English literature past paper solved MCQs SET 47

English literature past paper solved MCQs SET 47
English literature past paper solved MCQs SET 47

English literature past paper solved MCQs SET 47

4701. Which of the following best describes James Joyce’s “Arabs”?

Ans: It begins with the famous line: “North Richmond Street being blind was a quiet street except at the hour when the Christian Brothers’ School set the boys free.”

4702. Which of the following authors is considered a major theorist of deconstruction?

Ans: Jacques Derrida

4703. The last decade of the nineteenth century saw the development of a number of literary and cultural movements which amounted to a rejection of the principles of Victorianism because of which social transformations?

Ans: Both A and B

4704. Siegfried Sassoon’s poem “To Victory” is concerned primarily with which of the following themes?

Ans: His safe return home

4705. What is the “Post-Modern” practice of “Deconstructionism”?

Ans: An assault on the notion that there is any knowable truth

4706. Which of the following artists was NOT influenced by Surrealism?

Ans: Paul Gauguin

4707. . Which of the following descriptions accurately describes Joseph Conrad’s “Heart of Darkness”?

Ans: Both A and B

4708. “Post-Modernism” is often characterized by which of the following attitudes?

Ans: Both A and C

4709. Which of the following statements is true of the Anglo-Irish War?

Ans: The Anglo-Irish war began with the resistance of the Irish Republican Army

4710. Who wrote “Take up the White Man’s burden-/ Send forth the best ye breed-” in order to inspire Western Europeans to propagate benevolent, enlightened colonialism?

Ans:  Rudyard Kipling

4711. Napoleon III 92. The motto “art for art’s sake” means that artists began to do which of the following?

Ans: Reject artistic production that was obligatorily moral in character

4712. Which of the following is NOT one of the general themes of concern in Derek Walcott’s poem“Becune Point”

Ans: World War II

4613. Which of the following descriptions of the “Avant-Garde Movement” is false?

Ans: The realist painter Gustave Courbet never considered himself a member of the avant-garde

4714. Which of the following statements best describes “Magical Realism”?

Ans: All of the above

4715. According to Dr. Dino Felluga’s “General Introduction to Postmodernism,” what is the meaning of the term “simulacra”?

Ans: “Something that replaces reality with its representation”

4716. Which of the following is NOT a modernist art movement?

Ans: Realism

4717. Important contemporary reviews of Virginia Woolf’s “To the Lighthouse” tend to focus on which of the following aspects of the novel?

Ans: All of the above

4718. Who was Le Corbusier?

Ans: Both A and B

4719. Which of the following statements best describes the “British East India Company?”

Ans: The British East India Company was originally a group of London businessmen engaged in importing spices from South Asia.

Medieval Literature and Culture

4720. Chaucer’s “The Canterbury Tales”?

Ans: The church

4721. How is the lai similar to a medieval romance?

Ans: Both have courtly love as their central theme.

4722. Which of the following texts are associated with the alliterative revival?

Ans:  “Sir Gawain and the Green Knight”

4623. The turbulent years of the 14th century witnessed a blending of language and culture that led to the rise of Middle English. Which of the following events led to the nickname “the era of catastrophes”?

Ans: All of these answers

4724. Which text is an example of a poem structured as a vision to convey the theme of salvation?

Ans: The Dream of the Rood

4725. What is a lai?

Ans: All of these answers

4726. Which of the following epic themes are invoked in The Wanderer?

Ans: All of these answers

4727. Which of the following is not related to the term medievalism?

Ans: Enlightenment

4728. Why is Caedmon’s Hymn important in the history of Old English literature?

Ans: The poem is widely believed to be the first written poem in Old English

4729. .. What is the significance of the line: Fate is established! in The Wanderer?

Ans: The line suggests that fate plays an irrevocable role in human affairs.

4730. Which of the following cultural changes occurred as a result of the Norman invasion?

Ans: The primary language became French

4731. Which of the following advice is offered to women in Acrene Wisse?

Ans: All of these answers

4732. Which of the following accurately describes the way in which the comitatus ethic is represented in Beowulf, The Seafarer, and The Wanderer?

Ans: All of these answers

4733. Which of the following factors helped create a solidified British political identity?

Ans: All of these answers

4734. Which of the following themes is not explored in “Sir Gawain and the Green Knight”?

Ans: Conversion to Christianity

4735. Which of the following best defines Middle English?

Ans: A filed-down Old English with heavy French influence

4736. Which of the following is not a major category of the romance genre?

Ans: The Matter of Germany

4737.. What is problematic about calling Beowulf part of Old English literature?

Ans: There are no English characters in the poem

English literature past paper

4738. . In Caedmon’s Hymn, the poet borrows the language of which literary form?

Ans: The lai

4739. Chaucer and Langland were contemporaries, but there were several differences between their writing styles. Which of the following best describes these differences?

Ans: Chaucer copied French and Italian style, whereas Langland did not.

4740. Which of the following best defines caesura?

Ans. A pause or break in a line of poetry

4741. Chaucer’s pilgrims are a representative section of late medieval society. Which of the following economic situations is evident among this group?

Ans: All of these answers

4742. Which of the following texts was inspired by Historia Regum Britanniae?

Ans: Chretien de Troyes Yvain, or le Chevalier au Lion

English literature past paper

4743. Why is the presence of the comitatus ethic in Beowulf significant?

Ans: The comitatus ethic represents the shift from a nomadic to a more organized social structure

4744. Which of the following characters from “The Canterbury Tales” might represent the rising middle-class of the 14th century?

Ans:. The merchant

4745. Why is the Battle of Hastings relevant to the development of Middle English?

Ans: All of these answers

4746. In Beowulf, what is the significance of wergild

Ans: All of these answers

4747. 28. What is the significance of the title of “Everyman”?

Ans: The title is part of the morality play’s attempt to make Christian struggles universal.

4748. Which of the following are characteristics of a medieval romance?

Ans: All of these answers

4749. Which of the following is not a characteristic of Old English?

Ans: Romance

4750. Which of the following provides an example of the oral-formulaic tradition?

Ans: The Dream of the Rood

4751. Which of the following texts provides the best example of medieval estates satire?

Ans: “The Canterbury Tales4

4752. . What is the significance of the dreamer in The Dream of the Rood?

Ans: The dreamer has a special hope for salvation

4753. . Which of the following texts provides the best example of the comitatus ethic?

Ans: The Battle of Maldon

4754. What is the primary purpose of Chetien de Troye’s medieval romances?

Ans: To reconcile the hero’s responsibilities in love and wars

4755. In “Everyman,” which of the following provides the path to redemption in the afterlife?

Ans:. Good deeds

4756. What is the primary focus of Bede’s Ecclesiastical History?

Ans: The conversion of Britain to Christianity

English literature past paper

4757. . Beowulf, what is the significance of the term whale-road?

Ans: The term is an example of kenning.

4758. What was historically significant about Chretien de Troyes Yvain, le Chevalier au Lion?

Ans: He recast the history of Arthur into the romance genre.

4759. Which of the following best defines alliterative verse?

Ans: A traditional form with repeated consonant sounds

4760. Which of the following genres applies to Langland’s “Piers Plowman”?

Ans: All of these answers

4761. What was the primary function of The Rule of Saint Benedict?

Ans: The Rule of Saint Benedict standardized monasticism

4762. What is the significance of the phrase protecting the heart from Acrene Wisse?

Ans: The phrase suggests that women should safeguard their spirituality through total withdrawal from the world.

4763. How does The Cross, as speaker, portray Jesus in The Dream of the Rood?

Ans: As the heroic noble warrior

4764. In Beowulf, what does the representation of Hrothgar suggest about rulers?

Ans: All of these answers

4765. “The Second Shepherds’ Play” is part of which play cycle?

Ans: Wakefield cycle

4766. Why was Acrene Wisse written in the vernacular language?

Ans: The audience was partially laywomen with little knowledge of Latin

4767. Which of the following is not an example of Arthurian legend?

Ans: . Julian of Norwich’s Revelations of Divine Love

4768. Why was the alliterative revival associated with nationalism and nostalgia?

Ans: Alliterative poetry was associated with a world before the French influence, a world before the Conquest.

4769. How did the Norman Conquest affect the international political situation in England?

Ans: : All of these answers

4770. Which of the following characteristics are not essential to knightly chivalry as described by Chretien de Troyes?

Ans: The knight is blond, tall, and elegant.

4771.. What does Chaucer write concerning the devastating effect of the Black Death upon English social, cultural, and economic life in “The Canterbury Tales”?

Ans: The upper classes were burdened by their monopoly of scarce resources

4772. Which of the following best defines wergild?

Ans: A reparational payment demanded of a person guilty of homicide

4773. Between which movements do historians situate literature in the Middle Ages?

Ans: Roman departure and the Renaissance

4774. What was the focus of Geoffrey of Monmouth’s Historia Regum Britanniae?

Ans: The tales of King Arthur

4775. Which genre is based on interactions between three feudal classes?

Ans: Estates satire

4776. . Complete the following statement. Chaucer wrote his elegiac poem, “The Book of the Duchess,” to praise the young Duchess of Lancaster who tragically died of:

Ans: the Black Plague.

4777. Which of the following most accurately explains the Bretons influence on medieval literature?

Ans: All of these answers

English literature past paper

4778. In Yvain, le Chevalier au Lion, what is the significance of trouthe?

Ans: Trouthe emphasizes the positive side of feudalism

4779. Why is the concept of feudalism important in medieval literature?

Ans: Feudalism represents an economic hierarchy, the upper levels of which created and consumed literature.

4780. In Acrene Wisse, the mission of the anchorite was justified through what purpose?

Ans: To withdraw and meditate upon God

4781. Pride in one’s accomplishments was important to the Anglo-Saxon thegn. If so, why does Hrothgar say in Beowulf: do not give way to pride?

Ans: Extreme pride can cause one to be overly secure and make mistakes.

4782. In the first decades after the Norman Conquest, which of the following best describes the use of language in England?

Ans: Most of the English population went on speaking English with French used mostly among the upper-ruling class

4783. Acrene Wisse, what is the author’s advice regarding priests?

Ans: . Priests should be avoided, because men are bad influences.

4784. Which of the following best defines mysticism?

Ans: The human soul’s tendency towards intimate union with the divine

4785. How do the themes of Marie de France’s Lanval and Chretien de Troyes Yvain compare?

Ans: Both include the theme of broken promises between lovers.

4786. The home of Chaucer’s royal patron and friend, John of Gaunt, was burned during the Peasants’ Revolt of 138. What events led to this revolt?

Ans: All of these answers

4787. What led to the alliterative revival?

Ans: A surge in English nationalism

4788. In Beowulf, what is the significance of the term wyrd?

Ans: Word suggests the idea of fate.

English literature past paper

4789. What distinguishes morality plays from mystery plays?

Ans: Morality plays were written individually, whereas mystery plays are in cycles

4790. Which of the following best describes how Bede was a typical Christian of his time?

Ans: He combined zealous Christianity with English patriotism.

4791. Which of the following is not an example of a lai?

Ans: Norwich’s Revelations of Divine Love

4792. Which of the following lines provides an example of alliterative verse?

Ans: . “doughty in theire doings and dredde ay schame”

4793.. How did the interaction between the English and the Bretons affect literature?

Ans: . his interaction led to the influence of Arthurian legend on French literature

4794. What is the significance of Sutton Hoo?

Ans: All of these answers

4795. How did the Normans revolutionize English poetry?

Ans: They introduced rhyming octosyllabic couplets

4796. Arthur, the good King of Britain held a rich and royal court

Ans: This line suggests the elegance necessary for the feudal king to display being at the top of the economic hierarchy

4797. Which of the following is the best example of a morality play?

Ans: “Everyman”

English literature past paper

4798.. Beowulf introduces the reader to the life of a thegn. Which of the following best describes the role of the thegn?

AnsThe thegn is a warrior who has sworn his loyalty to an Anglo-Saxon lord.

4799. What is the significance of the “Green Knight”?

Ans: He represents the link with Celtic mythology.

4800. Which of the following statements best characterizes the work of early monks in shaping future medieval church life

Ans: All of these answers

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: