English literature past paper solved MCQs SET 51

English literature past paper solved MCQs SET 51
English literature past paper solved MCQs SET 51

English literature past paper solved MCQs SET 51

5101. William Blake’s “Songs of Innocence and Experience” explores

Ans: The loss of childhood and discovery of the adult world

5102. Shelley’s “Hymn to Intellectual Beauty” suggests that____

Ans: The source of beauty cannot be known, and that beauty can only be felt

5103. Thomas Paine’s “The Rights of Man” argues that___

Ans: Revolution is proper when a government does not take care of its people

5104. Which Romantic author is the subject of Paul O’Brien’s essay “Prophet of the Revolution”?

Ans: Percy Shelley

5105. Which action served to ignite the French Revolution?

Ans: The execution of King Louis XVI

5106. A neoclassical poet would be most likely to compose a poem celebrating which of the following ideals?

Ans: Emotional restraint

5107. The final line of “We Are Seven” is: “And said, ‘Nay’ we are seven.” This line suggests that:

Ans: The little girl refuses to cast the dead out of her life

5108. Which of the following would probably NOT occur in a William Wordsworth poem?

Ans: Mockery of political figures

5109. Dr. Samuel Gladden, in his essay “Shelley’s Agenda Writ Large: Reconsidering Oedipus Tyrannus; or, Swellfoot the Tyrant ,” argues that Shelley’s “Oedipus-Tyrannus” is important becaus

Ans: Shelley writes about Byron’s sexuality in it

5110. “Ode to a Nightingale” focuses on ____

Ans: How pleasures are fleeting and life cannot continue forever

5111. Which poet would be least likely to write about the beauty of nature?

Ans: Lord Byron

5112. Which long Romantic poem opens with the line “oh there is blessing in this gentle breeze”?

Ans: “The Prelude”

5113. During the 19th century, the term “middle class” described people who were:

Ans: Between workers and aristocrats

5114. Which of the following is a love poem?

Ans: John Clare’s “To Elia”

5115. Which British philosopher believed that monarchs repressed citizens and that revolution is proper when a government does not protect its people?

Ans: Thomas Paine

5116. Napoleon’s decision to ____can be understood as representative of the French Revolutionary spirit because this decision served to radically reposition France in contemporary European political affairs

Ans: Engage in the Napoleonic Wars

5117. The poem “London” can be best understood as____

Ans: A protest against social inequality

5118. Which of the following Romantic poets would have been most likely to write a poem celebrating the innocence of childhood?

Ans: William Blake

5119. The French Revolution had a tremendous impact on which of the following aspects of British life?

Ans: All of the above

14. Modern Poetry and Poetics

5120. Which of the following statements accurately characterizes Marianne Moore’s poem “A Grave?”

Ans: Both A and C

5121. What is the principal subject of Marianne Moore’s poem “An Octopus”?

Ans: Mt. Rainier

5122. Which of the following writers was among the founders of the Imagist movement?

Ans: Ezra Pound

5123. Professor Hammer argues that in Hart Crane’s poem “Legend,” Crane introduces himself to his readers. The poem opens with the lines: “As silent as a mirror is believed/Realities plunge in silence by ___ /I am not ready for repentance;” according to Professor Hammer, Crane’s refusal to repent is an assertion of which of the following?

Ans: Both B and C

5124. Which of the following statements best characterizes the difference between World War II poetry and Futurist poetry?

Ans: The Futurists apotheosized technology, whereas World War II poets often focused on technology’s destructive powers.

5125. Which of the following was an important influence on Charles Reznikoff’s shift away from romantic rhetoric?

Ans: His study of law

5126. Professor Hammer argues that which of the following statements is true of Ezra Pound’s strong emphasis on poetic technique?

Ans: It serves the greater aim of conveying both intensity and immediacy in Pound’s poetry.

5127. Which of the following poets did NOT write about his experiences in World War II?

Ans: Wilfred Owen

5128. Which of the following best describes the idea of the symbol among French Symbolist poets?

Ans: A symbol is an emblem of the actual world endowed with supernatural meanings.

5129. Which of the following political themes was explored by American Objectivist poets?

Ans: All of these answers

5130. “How can we live in this fear says one./From day to day says another.”

Ans: Fear of global nuclear war

English literature past paper

5131. Which of the following poets would most likely be categorized as a lateVictorian poet?

Ans: Alfred Tennyson

5132. Which of the following best characterizes T.S. Eliot’s concept of the “objective correlative”?

Ans: The objective correlative refers to a set of objects, situations, or events which necessarily produce a particular emotion

5133. Which of the following statements accurately characterizes the Harlem Renaissance?

Ans: All of these answers

5134. 15. Which of the following writers authored the poem “Dulce et Decorum Est?

Ans: Wilfred Owen

5135. Which of the following statements best characterizes Langston Hughes’s poem “The Negro Speaks of Rivers”?

Ans: Similar to Hart Crane and Whitman, Hughes uses a personal and universal “I” to address issues of history, race, and identity.

5136. What is the central theme of Keith Douglas’s “How to Kill”?

Ans: Combat detaches a man from humanity.

5137. Which of the following statements best characterizes Langston Hughes’s poem “The Negro Speaks of Rivers”?

Ans: It is a meditation on the communal and historical aspects of individual identity.

5138. Which of the following natural forces “speaks” in the culminating passage of T.S. Eliot’s “The Waste Land”?

Ans: Thunder

5139. According to Professor Hammer, which of the following is the central question explored by T.S. Eliot in “The Waste Land”?

Ans: How can a shared world be created out of the fundamentally different and private experiences of individual people?

5140. Which of the following statements best characterizes American World War II poems?

Ans: They tend to be narrative and confront the reader with stark wartime realities.

5141. Which of the following literary devices is most prominent in Gertrude Stein’s poem “New”?

Ans: Assonance and word repetition

English literature past paper

5142. Ezra Pound’s poem “In a Station of the Metro” reads: “The apparition of these faces in the crowd;/ Petals on a wet, black bough.” Which of the following statements best characterizes this poem?

Ans: It plays with the relationship between the social, natural, and supernatural worlds.

5143. Which of the following poets would most likely be categorized as a modernist poet?

Ans: William Carlos Williams

5144. Which of the following statements does NOT characterize the poet e. e. cummings?

Ans: A private and self-effacing person

5145. Which of the following statements accurately compares Rupert Brooke’s “The Soldier” and Siegfried Sassoon’s “The Rear Guard”?

Ans: Both poems seek to respond to the harsh political and military realities of their day.

5146. Ezra Pound’s “Cantos” may be called a modernist epic, though its form ultimately defies classification. Pound’s poem alludes to which of the following epic poems?

Ans: The Odyssey

5147. Siegfried Sassoon’s “The Dragon and the Undying” includes the following lines: “Yet, though the slain are homeless as the breeze,/Vocal are they, like storm-bewilder’d seas.” Which of the following literary devices does Sassoon use in these lines and to what effect?

Ans: Simile to suggest a connection between soldiers and nature

5148. Which of the following statements best expresses the difference between how visual images functioned in World War I poetry and Imagist poetry?

Ans: The Imagists relied on visual images to achieve clarity of expression, whereas World War I poets relied on visual images to subtly punctuate their often desperate political messages.

5149. In his essay “The Roots of Modernism,” Christopher L.C.E. Witcombe defines the modern period in the history of art as the time from roughly 1860 to 1970. How does he say modernism is typically defined?

Ans: Both A and C

5150. Yeats’s “Song of Wandering Aengus” ends with the lines: “And pluck till time and times are done/The silver apples of the moon/The golden apples of the sun.” Which of the following is NOT a symbolic meaning of the apples?

Ans: They symbolize the coming apocalypse.

English literature past paper

5151. Complete the following sentence. Yeats’s “Sailing to Byzantium” is a good example of High Modernism, because it:

Ans: attempts to create a modernist high culture.

5152. What is the most notable characteristic of Ezra Pound’s “In a Station at the Metro”?

Ans: The use of metaphor

5153. Which of the following events increased the appeal of communism among American intellectuals both black and white in the years between 1918 and 1939?

Ans: The Great Depression

5154. Which of the following descriptors does NOT apply to the features of French Symbolist poetry that influenced other modernist poetry?

Ans: French Symbolist poetry has narrative clarity.

5155. Which of the following statements best characterizes the difference between Futurism and Vorticism?

Ans: Members of both movements were fascinated by speed and dynamism, but unlike the Futurists, Vorticists did not celebrate technology and industrialization.

5156. Which of the following statements best characterizes the form of Claude McKay’s poem “The Harlem Dancer”?

Ans: It is an English sonnet.

5157. In his first lecture on William Butler Yeats, Professor Hammer says that the young Yeats identified with King Goll. What does he mean by this?

Ans: Both A and B

5158. Which of the following statements best characterizes the last two stanzas of Charles Baudelaire’s symbolist poem “Correspondences”?

Ans: They ascribe colors and sounds to scents, relying on a device known as synesthesia.

5159. According to Langston Hughes’s essay “The Negro Artist and the Racial Mountain” (his answer to George Schuyler’s essay “Negro Art Hokum”), what is the “mountain” that stands in the way of “any true Negro art in America”?

Ans: It is a widespread “urge toward whiteness” among African Americans.

5160. Wilfred Owen’s “Anthem for Doomed Youth” begins with the following lines: “What passing-bells for these who die as cattle?/ Only the monstrous anger of the guns./ Only the stuttering rifles’ rapid rattle/Can patter out their hasty orisons.” Which of the following statements best describes these lines?

Ans: These lines equate humans with animals, and they anthropomorphize weapons to show a world where there is no place for human values.

5161. Which of the following statements best characterizes Ezra Pound’s poem “Hugh Selwyn Mauberley”?

Ans: It undermines the idea of a single lyrical voice by using diverse cultural symbols and numerous phrases in various languages.

English literature past paper

5162. In his essay “The Symbolism of Poetry,” William Butler Yeats argues that which of the following is the purpose of rhythm?

Ans: To “prolong the moment of contemplation”

5163. In the first lecture of his Modern Poetry course, what argument does Professor Langdon Hammer make about the relationship between the modern city and poetic modernism?

Ans: Many languages and many forms of language were used in large cities; modernist poets often treated language not as something given and natural but as a construct which they could manipulate.

5164. Which of the following statements best characterizes the central questions faced by poetry after the Holocaust?

Ans: The horror of the Holocaust was inexpressible; how can poetry speak of what is inexpressible?

5165. Which of the following writers wrote about trench warfare during the Great War?

Ans: All of these answers

5166. Langston Hughes was among the most important figures of the Harlem Renaissance. Which of the following is an accurate characterization of his experiences before he published his first book?

Ans: He was born in Missouri and traveled extensively throughout the United States and the world before he moved to New York City.

5167. Professor Hammer argues that in a certain sense Wallace Stevens’s poetry is always meta-poetry. What does this mean?

Ans: Stevens’s poetry is primarily, though not explicitly, concerned with metaphysics.

5168. Violet Cristoforo was honored for collecting what kind of poetry in her anthology “May Sky”?

Ans: Haiku poetry from the Japanese internment camps in the US

5169. Which of the following images in Arthur Rimbaud’s poem “Eternity” undermines the idea that eternity is something fixed and permanent?

Ans: The image of the sun reflected on the sea

5170. According to W.E.B. Dubois in his Atlantic Monthly essay, “The Strivings of the Negro People,” what are some of the personal consequences for an AfricanAmerican living in a racist society at the beginning of the 20th century?

Ans: All of the above

English literature past paper

5171. Complete the following sentence. Poetic images which idealize war and ascribe spiritual qualities to battle can be found primarily in English poems written

Ans: In the late stages of World War I.

5172. Which of the following best describes the reasons why World War I had a profound impact on modern poetry?

Ans: Both A and B

5173. Generally speaking, African-American themes were very rare in white modernist poetry. Which of the following white poets attempted to evoke elements of black experience in his or her

Ans: Hart Crane

5174. The poem “Dulce et Decorum Est” ends with the following lines: “My friend, you would not tell with such high zest/To children ardent for some desperate glory,/The old Lie; Dulce et Decorum est/ Pro patria mori.” Which of the following statements best describes these lines?

Ans: All of the above

5175. . Which of the following statements best characterizes the formal qualities of Langston Hughes’s poem “Life is Fine”?

Ans: The use of alternating end rhymes and word repetitions enhance the music of the poem and along with its occasional dissonance give it an improvisational jazz-like quality

5176. Which of the following literary devices are present in Langston Hughes’s poem “Ku Klux”?

Ans: Irony

English literature past paper

5177. Which of the following was NOT a prominent theme of American and English modernist poetry?

Ans: The approval of the norms and values of bourgeois culture

5178. Which of the following best describes the types of imagery used in Louis Zukofsky’s poem, “A: Seventh Movement: There Are Different Techniques”?

Ans: Historic and contemporary imagery

5179. What does Gertrude Stein’s term “the Lost Generation” designate?

Ans: Both A and B

5180. In Amy Lowell’s imagist poem, “This Green Bowl,” a handmade bowl is compared to a pond in the woods. Can one say that, as in Pound’s “Cantos,” this poem’s dominant tone is impersonal? Why, or why not?

Ans: No, Lowell’s poem is not impersonal; it addresses the maker of the bowl directly and speculates about his state of mind.

5181. Professor Hammer argues that Marianne Moore’s poem “England” suggests which of the following?

Ans: Moore’s particular kind of combative American cultural nationalism

5182. What is the “double-bind” that AfricanAmerican women poets encountered in the thirties and forties, according to Anthony Walton’s essay?

Ans: Being a subordinated woman in a male dominated culture and a member of a suppressed minority race in the middle of a dominant white culture

5183. Which of the following statements best characterizes the contrast between T.S. Eliot’s “The Waste Land” and the futurist aesthetic project?

Ans: “The Waste Land” confronts the fragmentation of modernity by exploring a variety of modes and voices, whereas the futurists do not focus on the fragmentation of modern experience, praising speed and industrial progress instead.

5184. Complete the following sentence. Professor Hammer argues that Ezra Pound’s interest in fascism and his anti-Semitic views were likely an outcome of his:

Ans: Anti-capitalism.

5185. In analyzing T.S. Eliot’s “The Love Song of J. Alfred Prufrock,” Professor Hammer argues that Eliot creates something that might be called which of the following?

Ans: “Overheard inner speech”

5186. According to Professor Hammer, Wallace Stevens’s understanding of the imagination has most in common with which of the following literary traditions?

Ans: British Romanticism

5187. Ezra Pound’s “Canto XIV” opens with the line “Io venni in luogo d’ogni luce muto” [I came to a place devoid of light]. This creates a connection between the Canto and which of the following works?

Ans: Thomas Mann’s “Doctor Faustus”

English literature past paper

5188. Rupert Brooke’s “The Soldier” opens with the following lines: “If I should die, think only this of me:/That there’s some corner of a foreign field/That is for ever England.” Which of the following statements best describes these lines and Brooke’s poem as a whole?

Ans: These lines and the poem as a whole use both the political concept of a nation and the spiritual concept of eternity to give meaning to soldiers’ deaths on the battlefield.

5189. Why was World War II a defining event in the history of the 20th century?

Ans: All of these answers

5190. Which of the following best characterizes the contrast between Gertrude Stein’s poetry and Imagist poetry?

Ans: Stein experimented with language that skirted the edges of sense, whereas the Imagists sought precision and clarity of expression.

5191. In T.S. Eliot’s essay called “Tradition and Individual Talent,” he argues that the progress of an artist consists of which of the following?

Ans: “Continual self-sacrifice, a continual extinction of personality”

5192. According to the literary critic, Paul Fussell, which of the following was a central trope of English poetry written during the Great War?

Ans: Irony

5193. Professor Hammer points out that T.S. Eliot used quotation as an important literary technique. The use of quotations, according to Professor Hammer, suggests which of the following attitudes to the past?

Ans: Paradoxically both B and C

5194. One of the dominant themes in Wallace Stevens’s poem “Sunday Morning” consists of the juxtaposition of nature against which set of cultural symbols?

Ans: Elements of the Christian narrative of salvation

5195. Which of the following figures is the author of the 1909 “Futurist Manifesto”?

Ans: Filippo Marinetti

5196. The first stanza of Countee Cullen’s “A Brown Girl Dead” reads: “With two white roses on her breasts,/White candles at head and feet,/Dark Madonna of the grave she rests;/Lord Death has found her sweet.” Which of the following statements accurately characterizes these lines?

Ans: Both A and B

5197. Professor Hammer argues that Hart Crane’s poem “Voyages” is a complex reply to which of the following modernist works?

Ans: T.S. Eliot’s “The Waste Land”

5198. Which of the following traditions was an important influence on Louis Zukofsky’s poetry?

Ans: Kabalistic Judaism

English literature past paper

5199. H.D.’s poem “Oread” reads: “WHIRL up, sea-/Whirl your pointed pines./Splash your great pines/On our rocks./Hurl your green over us-/Cover us with your pools of fir.” To which of the following categories does this poem belong?

Ans: Imagist poetry

5200. Which one of the following was not a “little magazine” that primarily published and championed modernist poetry in the first half of the 20th century?

Ans: The Partisan Review

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

1 thought on “English literature past paper solved MCQs SET 51”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: