English literature past paper solved MCQs SET 43

English literature past paper solved MCQs SET 43
English literature past paper solved MCQs SET 43

English literature past paper solved MCQs SET 43

4301. Which of the following are examples of literary interpretation?

Ans: Comparing the Bible to folk tales from other cultures

4302. In her text, “History of the Novel”, How does Dr. Agatha Taormina define the novel?

Ans: All of these

4303. Which of the following assertions would William Wordsworth most likely agree with?

Ans: Poetry should rhyme.

4304. Ethos is important to establish in which of the following types of arguments?

Ans: Political arguments

4305. Which of the following concepts does Aristotle consider to be the most important element of a Greek tragedy?

Ans: Plot

4306. In Shakespeare’s “Sonnet 18”, the poet does which of the following?

Ans: Compares his love to a summer’s day

4307. Which of the following offers the best definition of a fable?

Ans: A story in which the author provides an explicit mora

4308. Which of the following may be an antagonist to the protagonist of a novel?

Ans: All of these

4309. Shakespeare’s “A Midsummer Night’s Dream” can be described as what kind of play?

Ans: A comedic play

4310. Which of the following best describes epic theater as defined by Berthold Brecht?

Ans: Epic theater turns the passive spectator into an active observer

4311. Which of the following are examples of poetic structures?

Ans: All of these

4312. Which of the following statements offers the best definition of a tragic hero?

Ans: A noble person who makes a costly mistake

4313. Which of the following poems can be described as a haiku?

Ans: Pound’s “In a Station of the Metro”

4314. In his essay, “The Significance of Fictionalizing”, Wolfgang Iser argues which of the following points?

Ans: All of these.

4315. Which of the following offers the best definition of the theatrical concept of a chorus?

Ans: A group of characters who comment on the actions of the play while not participating in them

4316. A work of criticism that considers how the author’s childhood trauma influenced his characters would be an example of:

Ans: psychoanalytic criticism.

4317. in “Characters of Shakespeare’s Plays”, what does William Hazlitt mean when he states the following: “We do not like to see our author’s plays acted, and least of all, ’Hamlet’. There is no play that suffers so much in being transferred to the stage”?

Ans: The role of Hamlet cannot be properly played by any actor.

4318. Which of the following offers the best definition of the concept of narrative poetry?

Ans: A narrative poem has a plot and tells a story

4319. A work of criticism that considers how English imperialism affected native Indian authors would be an example:

Ans: postcolonial theory

4320. Which of the following statements best describes the worldview represented by postmodern theater?

Ans: Universal truth doesn’t exist, and audience members must discover truth for themselves

4321. What are the basic questions literary theory asks?

Ans:  All of these.

4322. Which school of literary theory contends that sexual identity is not fixed and, instead, is generated by cultural forces?

Ans: Queer theory

4323. The concept of otherness is related to which of the following theories?

Ans:  All of the above.

4324. In her essay “The Poem as Event,” Louise M. Rosenblatt sees the reader as performing what function?

Ans: All of the above

4325. Which school of literary theory shows a particular interest in the role of testimony in literature?

Ans: Trauma theory

4326. With which feminist theorist is gynocriticism most closely associated?

Ans: Elaine Showalte

4327. Which of the following offers the best definition of écriture féminine?

Ans: The inscription of womanhood and femininity in texts

4328. What is hermeneutics?

Ans: A term that describes the interpretation of meaning

4329. Which of the following statements best describes Cleanth Brooks’s attitude towards studying literature?

Ans: Critics should develop universal readings of texts.

4330. Which school of literary theory is associated with the phrase “to make the stones stonier”?

Ans: Formalism

4331. Which of the following best describes the difference between literary criticism and literary theory?

Ans: Literary theory is concerned with the method used to interpret a work, while literary criticism is the application of literary theory.

4332. Trauma theory is tremendously influenced by which theoretical school?

Ans: Psychoanalysis

English literature past paper

4333. In general, what is Judith Butler’s concept of gender?

Ans: gender is largely a cultural construct

4334. Which of the following figures is considered to be the father of the linguistic theory known as structuralism?

Ans: Ferdinand de Saussure

4335. What is false consciousness?

Ans: An ideology that involves dominating the consciousness of exploited classes

4336. How do Marxist theorists react to ideology?

Ans: hey subject all ideologies to critique in order to expose biased interests.

4337. Which literary theorist argues that “there is nothing outside the text”?

Ans: Jacques Derrida

4338. Which of the following texts provides the best example of Defamiliarization?

Ans: Leo Tolstoy’s The Kreutzer Sonata

4339. Which of the following writers might be considered one of the early founders of first-wave feminism?

Ans: Mary Wollstonecraft

4340. What is dialectical materialism?

Ans: A form of literary criticism that is based on historical context

4341. What is the purpose of feminist theory?

Ans: All of the above.

4342. what is double consciousness?

Ans: All of the above.

English literature past paper

4343. Which of the following descriptions best defines the literary theory known as formalism?

Ans: An approach that emphasizes literary devices in a text

4344. Which of the following is a theme of Eve Kosofsky Sedgwick’s book Epistemology of the Closet?

Ans: Understanding sexuality is crucial to understanding culture.

4345. How does New Historicism differ from traditional historicism?

Ans: All of the above

4346. With what literary critic is the term the author function most closely associated?

Ans: Michel Foucault

4347. Which of the following best defines the work of a deconstructionist critic?

Ans: All of the above

4348. What are some common criticisms of literary theory?

Ans: All of the above

4349. What do structuralist and formalist critics have in common?

Ans: All of the above

4350. What is phenomenology?

Ans: The examination of structures informing our conscious experience

4351. What is the main goal of ethnic criticism?

Ans: All of the above

4352. According to Plato, what is the moral purpose of art?

Ans: To connect human beings with a higher ideal

4353. In his essay “The Business of Theory,” William Deresiewicz argues which of the following about Terry Eagleton’s book After Theory?

Ans: It offers some valid ideas and critiques, but its author is not entirely trustworthy

4354. Christopher Ricks would most likely DISAGREE with which of the following claims about literary theory?

Ans: literary theory is the only proper way to conceptualize literary texts

4355. What does hermeneutic theory suggest about how readers view literature?

Ans: It is impossible to view a piece of literature as its author intended

4356. Ultimately, the literary theory of deconstruction argues that:

Ans: All of the above

English literature past paper

4357. What is affective fallacy?

Ans: All of the above

4358. Modern literary theory began with the work of which theorist?

Ans: Ferdinand de Saussure

4359. New trends in literary theory tend to do which of the following?

Ans: Make use of different literary theories in order to develop new theories

4360. Who coined the term New Historicism?

Ans: Stephen Greenblatt

4361. Which of the following statements offers the best definition of the concept of strange attractors in chaos theory?

Ans: Strange attractors are mysterious forces that are both random and determined

4362. In her essay “The Laugh of the Medusa,” what does Hélène Cixous suggest for women?

Ans: Women should write for and about themselves in order to counter phallocentric texts.

4363. What is DE familiarization?

Ans: All of the above

4364. Which of the following ideas relates to J.L. Austin’s performativity theory?

Ans: Language is used to indicate action as well as thought.

4365. According to trauma theorists, a testifying subject needs which of the following to deliver a successful testimony?

Ans: A witness

4366. What is the central idea of Ferdinand de Saussure’s Course in General Linguistics?

Ans: Language can be analyzed as a formal system of elements.

4367. What is generally considered to be Theodor W. Adorner’s primary concern as a theorist?

Ans: The effect of modern society on human suffering

4368. With which theorist is the term identity thinking most closely associated?

Ans: Theodor W. Adorno

English literature past paper

4369. What does Edward Said argue about the concept of the Orient?

Ans: It was produced by Western scholarship

4370. From whom did New Historicists draw the idea of “self-regulating systems”?

Ans:  Claude Lévi-Strauss

4371. The Frankfurt School of literary theory was most greatly influenced by which of the following schools of thought?

Ans: Marxism

4372. Which theorist is most closely associated with the idea of art as imitation?

Ans: Plato

4373. in Fredric Jameson’s book The Political Unconscious, what does Jameson suggest about literature?

Ans: History comprises the essential framework for the performance of literary analysis

4374. What is the main function of postcolonial criticism?

Ans: To represent the relationship between colonizers and the colonized

4375. Which of the following theorists is associated with formalism?

Ans: Viktor Shklovsky

4376. With which theorist is the concept imaginative geography associated?

Ans: Edward Said

4377. Some critics of literary theory argue that literary theory is problematic for which reason?

Ans: All of the above.

4378. Which of the following texts is considered the first example of postcolonial criticism?

Ans: Edward Said’s Orientalism

English literature past paper

4379. To what idea does the ancient Greek term aporia refer in terms of deconstruction theory?

Ans: The “undecidability” and essentially unstable nature of a text

4380. Jacques Derrida’s concept of difference challenges us to think about language as a system that:

Ans: involves a constant process of deferred meaning.

4381. In his essay “The Death of the Author,” Roland Barthes argues what about literature?

Ans: A text and its author text are unrelated.

4382. Which literary theory would most directly explore questions of the role of spatial setting in a poem?

Ans: Eco theory

4383. What does gynocriticism recommend as an approach to literature?

Ans: Becoming more familiar with the history of women and women’s writing

4384. Eco theorists tend to show an interest in which of the following?

Ans: How writers conceptualize natural environments and the representation of environmental issues in literature and culture

4385. What is Christopher Ricks’s attitude toward literary theory?

Ans: He feels that literary theory is ultimately too limited in scope to serve as a proper method of interpretation

4386. In his essay “What Is an Author?” what position(s) on authorship does Michel Foucault Take?

Ans: All of the above.

4387. What does the term meta-language mean, according to Andrzej Warminski?

Ans: A language about another language

4388. How did the New Critics view literature?

Ans: As an aesthetic object that is independent of historical context

4389. Which of the following is a rule of semiotics?

Ans: ALL linguistic and social phenomena are texts, and the object of studying these texts is to reveal the underlying codes that make them meaningful

4390. In Of Grammatology, Jacques Derrida argues what about literature?

Ans: No fixed, stable meaning is possible

4391. What is the main function of literary theory?

Ans: All of the above

4392. Trauma theory primarily developed out of the work of which psychoanalyst?

Ans: Sigmund Freud

English literature past paper

4393. Which of the following literary theorists is most closely associated with the concept that became known as liberal humanism?

Ans: Aristotle

4394. Which school of theorists is most closely associated with phenomenology?

Ans: The Geneva School

4395. What is dialogism?

Ans: All of the above.

4396. What is mimesis?

Ans: An imitation

4397. What is humanism?

Ans: All of the above.

4398. What fundamental idea does psychoanalytic criticism hold about literary texts?

Ans: Literary texts reveal secret elements of an author’s unconscious

4399. Which of the following texts is the BEST example of the argument that a work’s meaning does not come entirely from the imagination of the author?

Ans: T.S. Eliot’s “Tradition and the Individual Talent

4400. To what idea does the term heteroglossia refer?

Ans: The multi-layered nature of language in a literary work

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: