English literature past paper solved MCQs SET 46

English literature past paper solved MCQs SET 46
English literature past paper solved MCQs SET 46

English literature past paper solved MCQs SET 46

4601. In The Way of the World, Congreve satirizes which of the following?

Ans: All of these answers

4602. With which text is the term mock-epic most closely associated?

Ans: Pope’s Rape of the Lock

4603. Which of the following most accurately describes the relationship between Darwin’s On the Origin of Species and Victorian society and its ideals?

Ans: Darwin’s work echoed Victorian thought with its emphasis on struggle while disrupting Victorian faith by decentering humans.

4604. Which of the following characteristics is NOT closely associated with a comedy of manners?

Ans: Epic heroes

4605. “For I have learned/To look on nature, not as in the hour/Of thoughtless youth; but hearing oftentimes/The sad, still music of humanity”

Ans: The poet’s changing relationship to nature as fount of meaning and significance

4606. Complete the following sentence. We can best understand the medieval setting of Walpole’s The Castle of Otranto as:

Ans: enabling his 18th-century readers access to a world they would see as less rational

4507. Which of the following political ideas is least related to the Enlightenment?

Ans: Socialism

4608. Aphra Behn’s Oroonoko is a transitional text in all of the following ways EXCEPT:

Ans: like an epic, it involves gods and goddesses.

4609. Which of the following did NOT contribute to the growth of literacy in the 19th-century?

Ans: The passage of the Reform Bills

4610. Complete the following sentence. The opening frame narrative of Frankenstein comes from:

Ans: Walton, a failed poet who is attempting to discover the North Pole.

4611. In Linton’s The Girl of the Period, what course of behavior does the author recommend for women?

Ans: Women should take pains to remain generous, modest, and capable.

4612. Which of the following does NOT accurately characterize Jane Eyre’s relationship to other literary works?

Ans: Like “Dover Beach,” Jane Eyre mourns the diminishing power of Christian faith.

4613. Pope’s comment that “Know, then, thyself, presume God not to scan;/The proper study of mankind is man” in his “Essay on Man” is indicative of all of the following EXCEPT:

Ans: a radical questioning of revealed religion

4614. Complete the following sentence. Unlike many Enlightenment thinkers, Adam Smith and Rousseau:

Ans: emphasized the importance of human emotions as guiding behavior.

4615. Swinburne’s poems such as “Hermaphroditus” are best known for which of the following?

Ans: Their frank depiction of sexuality

4616. What does the shift in weather in Chapter 23 of Jane Eyre reflect about the plot?

Ans: It foreshadows a negative shift in mood

4617. Which of the following does NOT characterize Matthew Arnold’s “Dover Beach”?

Ans: It envisions Christianity as eternal.

4618. Which of the following texts is an example of a sentimental novel?

Ans: Richardson’s Pamela

4619. Shelley expresses all of the following ideas in A Defence of Poetry, EXCEPT:

Ans: poetry has no effect on society.

4620. What is “Imagism”?

Ans: A and B only

4621. Which of the following was one of the major health consequences for soldiers who survived the traumas of trench warfare in World War One?

Ans: Shell shock

4622. Fill in the blank. Written over the course of his life, Ezra Pound’s is an examination of the human desire for knowledge and understanding in an inchoate modern landscape.

Ans: The Cantos”

4623. According to Theodor Adorno’s and Max Horkheimer’s “The Culture Industry: Enlightenment as Mass Deception,” which of the following is true of the culture industry?

Ans: The culture industry is classified by ruthless uniformity of all ideas.

4624. According to Tristan Tzara’s “Manifesto on Dadaism,” which of the following does NOT define Dadaism?

Ans: “A tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing”

4625. Which of the following is true of Arthur Rimbaud’s poem “Eternity”?

Ans: It ends with the lines: “Eternity./It is the sea run off/ With the sun.

4626. Which of the following best describes James Joyce’s “Portrait of the Artist as a Young Man?

Ans: All of the above

4627. As a result of the outbreak of World War I and anti-German sentiment which important British public figure had to adopt the family name of Windsor?

Ans: King James II

English literature past paper

4628. Which of the following best describes Samuel Beckett’s play “Waiting for Godot”?

Ans: All of the above

4629. Surrealism became an official aesthetic movement of the modern period with the publication of which work?

Ans: Andre Breton’s “Surrealist Manifesto”

4630. Which of the following is NOT a characteristic of “Modernism”?

Ans: A belief in the power of the natural world to communicate transcendent truth

4631. Which author writes a profound criticism of Joseph Conrad’s “Heart of Darkness,” accusing Conrad of reinforcing typical European stereotypes of Africa?

Ans: Chinua Achebe

4632. What are the differences between conservative modernism and progressive modernism?

Ans: All of the above

4633. Jazz music is described by which of the following characteristics?

Ans: All of the above

4634. Which of the following is NOT one of Pablo Picasso’s periods of artistic production?

Ans: Dadaist period

4635. What famous modernist short story compares the universe to an infinite library of hexagonal gallaries?

Ans: Borges’ “The Library of Babel”

4636. According to Dr. Michael Webster in his essay, “Poetic Modes in the late 19th and early 20th Century,” which of the following is NOT a poetic mode of this time period?

Ans: Impressionist

4637. Which of the following is true of Ezra Pound’s “Canto XIV”?

Ans: All of the above

English literature past paper

4638. Which of the following Post-Modern theoreticians explores the contradictions of colonial discourse and the ambivalence that the colonizer feels towards the colonized “other” in works such as “Nation and Narration”?

Ans: Homi Bhabha

4639. The term “Lost Generation” can be applied to which of the following groups?

Ans: A and B only

4640. The development of cubism, with its geometric and abstract concerns, can be attributed largely to which of the following two artists?

Ans: George Braque and Pablo Picasso

4641. The poem “In Flanders Fields” was written by John McCrae referring to which war?

Ans: World War I

4642. Fill in the blank. According to Sigmund Freud, psychological “transference” helps to understand the nature of—

Ans: Trauma

4643. Salman Rushdie’s “Midnight’s Children” is a novel characterized by which of the following descriptions?

Ans: All of the above

4644. Which of the following best describes “stream of consciousness” narrative in the modern period?

Ans: A and B only

4645. “Flâneur,” according to Dr. Heather Marcelle Crickenberger in her essay “The Flâneur,” is a term the French understand to mean which of the following?

Ans: Stroller, idler, walker

English literature past paper

4646. Which of the following is NOT a tenet of F.T. Marinetti’s “Futurist Manifesto”?     

Ans: “We want never to glorify war, the scourge of the planet.”

4647. Which of the following statements is true of British India?

Ans: The British were long present in India in the 19th century and were not actively resisted until the Mutiny of 1857-

4648. Which of the following statements best describes the “Bloomsbury Group”?

Ans: A and C only

4649. Fill in the blank. “Lolita” is infamous for its controversial subject as it depicts a middle-aged protagonist—, , who becomes sexually obsessed with a twelve-year-old girl, Dolores Haze.

Ans: Humbert Humbert

4650. According to Max Simon Nordau in his work “Degeneration,” which of the following best describes the term “Fin de Siècle?

Ans: All of the above

4651. Which of the following statements concerning “Vorticism” is false?

Ans: The practice of Vorticism in artistic circles grew after World War I.

4652. E.M. Forster wrote which of the following novels?

Ans: “A Passage to India”

4653. What is “Mimesis”?

Ans: A and C only

4654. Which of the following is true of symbolism?

Ans: Both A and B

4655. What is meant by the “Haussmannization” of Paris?

Ans: It was an urban modernization project that reorganized Parisian city streets so that the bourgeoisie could flaunt their new wealth.

4656. Jorge Luis Borges was born the same year as what other famous modern author?

Ans: Vladimir Nabokov

4657. Which of the following literary terms is NOT commonly deployed in Post-Colonial theory?

Ans: Serendipity

4658. According to Walter Benjamin in “The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction,” which of the following is true?

Ans: Both A and B

4659. Who wrote the collection of poems entitled “The Wind Among the Reeds?”

Ans: W.B. Yeats

4660. Who wrote the following statement: “When you asked me to speak about women and fiction I sat down on the banks of a river and began to wonder what the words meant”?

Ans: Virginia Woolf

English literature past paper

4661. Which of the following famous literary lines is contained in William Butler Yeats’ poem “The Second Coming”?

Ans: “Things fall apart; the centre cannot hold”

4662. Which of the following sentences is the famous first line of Nabokov’s “Lolita”?

Ans: “Lolita, light of my life, fire of my loins. My sin, my soul

4663. Which of the following artists did NOT produce Surrealist photography?

Ans: Ansel Adams

4664. Fill in the blank. The novel “Things Fall Apart” explores —-society and its encounter with European colonialism.

Ans: Ibo

4665. Theodor Adorno’s “Culture Industry Reconsidered” further examines the notion of the “culture industry” and suggests which of the following about the “culture industry?”

Ans: Both A and B

4666. Which of the following are well-known Post-Modern theoreticians?

Ans: Both A and B

4667. What is “Post-Modernism”?

Ans: All of the above

4668. Which of the following is NOT a characteristic of “Naturalism” as an artistic and literary movement?

Ans: Naturalism depicts humans as reasonable and objective.

4669. Wilfred Owen’s war poem “Dulce et Decorum est” ends with which of the following Latin phrases?

Ans: “Pro patria mori”

4670. Which of the following is a literary work of “The Lost Generation?

Ans: Ernest Hemingway’s “The Sun Also Rises”

4671. Which of the following authors is NOT an important Irish writer?

Ans: E.M. Forster

4672. Oscar Wilde’s “The Picture of Dorian Gray” is an example of which of the following literary trends?

Ans: Both A and C

4673. Which of the following statements best describes the “Great Depression”?

Ans: B and C only

English literature past paper

4674. Which of the following is NOT a characteristic of “Realism” as an artistic and literary movement?

Ans: Realism gives up the search for truth and instead embraces moral relativism

4675. Jorge Luis Borges is a native of which country?

Ans: Argentina

4676. T.S. Eliot’s “The Waste Land” begins with which of the following well-known opening lines?

Ans: “April is the cruelest month”

4677. Who painted “The Accommodations of Desire”?

Ans: Salvador Dalí

4678. Which of the following best describes the novel “The God of Small Things?”

Ans: It is a lyrical novel that explores cultural identity and decline of an Indian family

4679. In Jorge Luis Borges’ “The Library of Babel,” which of the following is NOT a major concern of the work?

Ans: Borges takes great pains to show how the key to understanding the library is reason.

4680. Which of the following statements does NOT reflect the general characteristics of T.S. Eliot’s “The Wasteland”?

Ans: “The Wasteland” is often used as an excellent example of poetic realism.

4681. The literary style of Virginia Woolf’s  novel “To the Lighthouse” is best described in which of the following ways?

Ans: As a domestic stream of consciousness narrative

4682. Which of the following statements regarding Oscar Wilde is false?

Ans: Wilde was the author of such poems as “Benediction,” “L’Albatros,” and “elevation.”

4683. The French novelist J.K. Huysmans, in his work “Against the Grain,” is intended to convey which of the following ideas?

Ans: It explores Jean’s decision to become a recluse and a social drop-out.

4684. T.S. Eliot considered which of the following one of the greatest short stories ever written?

Ans: “The Dead”

English literature past paper

4685. Which of the following authors is NOT considered to be a practitioner of “Magical Realism”?

Ans: James Joyce

4686. According to Dr. Dino Felluga’s module on Freud, Sigmund Freud’s work on transference and trauma argues which of the following points?

Ans: There is an undeniable “tension between the death-instinct and the sexual instincts.”

4687. According to T.S. Eliot in his essay on “Tradition and the Individual Talent,” which of the following is true of “tradition”?

Ans: D. A and B only

4688. Which novelist is NOT commonly thought of as producing Post-Colonial work?

Ans: Vladimir Nabokov

4689. Of the following, who was NOT a well-known modernist author?

Ans: Voltaire

4690. Which of the following is true of Charles Baudelaire’s “Benediction”?

Ans: It celebrates the almost divine power of the poet.

4691. Between 1890 and 1919, which of the following was a preoccupation of Western European literature?

Ans: All of the above

4692. How may W.B. Yeats’ poem, “The Second Coming,” be interpreted?

Ans: Both A and C

4693. Georges Braque’s “Woman with a Guitar” is an example of which of the following artistic movements?

Ans: Cubism

4694. Which Post-Colonial theorist employs an extended analysis of the term “Orientalism”?

Ans: Edward Said

4695. Why does the “Flanner” begin to disappear as a Parisian phenomenon?

Ans:  Because of the increasing prominence of department stores in Paris

4696. Which of the following are contemporary Indian artists who have begun to more critically examine India’s postcolonial situation?

Ans: A and B only

English literature past paper

4697. Fill in the blank. Walter Benjamin was most clearly a student offs work.

Ans: Marx

4698. According to Dr. Dino Fallujah’s “General Introduction to Postmodernism,” Roland Barthes, in his work “The Death of the Author,” argues which of the following points?

Ans: “The modern writer (scripter) is born simultaneously with his text.”

4699. Literary critics who analyze the works of Salman Rushdie often engage which “Post-Modern” school of criticism?

Ans: Post-Colonial Theory

4700. “In Parenthesis” is David Jones’s modernist adaptation of which traditional literary form?

Ans: The epic

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: