English literature past paper solved MCQS SET 32

English literature past paper solved MCQS SET 32
English literature past paper solved MCQS SET 32

English literature past paper solved MCQS SET 32

3201. Who lost the most power during the renaissance?

Ans: catholic church

3202. Utopia was written by:

Ans: Thomas More

3203. The Prince was written to gain favor of the:

Ans: Inquisition

3204. Who translated the New Testament into German for the first time?

Ans: Martin Luther

3205. The “father of humanism” was

Ans: Petrarch

3206. Renaissance thinkers argued that women should be educated

Ans: confined solely to music, dancing, and knitting

3207. An important feature of the Renaissance was an emphasis on

Ans: the literature of Greece and Rome

3208. Which was NOT a characteristic of the Renaissance?

Ans: the development of social insurance programs

3209. The northern Renaissance differed from the Italian Renaissance

Ans: growth of religious activity among common people

3210. For ordinary women, the Renaissance

Ans: had very little impact

3211. Thomas More’s Utopia placed the blame for society’s problems on

Ans: society itself

2.11 Middles ages

3212. Words from which language began to enter English vocabulary around the time of the Norman Conquest in 1066?

Ans: French

3213. In Anglo-Saxon heroic poetry, what is the fate of those who fail to observe the sacred duty of blood vengeance?

Ans: everlasting shame

3214. Chaucer was released from legal action by in a deed of May 1, 1380 from rape and abduction?

Ans:  Miss Cecily Chaumpaigne

3215. Chaucer acted as a controller of custom during ?

Ans: 1374 to 1385

3216. Which of the following statements about Julian of Norwich is true?

Ans: She is the first known woman writer in the English vernacular.

3217. What is the climax of Geoffrey of Monmouth’s The History of the Kings of Britain?

Ans: the reign of King Arthur

3218. In which year chaucer was imprisoned by the French?

Ans: 1360

3219. Which of the following best describes litote, a favorite rhetorical device in Old English poetry?

Ans: ironic understatement

3220. Which of the following languages did not coexist in Anglo-Norman England?

Ans: Dutch

3221. Chaucer was made in-charge of many palaces,which of these was not in his charge?

Ans: Buckingham Palace

3222. Which hero made his earliest appearance in Celtic literature before becoming a staple subject in French, English, and German literatures?

Ans: Arthur

3223. which of these kings was not served by Chaucer?

Ans: Henry II

3224. The use of “whale-road”for sea and “life-house”for body are examples of what literary technique, popular in Old English poetry?

Ans: kenning

3225. What was the occupation of Chaucer’s father?

Ans: a vintner

3226. What was vellum?

Ans: parchment made of animal skin

3227. one of Chaucer’s daughter was ?

Ans: a nun

3228. The styles of The Owl and the Nightingale and Ancrene Riwle show what about the poetry and prose written around the year 1200?

Ans: A and C only

3229. Chaucer was fined in 1367 or 1366 for ?

Ans: beating a friar in a London street

3230. how many children chaucer had?

Ans: 4

3231. Chaucer buried in a corner of Westminster, which came to know as ?

Ans: poet’s corner

3232. To what did the word the roman, from which the genre of “romance”emerged, initially apply?

Ans:  a work written in the French vernacular

3233. In addition to Geoffrey Chaucer and William Langland, the “flowering”of Middle English literature is evident in the works of which of the following writers?

Ans: the Gawain poet

3234. What event resulted from the premature death of Henry V?

Ans: the War of the Roses

3235. Ancrene Riwle is a manual of instruction for

Ans: women who have chosen to live as religious recluses

3236. Which twelfth-century poet or poets were indebted to Breton storytellers for their narratives?

Ans: Chrétien de Troyes and Marie de France

3237. Chaucer became a page to which king’s daughter-in-law?

Ans: Edward III

3238. Which king began a war to enforce his claims to the throne of France in 1336?

Ans: Edward III

3239. What was chaucer’s profession?

Ans: a civil servant

3240. How did Henry II, the first of England’s Plantagenet kings, acquire vast provinces in southern France?

Ans: his marriage to Eleanor of Aquitaine

3241. Which of these is not certain about Chaucer?

Ans: his birth date

3242. Which influential medieval text purported to reveal the secrets of the afterlife?

Ans: Dante’s Divine Comedy

3243. Which literary form, developed in the fifteenth century, personified vices and virtues?

Ans: the morality play

3244. Chaucer became a member of Parliament in ?

Ans: 1386

3245. Only a small proportion of medieval books survive, large numbers having been destroyed in:

Ans: the Dissolution of the Monasteries in the 1530s.

3246. What did Chaucer’s wife use to do?

Ans: lady-in-waiting to Queen Philip pa of Hainaut

3247. Who would be called the English Homer and father of English poetry?

Ans: Geoffrey Chaucer

3248. Which of the following statements is not an accurate description of Old English poetry?

Ans: Romantic love is a guiding principle of moral conduct.

3249. Which of the following authors is considered a devotee to chivalry, as it is personified in Sir Lancelot?

Ans: Sir Thomas Malory

3250. Toward the close of which century did English replace French as the language of conducting business in Parliament and in court of law?

Ans: fourteenth

English literature past paper

3251. Who was the first English Christian king?

Ans: Ethelbert

3252. What is the first extended written specimen of Old English?

Ans: a code of laws promulgated by King Ethelbert

3253. Why did the rebels of 1381 target the church, beheading the archbishop of Canterbury?

Ans: The church was among the greatest of oppressive landowners.

3254. Popular English adaptations of romances appealed primarily to

Ans: the clergy

3255. What was the duration of hundred year’s war?

Ans: 1337 to 1453

3256. Which people began their invasion and conquest of southwestern Britain around 450?

Ans: the Anglo-Saxons

3257. Christian writers like the Beowulf poet looked back on their pagan ancestors with:

Ans: admiration and elegiac sympathy.

3258. Who is the author of Piers Plowman?

Ans: William Langland

2.12 Elizabethan era

English literature past paper

3259. How many years of happiness was Dr Faustus promised by the Devil?

Ans: 24

3260. Which of these Kings was the subject of a play by Marlowe?

Ans: Edward II

3261. What was the title of the play by Marlowe that portrayed the events surrounding the Saint Bartholomew’s Day Massacre in 1572?

Ans: The Massacre at Paris

3262. Christopher Marlowe was England’s first official Poet Laureate.

Ans: False

3263. In the title of Marlowe’s play, of where was Dido the Queen?

Ans: Carthage

3264. Marlowe’s poem ’The Passionate Shepherd to His Love’ begins with the line “Come live with me and be my love”; which other English author wrote a famous poem beginning with this line?

Ans: John Donne

3265. One of Marlowe’s earliest published works was his translation of the epic poem ’Pharsalia’, written by which Roman poet?

Ans: Lucan

3266. In Marlowe’s play, what was the name of the Jew of Malta?

Ans: Barabas

3267. One of Marlowe’s most famous poems was an account of which lovers?

Ans: Hero and Leander

3268. Marlowe’s play ’Tamburlaine the Great’ was based loosely on the life of which Asian ruler?

Ans: Timur

3.1 Multiple choice questions

3269. Stopping on a snowy Evening

Ans: Robert Frost

3270. What lesson does Hare’s adventure involving a tall man with a cane attempt to teach the Winnebago people?

Ans: Boasting shows weakness and will lead to bad things

3271. Ralph Waldo Emerson was a mentor for a number of early American writers, including:

Ans: Thoreau

3272. About Johnathan Edwards

Ans: Was a Puritan preacher and writer, When he spoke, audiences rose to their feet and cheered

3273. What statement below best sums up the literary significance of Emerson?

Ans: Father of American Liteature

English literature past paper

3274. This quote comes from what writing: “God holds you over the pit of Hell much as one holds a spider over the fire “?

Ans: Sinners in the Hand

3275. Thoreau believed that if a government was unjust, people need to resist the government. This is called

Ans: Civil disobedience.

3276. How do the Shelby’s treat their slaves?

Ans: Kindly but firmly

3277. When the child finds that issues cannot be resolved in 30 minutes he…

Ans: becomes adamant and disillusioned

3278. A good definition of American Realism is:

Ans: An examination of life as it actually

3279. My present business,” continued he, speaking with lofty confidence, “is merely to inquire my way to the dwelling of my [relative].” There was a sudden and general movement in the room, which Robin interpreted as expressing the eagerness of each individual to become his guide. This passage exemplifies:

Ans: Snaring

3280. This is the name of the report by Cotton Mather about the trial accusing Martha Carrier of witchcraft

Ans: The Wonders of the Invisible World

3281.The use of a etcetera in the final line is

Ans: euphemism

English literature past paper

3282. Define oral tradition

Ans: The passing on from one generation (and/or locality) to another of songs, chants, proverbs, and other verbal compositions within and between non-literate cultures by word of mouth

3283. Let me for a few moments turn your attention to the reservations in the different states of New England, and, with but few exceptions, we shall find them as follows: the most mean, abject, miserable race of beings in the world – a complete place of prodigality and prostitution. What does “prodigality” mean?

Ans: Wasteful extravagance

3284. The Puritans who settled Massachusetts Bay were non-separating Puritans, which meant?

Ans: They did not want to disassociate from the Church of England

3285. Define trickster tale.

Ans: A story about a mischievous, supernatural being

3286. The black language holds great importance for the____

Ans: Survival and continuation of the Black community

3287. The website address for our class is____

Ans: www.gatecseit.in

3288. What job does Uncle Tom perform at the St. Clare plantation?

Ans: Head Coachman

3289. What statement below best sums up the literary significance of Samuel Sewall?

Ans: Anti-Slavery

3290. Which statement best describes literary significance of William APess?

Ans: Indian Autobiography, Father of free verse

3291. “An Indian’s Looking Glass for the White Man” illustrates what genre of early American writing?

Ans: Biography

3292. What writing describes the death of two settlers at the hands of 300 bowmen?

Ans: General History of Virginia

3293. This person was captured by Native Americans but saved by Pocahontas

Ans: John Smith

3294. About the Iroquois

Ans: Dekonawidah planted the Tree of Great Peace, Powerful enemy of the Delaware tribe, The tribe drafted a constitution to define the governance of their society

3295. About Edward Taylor

Ans: Wrote Huswifery in an ornate style that wouldn’t have been accepted by the Puritans, Was exiled to the New World because he wouldn’t talk to the Church of England

3296. The house of this Puritan poet burned down

Ans: Anne Bradstreet

English literature past paper

3297. The first part of American History dwells of the____

Ans: Discovery and settlement of the Western continent

3298. Bartolome de Las Casas wrote

Ans: The devastation of the indies

3299. The ‘fearful trip’ is a recall of

Ans: The Civil war

3300. In which state is the Shelby farm located?

Ans: Kentucky

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: