?

Ans:  Elizabeth Barret Browning

3076. Which of the following novels is called a “Novel without a hero”?

Ans: Vanity Fair

2.7 20th Century

3077. Which of the following was originally the Irish Literary Theatre?

Ans: the Irish National Theatre and the Abbey Theatre

3078. Which of the following writers did not come from Ireland?

Ans: none of the above

3079. What event allowed mainstream theater companies to commission and perform work that was politically, socially, and sexually controversial without fear of censorship?

Ans: the abolition of the Lord Chamberlain’s office in 1968

3080. Which events in and after the 1960s contributed significantly to the decentralization of England from London to a more regional focus, ultimately also making way for a less homogenous vision of England and the popularity of postcolonial fiction?

Ans: Radio announcers were permitted to speak in regional dialects and multicultural accents, The Arts Council designated many of its resources to supporting regional arts councils and Regional radio and television stations appeared throughout the country

3081. Which of the following has been a significant development in British theater since the abolition of censorship in 1968?

Ans: the rise of workshops and the collaborative ethos and the diversifying impact of playwrights from the former colonies

3082. Which of the following is not associated with high modernism in the novel?

Ans: narrative realism

English literature past paper

3083. Which novel did T. S. Eliot praise for utilizing a new \mythical method\in place of the old \narrative method\and demonstrates the use of ancient mythology in modernist fiction to think about \making the modern world possible for art\?

Ans:  James Joyce’s Ulysses

3084. Which of the following phrases best characterizes the late-nineteenth century aesthetic movement which widened the breach between artists and the reading public, sowing the seeds of modernism?

Ans: art for art’s sake

3085. What was the impact on literature of the Education Act of 1870, which made elementary schooling compulsory?

Ans:  the emergence of a mass literate population at whom a new massproduced literature could be directed

3086. When was the ban finally lifted on D. H. Lawrence’s novel Lady Chatterley’s Lover, written in 1928.

Ans: 1960

3087. Which scientific or technological advance did not take place in the first fifteen years of the twentieth century?

Ans: the creation of the internet

3088. Which of the following has been a significant development in British theater since the abolition of censorship in 1968?

Ans: the rise of workshops and the collaborative ethos and the diversifying impact of playwrights from the former colonies

3089. With which enormously influential perspective or practice is the early twentieth-century thinker Sigmund Freud associated?

Ans: psychoanalysis

English literature past paper

3090. How did one critic sum up Samuel Beckett’s Waiting for Godot?

Ans: “nothing happens-twice”

3091. Which British dominion achieved independence in 1921-22, following the Easter Rising of 1916?

Ans:  the southern counties of Ireland

3092. Which novel did T. S. Eliot praise for utilizing a new “mythical method” in place of the old “narrative method” and demonstrates the use of ancient mythology in modernist fiction to think about “making the modern world possible for art”?

Ans: James Joyce’s Ulysses

3093. What did T. S. Eliot attempt to combine, though not very successfully, in his plays Murder in the Cathedral and The Cocktail Party?

Ans: religious symbolism and society comedy

3094. What was the impact on literature of the Education Act of 1870, which made elementary schooling compulsory?

Ans: the emergence of a mass literate population at whom a new mass-produced literature could be directed

3095. In the 1930s, younger writers such as W. H. Auden were more___ but less__ than older modernists such as Eliot and Pound

Ans: radical; inventive

3096. Which poet could be described as part of \The Movement\of the 1950s?

Ans: Thom Gunn and Philip Larkin

3097. Which scientific or technological advance did not take place in the first fifteen years of the twentieth century?

Ans: the creation of the internet

English literature past paper

3098. What characteristics of seventeenth century Metaphysical poetry sparked the enthusiasm of modernist poets and critics?

Ans: its intellectual complexity and its union of thought and passion

3099. What characteristics of seventeenth century Metaphysical poetry sparked the enthusiasm of modernist poets and critics?

Ans: its intellectual complexity and  its union of thought and passion

3100. Which thinker had a major impact on early-twentieth-century writers, leading them to reimagine human identity in radically new ways?

Ans: Sigmund Freud and Sir James Frazer

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: