English literature past paper solved MCQS SET 33

English literature past paper solved MCQS SET 33
English literature past paper solved MCQS SET 33

English literature past paper solved MCQS SET 33

3301. Which of the following is NOT a feature or characteristics of Emily Dickinson’s poetry?

Ans: True Rhymes

3302. This checkmark diagram represents the plot structure for what genre of early American writing?

Ans: Slave narrative

3303. Over which river does Eliza make her miraculous crossing?

Ans: The Ohio

3304. This is the title of a famous Puritan sermon

Ans: Sinners in the Hand

3305. Maria Stewart is associated with what major American literary movement?

Ans: Nationalism

3306. How does Eliza cross the Ohio river?

Ans: Vasco de Gama

3307. Having undertaken, for the Glory of  God and advancement of the Christian Faith and Honour of our King and Country ___ do by these presents solemnly and mutually in the presence of God and one of another, Covenant and Combine ourselves together into a Civil Body Politic, for our better ordering and preservation and furtherance of the ends aforesaid; and by virtue hereof to enact, constitute and frame such just and equal Laws, Ordinances, Acts, Constitutions and Offices, from time to time, as shall be thought most meet and convenient for the general good of the Colony, unto which we promise all due submission and obedience. In witness whereof we have hereunder subscribed our names at Cape Cod, the 11th of November, in the year of reigne of our Sovereign Lord King James ___ Anno Domini 1620.

Ans: Mayflower Compact

3308. Maria Steward believe that black  woman are crucial to the uplift of black Americans. Why?

Ans: They have the power to fix things themselves

3309. What is the author’s purpose in the Zuni origin tale “The Flood”?

Ans: To warn its youth about the consequences of promiscutiy and other inquities

3310. In which state was “Uncle Tom’s Cabin” written?

Ans: Maine

3311.  ___ this may suffice, that not only the seed of Cham or Canaan, but any lawful Captives of other Heathen Nations may be made Bond men as hath been proved. ___ By all which it doth evidently appear both by Scripture and Reason, the practice of the People of God in all Ages, both before and after the giving of the Law, and in the times of the Gospel, that there were Bond men, Women and Children commonly kept by holy and good men, and improved in Service; and therefore by the Command of God, Lev. 25, 44, and their venerable Example, we may keep Bond men, and use them in our Service still; yet with all candour, moderation and Christian prudence, according to their state and condition consonant to the Word of God

Ans: John Saffin

3312. How does Hare outsmart Sharp-elbow to retrieve his stolen arrow?

Ans: He takes a whetstone with him to retrieve the arrow and when Sharp-elbow attacks he uses the whetstone for protection against the attack

3313. “ I hear my being dance from ear to ear”. Here ear to ear refers to

Ans: a complete experience

3314. In the enthusiasm of my confidence, I brought chairs into the room, and desired them here to rest from their fatigues; while I myself, in the wild audacity of my perfect triumph, placed my own seat upon the very spot beneath which reposed the corpse of the victim. What is the meaning of the word audacity?

Ans: Fearless daring or aggressive boldness

3315. Who is the representative figure of the “Jazz Age”

Ans: F. Scott Fitzgerald

3316. Who says “Earth is the right place for love”

Ans: Robert Frost

3317. This person wrote about a island that he called Colba, now known as Cuba

Ans: Columbus

3318. The poem ends on a

Ans: philosophical note

3319. The children of the village, too, would shout with joy whenever he approached. He assisted at their sports, made their playthings, taught them to fly kites and shoot marbles, and told them long stories of ghosts, witches, and Indians. This work draws upon:

Ans: A European fairy tale

3320. What does the priest’s son’s prayers for the punishment of the tribe’s iniquities tell us about the Zuni tribe?

Ans: The Zunis are spiritual and have a strong moral code that they live by and teach to their children

3321. But when to their feminine rage the indignation of the people is added, when the ignorant and the poor are aroused, when the unintelligent brute force that lies at the bottom of society is made to growl and mow, it needs the habit of magnanimity and religion to treat it godlike as a trifle of no concernment. What does “mow” mean in this context?

Ans: To grimace

3322. Whom does Mr.Haley choose from among Shelby’s slaves?

Ans: Uncle Tom and Harry

3323. What animal is personified as the trickster in the Winnebago tale?

Ans: Hare

3324. When did Hemingway receive the Nobel Prize for Literature ?

Ans: 1954

3325. What statement below best sums up the literary significance of John Winthrop?

Ans: All are correct

3326. Jack London’s “To Build a Fire” contained foreshadowing, which means ___

Ans: It contained clues to events yet to happen.

3327. The tone of the third stanza of the poem embodies a sense of

Ans: Panic

3328. What ritual does the character resembling the devil attempt to perform in the woods, with goodman Brown as the object?

Ans: A baptism

3329. What was the purpose of the Mayflower Compact?

Ans: first agreement on self governing

3330. The first stanza of the poem provides an idea that it is

Ans: not a happy story

3331. Who is Sharp-elbow?

Ans: A tyrannical village chief who is known for his elbow blades

3332. The emagery in the poem is

Ans: Naturalistics

3333. Yes, when the stars glisten’d, All night long on the prong of a moss-scallop’d stake, Down almost amid the slapping waves, Sat the lone singer wonderful causing tears. What is a prong?

Ans: A pointed, projected part of something

3334. Which of these statements does NOT apply to Hawthorne as a moralist:

Ans: Awareness of the importance of living a life without error and sin

3335. The cautious old gentleman knit his brows tenfold closer after this explanation, being sorely puzzled by the ratiocination of the syllogism; while methought the one in pepper and salt eyed him with something of a triumphant leer. At length he observed, that all this was very well, but still he thought the story a little extravagant – there were one or two points on which he had his doubts. “Faith, sir,” replied the story-teller, “as to that matter, I don’t believe one half of it myself.” This passage exemplifies:

Ans: Narrative frame

3336. According to the tale, what horrible crime did the ucle commit?

Ans: He killed all of the male children

3337. But, reader, I acknowledge that this is a confused world, and I am not seeking for office; but merely placing before you the black inconsistency that you place before me—which is ten times blacker than any skin that you will find in the Universe. And now let me exhort you to do away that principle, as it appears ten times worse in the sight of God and candid men, than skins of color—more disgraceful than all the skins that Jehovah ever made. If black or red skins, or any other skin of color is disgraceful to God, it appears that he has disgrace himself a great deal—for he has made fifteen colored people to one white, and placed them here upon the earth (1462).

Ans: William Apess

English literature past paper

3338. Who is NOT considered to be a representative of the Southern Renaissance?

Ans: T.S.Eliot

3339. The two main characters in The Pearl are___

Ans: Kino and his wife Juana.

3340. Wines Burg Ohio

Ans: Sherwood Anderson

3341. Which statement below best defined Dickinson’s idea of circumference?

Ans: limitations

3342. About Cotton Mather

Ans: B and C

3343. Who inherits ownership of Tom when St. Clare dies?

Ans: Marie

3344. About John Smith

Ans: A and B

English literature past paper

3345. Dumas, whose father was a General in the French Army, is a Mulatto; Soulie, a Quadroon. He went from New-Orleans, where, though to the eye a white man, yet, as known to have African blood in his veins, he could never have enjoyed the privileges due to a human being. A Mulatto is a person who has one white parent and one black parent; what, then, is a Quadroon?

Ans: A person who has one white parent and one parent who is a Mulatto

3346. “And then hopped sidewise to the Wall”. Here the poet personifies the bird as a

Ans: Gentleman

3347. Which American poet is hailed as the representative poet of America ?

Ans: Walt Whitman

3348. What statement below best sums up the literary significance of John Saffin?

Ans: Pro Slavery

3349. His son Rip, an urchin begotten in his own likeness, promised to inherit the habits, with thåe old clothes of his father. He was generally seen trooping like a colt at his mother’s heels, equipped in a pair of his father’s castoff galligaskins, which he had much ado to hold up with one hand, as a fine lady does her train in bad weather. What are “galligaskins”?

Ans: Loose, wide breeches

3350. According to the myth, why must all things have an end?

Ans: Mankind would suffer because of a lack of food if there were more people than resources to care for them

3351. About the Pima

Ans: B and C

3352. Who is the central Figure in O Nell’s The Hairy Ape

Ans: Yank

English literature past paper

3353. About the Navajo

Ans: B and C

3354. Which statement below best paraphrases what John Winthrop meant when he declared that the MBC would be as a “city upon a hill”?

Ans: Everyone has a role in society

3355. Before humans were sold as commodities, what item was highly sought after in West Africa?

Ans: Gold

3356. “learn by going where I have to go”. The poet learns of

Ans: the final destination where he has to reach

3357. Which is one of the five tenants of Puritanism?

Ans: Irresistible grace

3358. What does Eva’s father promise her before she dies?

Ans: That he will free Uncle Tom

3359. Mr. Covey entered the stable with a long rope; and just as I was half out of the loft, he caught hold of my legs, and was about tying me. As soon as I found what he was up to, I gave a sudden spring, and as I did so, he holding to my legs, I was brought sprawling on the stable floor. Mr. Covey seemed now to think he had me, and could do what he pleased; but at this moment—from whence came the spirit I don’t know—I resolved to fight; and, suiting my action the resolution, I seized Covey hard by the throat, and as I did so, I rose. He held on to me, and I to him. ___ He trembled like a leaf. ___ We were at it for nearly two hours. Covey at length let me go, puffing and blowing at a great rate, saying that if I had not resisted, he would not have whipped me half so much. The truth was, that he had not whipped me at all. I considered him as getting entirely the worst end of the bargain; for he had drawn no blood from me, but I had from him

Ans: Fredrick Douglass

3360. Which of the following describes the pre-colonial era’s literature styles?

Ans: Narratives and poetry

3361. This group of Native Americans believed that corn was crucial to creation.

Ans: Navajo

English literature past paper

3362. Abslom, Absalom is a novel written by

Ans: Faulkner

3363. A factual account of the development of a people, nation, institution or culture

Ans: History

3364. And seeing GOD hath said, He that stealeth a Man and Selleth him, or if he be found in his hand, he shall surely be put to Death. Exod. 21.16. This Law being of Everlasting Equity, wherein Man Stealing is Ranked amongst the most atrocious of Capital Crimes: What louder Cry can there be made of that Celebrated Warning, Caveat Emptor!And all things considered, it would conduce more to the Welfare of the Province, to have White Servants for a Term of Years, than to have slaves for Life. Few can endure to hear of a Negro’s being made free; and indeed they can seldom use their freedom well; yet their continual aspiring after their forbidden Liberty, renders them unwilling Servants.

Ans: Samuel Sewall

3365. On this explorer’s quest for gold, the guide mislead them to Texas

Ans: Coronado

3366. ____the eyes of all people are upon us; soe that if wee shall deale falsely with our god in this worke wee have undertaken and soe cause him to withdrawe his preent help from us, wee shall be made a story and a by-word through the world, wee shall open the mouthes of enemies to speake evill of the ways of god and all professours for Gods sake; wee shall shame the faces of many of gods worthy servants, and cause theire prayers to be turned into Cursses upon us till we be consumed out of the good land whether wee are going ___

Ans: John Winthrop

3367. The story is told from the point of view of

Ans: a third person

3368. Why does Henry David Thoreau write his book “Walden”?

Ans: To show ideas of transcendentalism are put into action

3369. What does the narrator find at the end of the journey?

Ans: Crusted snow and dead leaves

3370. In which city does the St.Clare live?

Ans: New Orleans

English literature past paper

3371. Who wrote “Barn burning”?

Ans: William Faulkner’s

3372. Which of Uncle Tom’s personal characteristics guided his interactions with others and his responses to his circumstances?

Ans: His honesty and deep devotion to God

3373. The cloud-spirits peeped from their silvery islands, as the congregated mirth went roaring up the sky! The Man in the Moon heard the far bellow. “Oho,” quoth he, “the old earth is frolicsome to-night!” This is:

Ans: Gothic fiction

3374. Which of the following is true about the target audience for John Saffin’s pamphlet?

Ans: White public of Massachusetts

3375. What is TULIP?

Ans: Total depravity

3376. What does George Harris’ master demand of him that prompts him to plan his escape?

Ans: Marry another woman

3377. For a time the narrator comforts Roderick by reading and painting with him; one of Roderick’s paintings is described as follows: “A small picture presented the interior of an immensely long and rectangular vault or tunnel, with low walls, smooth, white, and without interruption or device. Certain accessory points of the design served well to convey the idea that this excavation lay at an exceeding depth below the surface of the earth.” What later event in the story does this picture foreshadow?

Ans: The narrator and Roderick bury Madeline alive in a stone tomb beneath the mansion.

3378. Where does Tom first meet Eva?

Ans: On a river boat

English literature past paper

3379. At the end of Hare’s adventure with the headless bodies how does he turned them into “fast-fish.”

Ans: The headless bodies tried to abuse people so they were turned into ’fastfish’ as a punishment.

3380. This is a system of fundamental laws governing a society

Ans: Constitution

3381. What was one theme in the period of independence?

Ans: All of the above

3382. When I was 16 years of age, we heard a Strange Rumor among the English, that there were Extraordinary Ministers preaching from Place to Place and Strange Concern among the White People. This was in the Spring of the Year. After I was awakened & converted, I went to all the meetings, I could come at; & Continued under Trouble of Mind about 6 months; at which time I began to Learn the English letters; got me a Primer, and used to go to my English Neighbours frequently for Assistant in reading___ “

Ans: Samson Occcum

3383. Which of Washington Irving’s characters falls asleep for twenty years?

Ans: Rip van Winkle

English literature past paper

3384. What statement below best sums up the literary significant of Maria Stewart?

Ans: First African American woman to speak to a mixed audience

3385. But when a Boy, and Barefoot I more than once at Noon Have passed, I thought, a Whip lash Unbraiding in the Sun The speaker of this poem is ___

Ans: A boy

3386. What does George Shelby give Uncle Tom to wear on a string around his neck before Tom is taken away?

Ans: A dollar

3387. Why do you think the uncle was named the “Unnatural Uncle”?

Ans: The Eskimo’s felt that family was important and to try to harm a family member was not normal or natural

3388. To which country do George and Eliza plan to immigrate?

Ans: Liberia

3389. Which member of the corn clan could not overlook the wrondoings of the rest of the clan?

Ans: The priest’s son

3390. The American Renaissance overlapped the___ time period, in which American writers were trying to___

Ans: Romanticism; define themselves and their writing style as independent from England.

3391. Rabbit Angstrom Novels are written by –

Ans: John Updike

3392. John Winthrop’s “A Model of Christian Charity” illustrates what genre of early American writing?

Ans: Sermon

3393. Which of the following animals seem to represent strength and courage for the Eskimos?

Ans: Eagle

3394. What did John Smith write?

Ans: General History of Virginia

3395. Which American writer won the Nobel Prize in 1930?

Ans: Sinclair Lewis

3396. Themes in colonial time period:

Ans: All the above

3397. What animal is personified as Hare’s grandfather?

Ans: Bear

English literature past paper

3398. Which of the following best defines the Enlightenment movement?

Ans: Age of reason

3399. Which of the following is a true statement about Romanticism?

Ans: Both A and B

3400. Native Son (1940) is written by

Ans: Richard Wright

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: