English literature past paper solved MCQs SET 42

English literature past paper solved MCQs SET 42
English literature past paper solved MCQs SET 42

English literature past paper solved MCQs SET 42

4201. How does this story resemble other stories in plot, character, setting, or symbolism? What universal experiences are depicted? Are patterns suggested? Are seasons used to suggest a pattern or cycle? Are the names significant? Is there a Christ-like figure in the work? Does the writer allude to biblical or mythological literature? For what purpose? What aspects of the work create deep universal responses to it? How does the work reflect the hopes, fears, and expectations of entire cultures (for example, the ancient Greeks)? How do myths attempt to explain the unexplainable: origin of man? Purpose and destiny of human beings? What common human concerns are revealed in the story? How does the story reflect the experiences of death and rebirth? What events occur in the story? (Quest? Initiation? Scapegoating? Descents into the underworld? Ascents into heaven?) What images occur? (Water, rising sun, setting sun, symbolic colors) What characters appear in the story? (Mother Earth? Femme Fatal? Wise old man? Wanderer?) What settings appear? (Garden? Desert?) What approach can be noted from the questions?

Ans: Archetypal

4202. What is the relationship between the characters and their society? Does the story address societal issues, such as race, gender, and class? How do social forces shape the power relationships between groups or classes of people in the story? Who has the power, and who doesn’t? Why? How does the story reflect urban, rural, or suburban values? Does the story address issues of economic exploitation? What role does money play? How do economic conditions determine the direction of the characters’ lives? Do any of the characters correspond to types of government, such as a dictatorship, democracy, communism, socialism, fascism, etc.? What attitudes toward these political structures/systems are expressed in the work? What approach can be noted from the questions?

Ans: Sociological

4203. Who made a difference between ‘poetry’ and ‘poem

Ans: Coleridge

4204. What does gynocriticism recommend as an approach to literature?

Ans: Becoming more familiar with the history of women and women’s writing

4205. With what literary critic is the term the author function most closely associated?

Ans: Michel Foucault

4206. Who proposed that poets should be banished from the ideal Republic?

Ans:  Plato

4207. What is dialectical materialism?

Ans: A form of literary criticism that is based on historical context

4208. what approach is described by the paragraph? Users of this approach believe that all information essential to the interpretation of a work must be found within the work itself; there is no need to bring in outside information about the history, politics, or society of the time, or about the author’s life.

Ans: Formalism

4209. An Elizabethan Puritan critic denounced the poets as ‘fathers of lies’,’schools of abuse’ and’caterpillars of a commonwealth’. Mark him out from the following crities:

Ans: Stephen Gosson

4210. What is the main function of postcolonial criticism?

Ans: To represent the relationship between colonizers and the colonized

4211. One of the disadvantages of this school of criticism is that it tends to make readings too subjective.

Ans: Reader Response Criticism

4212. Plato used the word mimesis in relation to literature with the meaning

Ans: Representation

4213. The fall of the prison of Bacille, that marks the begining of French Revolution occured on

Ans: July 14, 1789

4214. How does New Historicism differ from traditional historicism?

Ans: All of the above answers are correct

4215. The statements below are steps on “How to Read a Short Story Critically”. Which comes in as the last thing to do in the critical reading of a narrative?

Ans: Analyze Rhetorical Elements

4216. One archetype in literature is the scapegoat. Which of these literary characters serves that purpose?

Ans: Billy Budd

4217. Who coined the term ’esemplastic’?

Ans: Coleridge

4218. Modern literary theory began with the work of which theorist?

Ans: Ferdinand de Saussure

4219. Philip Sidney’s Apologie for Poetrie is a defence of poetry against the charges brought against it by:

Ans: Stephen Gosson

4220. Detractors argue that such an approach can be too “judgmental.” Some believe literature should be judged primarily (if not solely) on its artistic merits. What approach possess this disadvantage?

Ans: Moral/Philosophica

4221. What is dialogism?

Ans: All of the above answers are correct

4222. Who is the writer of ‘Hamlet and Oedipus’ (1949?)

Ans: Ernest Jones

4223. The Freudian concept of “the uncanny” refers to:

Ans: a sense of something being familiar and foreign at once

4224. Which of the following offers the best definition of the concept of persuasion?

Ans: Persuasions is the art of making readers or listeners believe what the writer or speaker is stating.

4225. According to Anthony DiMatteo’s “Shakespeare and the Public Discourse of Sovereignty: ’Reason of State’ in ’Hamlet’”, how does Shakespeare tend to present political rulers in Hamlet?

Ans: Shakespeare presents political rulers as often meeting ruinous and violent endings.

4226. Which of the following offers the best definition of a frame narrative?

Ans: A story within a story

4227. Which of the following statements demonstrates the use of pathos?

Ans: Every month in the United States, at least 100 children are wounded or killed as a result of unsecured handguns

4228. Which of the following statements would Percy Shelley, author of “A Defense of Poetry”, agree with?

Ans: Artists are dangerous to social order.

4229. Which of the following statements offers the best characterization of a Greek tragedy?

Ans: In a Greek tragedy, characters undergo reversals of fortune, usually for the worse

4230. What does Percy Shelley mean when he refers to poets as being the “unacknowledged legislators of the world”?

Ans: He is suggesting that artists serve to develop culture

4231. What is one reason that Mystery Plays are referred to as such?

Ans: They were produced by medieval craft guilds, which were knows as “mysteries

4232. As a mode of literary criticism or theory, gender theory attempts to bring which of the following to literary texts?

Ans: All of these

4233. Which of the following offers the best description of the concept of pathos?

Ans: Pathos refers to a writer’s ability to inspire emotional responses in readers

4234. Which of the following statements best summarizes the main idea behind Anthony DiMatteo’s essay, “Shakespeare and the Public Discourse of Sovereignty: ’Reason of State’ in ’Hamlet’”?

Ans: Hamlet is a tragedy that focuses on the Elizabethan era’s loss of faith in humanity’s ability to govern itself without violence

4235. In his preface to “Lyrical Ballads”, Wordsworth calls for poetry to be written in what kind of language?

Ans: Common, everyday language

English literature past paper

4236. Jane Austen’s “Northanger Abbey” pursues which of the following themes?

Ans: All of these

4237. As a mode of literary criticism or theory, formalism attempted to bring which of the following to literary studies?

Ans: A set of objective criteria for critical analysis

4238. Sophocles’ “Oedipus the King” explores which of the following themes?

Ans: Fate and free will

4239. Which of the following offers the best description of the concept of ethos

Ans: Ethos refers to a writer’s presentation of character and image.

4240. Which of the following statements best defines the poetic form of the villanelle

Ans: A poem that carries a pattern on two rhymes and offers an alternating refrain

4241. Which of the following offers the best definition of the literary term motif?

Ans: A recurring element in a story that is symbolically significant

English literature past paper

4242. What is the relationship between the practices of New Historicism and New Criticism?

Ans: New Historicism was a reaction against New Criticism, which was seen as too narrowly focused on text rather than context

4243. Which of the following offers the best definition of a Greek theatrical comedy?

Ans: A play in which characters experience reversals of fortune, usually for the better

4244. Which of the following poetic lines is an example of a couplet?

Ans: “Into my head there will come / a beach of cotton, a dock where from.”

4245. Which of the following lines provides an example of a poetic apostrophe?

Ans: “Milton, thou shouldst be living at this hour: / England hath need of thee.”

4246. Which of the following serves as the best definition of the literary critical practice of formalism?

Ans: Formalism focuses on examining the use of literary devices within a literary text.

4247. Dr. Allen Shoaf’s essay, “’Hamlet’: Like Mother, Like Son”, argues which of the following points?

Ans: Hamlet feels a sense of desire for both his mother and his father

4248. A postmodern play would most likely not make use of which of the following theatrical traditions?

Ans: A minimalist stage and strict adherence to the script

4249. Which of the following offers the best definition of a theatrical tragedy?

Ans: A play that depicts the downfall of a noble person

4250. Which of the following statements about the plot of Shakespeare’s “Hamlet” is not true?

Ans: It is never proven within the play that Claudius murdered King Hamlet

4251. Which of the following offers the best description of literary theory?

Ans: Literary theory involves describing the underlying principles of a literary work

4252. In poetry, each unit of rhythm is known as:

Ans: a foot

4253. What is hermeneutics?

Ans: The study of textual interpretation

4254. In Dr.R. Allen Shoaf’s article, “’Hamlet’: Like Mother, Like Son”, Shoaf argues which of the following points about the relationship between Hamlet and his mother?

Ans: Hamlet is placed in a position that can be conceptualized as feminine

4255. Which of the following statements offers the best definition of the term Bildungsroman?

Ans: A story of one person’s growth and development within a particular social order

4256. Psychoanalytic criticism during its earliest stages tended to focus on:

Ans: the psychologies of individual authors.

4257. A play that begins in medias res:

Ans: opens by plunging the viewer into a crucial series of events

4258. Which of the following lines of poetry is written in iambic pentameter?

Ans: “To be or not to be, that is the question.”

English literature past paper

4259. Which of the following statements offers the best definition of an epistolary novel?

Ans: A novel that consists of a series of documents, such as diary entries, letters, and newspaper articles

4260. In his introductory lecture, how does Paul Fry define literary theory?

Ans: A hypothesis about how literary texts can be understood

4261. Which of the following statements best represents Lacan’s view of Ophelia in his essay, “Desire and the Interpretation of Desire in ’Hamlet’”?

Ans: Hamlet desires Ophelia, but only when she is unattainable

4262. A writer can establish ethos in a piece of writing by doing which of the following?

Ans: Demonstrating a mastery of the topic

4263. Marxist theory focuses on examining which of the following aspects of literary texts?

Ans: All of these

4264. In Beckett’s “Waiting for Godot”, which of the following statements best describes the play’s setting?

Ans: Stark and sterile

4265. According to Dr. Frances Pritchett’s version of Shamsur Rahman Faruqi’s “The Historical Novel and the Historical Narrative”, what is the difference between a historical narrative and a historical novel?

Ans: A historical novel focuses on providing the reader with only the central truth of a historical event, while a historical narrative attempts to tell the entire truth of a historical event

4266. Gerald Graff’s “They Say, I Say” encourages students to become:

Ans: involved in critical conversations about literary texts

4267. A gothic novel will probably not deal with which of the following themes?

Ans: The manners and traditions of the upper classes

4268. which of the following are common literary elements used to analyze novels?

Ans: All of these

English literature past paper

4269. What is the difference between traditional literary criticism and post-New Criticism literary theory?

Ans: Traditional literary criticism focused on tracking influences and textual allusions and considering the historical contexts of literary texts.

4270. A work of literary criticism that considers how social and economic power structures are depicted in a 19thcentury English novel would be an example of which type of literary criticism?

Ans: Marxist criticism

4271. Which of the following descriptions of Jane Austen’s “Northanger Abbey” seem most appropriate?

Ans: It serves to parody gothic novels

4272. Which of the following statements best describes Catherine Moreland in “Northanger Abbey”?

Ans: B and C

4273. Lauren Beth Signore’s essay, “Anne of green cables The Transformation from Bildungsroman to Romantic Comedy”, argues that Anne of Green Gables is ultimately what kind of character?

Ans: A romantic awaiting true love

4274. Which of the following statements demonstrates use of logos?

Ans: Research has demonstrated that some people under the age of 18 do not have the proper judgment skills to handle operating a car

4275. Aristotle felt that ethos was established by a speaker or writer by convincing the audience that:

Ans: the author or speaker was of good mind and character.

4276. According to Dr. Mark Canada’s “An Introduction to the Novel”, Richard Chase identifies which of the following as a main difference between novels and romances?

Ans: The way they view reality

4277. What does a prologue serve to do in a Greek tragedy or comedy?

Ans: Provide insight into the play’s mythological background

4278. Which of the following represents a stage of development in the poetic form of the elegy?

Ans: All of these

English literature past paper

4279. In his “Poetics”, Aristotle suggests that tragic literary works should be:

Ans: logical in terms of plot and structure

4280. Feminist criticism focuses on exploring which of the following aspects of literary texts?

Ans: All of these

4281. Reader-response theory focuses on considering how:

Ans: readers experience a literary work.

4282. Which of the following offers the best description of the concept of logos?

Ans: Logos refers to a writer’s ability to present evidence

4283. Which of the following statements offers the best definition of a novel of manners?

Ans: A novel that explores the behavior and values of a particular class of people

4284. What is the central argument in Dr. Richard Kelly’s “The Novelist’s Eye”?

Ans: George du Maurier felt that black and-white illustrators could be as important as novelists and painters.

4285. Which of the following statements best exemplifies the main idea put forward by John Milton in book 9 of Paradise Lost?

Ans: The fall of Adam and Eve was a tragic event.

4286. Which of the following statements about Greek tragedies is true?

Ans: They were usually set in the past.

4287. In Shakespeare’s “Hamlet”, what does Hamlet mean when he states that, “there is more in heaven and earth than are dreamt of in your philosophy”?

Ans: There are some aspects of existence that cannot be explained through reason

4288. Which of the following descriptions best describes the character of Hamlet?

Ans: Hamlet is depressed yet highly intelligent

English literature past paper

4289. Which of the following statements is a proper example of what Aristotle termed a syllogism?

Ans: All mammals are warm-blooded, all dogs are mammals, hence all dogs are warm-blooded.

4290. Which of the following statements best represents the main theme of Beckett’s “Waiting for Godot”?

Ans: People are fundamentally unable to realize any sort of inherent meaning in existence

4291. A picaresque novel dramatizes the life of what kind of person?

Ans: A lowborn, wandering adventurer

4292. In “Characters of Shakespeare’s Plays”, how does William Hazlitt ultimately conceptualize the character of Hamlet?

Ans: As a profound philosophical genius

4293. Which of the following statements offers the best definition of “rhetoric”?

Ans: Persuasive writing and speaking

4294. In his essay, “Characters of Shakespeare’s Plays”, William Hazlitt conceptualizes Hamlet as:

Ans:  a depressed but ultimately good and nonviolent man.

4295.In Samuel Taylor Coleridge’s “Rime of the Ancient Mariner”, why does the Mariner kill the albatross?

Ans: It is never directly stated why he does so

4296. According to Dr. Frances Pritchett’s version of Shamsur Rahman Faruqi’s “The Historical Novel and the Historical Narrative”, which of the following offers the best definition of a “history”?

Ans: A narrative that does not analyze characters on a situation-by-situation basis

4297. Which of the following is a component of a gothic novel?

Ans: All of these

English literature past paper

4298. What are some of the hallmarks or conventions of the poetic form of the ode?

Ans: Complexity in language, lengthiness in form, and seriousness in attitude

4299. What form of verse is usually sung and details a dramatic or exciting episode?

Ans: A ballad

4300. According to Dr. Taormina, Victorian novelists generally

Ans: accepted middle class values

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: