English literature Past paper solved MCQs SET 8

English literature Past paper solved MCQs SET 8
English literature Past paper solved MCQs SET 8

English literature Past paper solved MCQs SET 8

701Who called Dryden the Father of English Criticism?

Ans:

Joseph Addison

702The term ‘Collective Unconscious’ is coined by

Ans:

Carl Jung

703Poetic Diction was taken to be the standard language for poetry in

Ans:

The Neo-Classical Age

704 The tragic-comedy which is the product of the English theatre is one of the most monstrous inventions that ever entered into a poet’s thought. ”

Ans:

Joseph Addison’s

705 “Be Homer’s works your study and delight. Read them by day and meditate by night.”

Who gives this advice to the poets?

Ans:

Pope

706 Which of the following critics preferred Shakespeare’s Comedies to his Tragedies?

Ans:

Dr Johnson

707 Gynocriticism” is associated with

Ans:

Elaine Showalter

708 Wordsworth’s Preface to the Lyrical Ballads is believed to be the Preamble to Romantic Criticism. In which year was it published?

Ans:

800

709 The end of writing is to instruct, the end of poetry is to instruct by pleasing.” Whose view is this?

Ans:

Dr. Johnson’s

710Regarding the observance of the three Classical unities in a play, Dr Johnson’s view is that

Ans:

Only the Unity of Action should be observed

711 Plato equated poetry with painting, and Aristotle equated it with

Ans:

Music

712 Poetry is emotions recollected in tranquility.” Who has defined poetry in these words?

Ans:

Wordsworth

713 Who is the writer of ‘Hamlet and Oedipus’ (1949)?

Ans:

Ernest Jones

714 dishevelled appearance

Ans:

untidy

715 parry a blow

Ans:

ward off

716 a clandestine meeting

Ans:

Secret

717 a glib talker

Ans:

smooth

718feel antipathy

Ans:

hostility

719 an indefatigable worker

Ans:

tireless

720 anopthalmologist

Ans:

eye doctor

721 shows perspicacity

Ans:

Mental keenness

722 an anomalous situation

Ans:

unusual

723 to simulate interest

Ans:

pretend

In the following section, you are given four alternative meanings to each idiom/phrase. Choose the most appropriate one.

724 FABIAN POLICY

Ans:

Policy of using gradual reforms

725TO KICK THE BUCKET

Ans:

To die

726 TO EAT HUMBLE PIE

Ans:

To have to apologise

727 ODDS AND ENDS

Ans:

Miscellaneous things

728 TO PICK UP THE GAUNTLET

Ans:

To accept a challenge

729 TO COOL ONE’S HEELS

Ans:

To be kept waiting for sometime

730 TO CUT THE GORDIAN KNOT

Ans:

To solve a difficult problem

731AN OLIVE BRANCH

Ans:

An offer of peace

732 THE PRIMROSE PATH

Ans:

The pursuit of pleasure

733 ANY OLD HOW

Ans:

Untidy

734 LEAD SOMEBODY TO THE ALTAR

Ans:

To marry somebody

735 TO GO FOR THE JUGULAR

Ans:

To make a destructive attack

736 IN PAWN

Ans:

Pledged

737 TO MIND ONE’S P’s and Q’s

Ans:

To be careful and polite

738 TOUCH-AND-GO

Ans:

Uncertain as to the result

739 Who is this reclusive poet, praised posthumously for her body of work?

Ans:

Sylvia Plath

740 Which of the following poems has not been written by Robert Frost?

Ans:

Sir Nameless

741 Which poem has not been written by Emily Dickinson?

Ans:

*The Second Coming

742 Firstly, to which of these language groups does English belong

Ans:

Germanic

743 Who proposed that poets should be banished from the ideal Republic ?

Ans:

Plato

744 What is the main function of postcolonial criticism?

Ans:

To represent the relationship between colonizers and the colonized

745 What approach is described in the following paragraph?

Users of this approach believe that all information essential to the interpretation of a work must be found within the work itself; there is no need to bring in outside information about the history, politics, or society of the time, or about the author’s life ?

Ans:

Formalism

746 Modern literary theory began with the work of which theorist ?

Ans:

Ferdinand de Saussure

English literature Past paper

747 Which school of literary theory shows a particular interest in the role of testimony in literature ?

Ans:

Trauma theory

748 Which of the following is a critical work of Ben Jonson ?

Ans:

Discoveries

749 “Poetry is emotions recollected in tranquility.” Who has defined poetry in these words ?

Ans:

Wordsworth

750 What is the original meaning of the term Hamartia ?

Ans:

To miss the mark

751 Arnold’s views on poetry and criticism are discussed in ?

Ans:

Culture and Anarchy

752 Who said “theatre is not a hospital” ?

Ans:

F.L. Lucas

753 What does Sidney say about the observance of the three Dramatic Unities in drama ?

Ans:

They must be observed

754 Which literary theorist argues that “there is nothing outside the text” ?

Ans:

 Jacques Derrida

755 Poetic Diction was taken to be the standard language for poetry in______?

Ans:

Neo-Classical Age

756 Which of the following texts is considered the first example of postcolonial criticism ?

Ans:

Edward Said’s Orientalism

757 Among the following which is not a work by Aristotle ?

Ans:

ArsPoetica

758 Which of the following is a critical work of Ben Jonson ?

Ans:

Discoveries

759 What is the main function of postcolonial criticism ?

Ans:

To represent the relationship between colonizers and the colonized

760 Which school of literary theory shows a particular interest in the role of testimony in literature ?

Ans:

Trauma theory

761 Plato equated poetry with painting, and Aristotle equated it with_______?

Ans:

music

762 Who originated the term “objective correlative,” which is often used in formalist criticism ?

Ans:

T.S. Eliot

763 An Elizabethan Puritan critic denounced the poets as ‘fathers of lies’,’schools of abuse’ and’caterpillars of a commonwealth’. Mark him out from the following crities______?

Ans:

Stephen Gosson

764 Philip Sidney’s Apologie for Poetrie is a defence of poetry against the charges brought against it by______?

 Ans:

Stephen Gosson

765 Who is this novelist and short-story writer who won the Nobel Prize in Literature for such works as The Sound and the Fury?

Ans:

A – William Faulkner

766 You might meet this beatnik writer “on the road”. Name that pioneer of the Beat Generation.

Ans:

D – *Jack Kerouac

767 Known as “the father of American literature,” what author’s real name is Samuel Langhorne Clemens?

Ans:

D – Mark Twain

768 Which perpetually sullen poet was the author of “The Raven”?

Ans:

B – Edgar Allan Poe

English literature Past paper

769 Who is this 20th century poet who ushered in the Modernist movement with his work, The Waste Land?

Ans:

D – *T.S. Eliot

770 The poem “The Love Song of J. Alfred Prufrock” was first published in 1915 at the request of which other poet?

Ans:

Ezra Pound

771 What line follows

“I grow old…I grow old…” in “The Lovesong of J.

Alfred Prufrock”

Ans:

“I shall wear the bottoms of my trousers rolled.”

772 Who did Eliot marry in the summer of 1915?

Ans:

Vivienne Haigh-Wood

773 Eliot was one of the leading figures of the New Critical Movement. Which of the following was not?

Ans:

Matthew Arnold

774 Eliot’s “The Journey of The Magi”, published in 1927, recalls which poem by poet Matthew Arnold?

Ans:

Dover Beach

775 To whom did Eliot dedicate the poem “The Wasteland”?

Ans:

Ezra Pound

776 Eliot wrote “Ash Wednesday” a few years after his conversion to what religion?

Ans:

Anglican

777 Eliot has sometimes been charged with Antisemitism due to which of his works?

Ans:

Gerontion

778 The Jazz Age came swingin’ in with this author’s book, The Great Gatsby. Name that novelist

Ans:

A – F. Scott Fitzgerald

 779 This poet, journalist, and essayist is known as the “father of free verse.” Name that humanist

Ans:

C – Walt Whitman

 780 Known for his sparse prose and sense of adventure, what author wrote The Old Man and the Sea?

Ans:

Ernest Hemingway

781With a scarlet “A” on the chest for “adultery”, which author examined morality in his book, The Scarlet Letter?

Ans:

B – Nathaniel Hawthorne

782 Who is this author who wrote the instant American classic To Kill a Mockingbird, which has been taught in high school English ever since?

Ans: 

A – Harper Lee

English literature Past paper

783 This writer is a man, not a mouse. Who won both the Pulitzer Prize and the Nobel Prize in Literature for such works as The Grapes of Wrath?

Ans:

A – John Steinbeck

784 She was a confessional poetess. A Feminist. She married famous British poet laureate Ted Hughes. She wrote the poems: Dady , Ariel, Lazarus. Name her

Ans:

Sylvia Plath

785 Born in 1931, she was the first African American women to win the Nobel Prize for literature. Two of her most famous novels are “Jazz” and “Beloved”, the latter of which won her the Pulitzer Prize in 1988 and was made into a film ten years later by Jonathan Demme and starred, among others, Oprah Winfrey and Danny Glover. Name?

Ans:

Toni Morrison

786 American Nobel laureate, wrote the following novels:

“, Beloved””, Song of Solomon”” and ” Jazz”. Name the novelist

Ans:

Toni Morrison

787 Famous American novelist n short story writer, coined the term ‘Lost Generation’. He hated his father for committing suicide. Ironically enough, he ended his own life shooting himself to death. He wrote short stories “The Killers” and “A clean well lighted place.” Name him.

Ans:

Ernest Hemingway

788Who wrote poetic collection titled Leaves of Grass?

Ans:

Walt Whitman

789 Where was Eliot born?

Ans:

St. Louis, Missouri

790 What does ‘T.S.’ stand for, in his name?

Ans:

*Thomas Stearns*

791 The father of imagist poetry, friend of T.S. Eliot, who credited him as ‘Il MigliorFabbro’. He later became a strong admirer of Mussolini and moved to Italy. After the second world war he was put in St. Elizabeth’s Hospital for the criminally insane in Washington. Although he was

a very controversial poet, he won the Bollingen Prize for poetry in 1948, with “The Pisan Cantos”. Who is this man?

Ans:

Ezra Pound

English literature Past paper

792Making his debut in 1900 with “The son of the wolf” and dying in 1916, this man was one of the most important American novelists before World War I. He was very much involved in the socialist movement and he embraced the views of Darwin and Nietzsche. He ‘believed in both the inevitable triumph of the working class and the evolutionary necessity of the survival of the strongest’ (NAAL). His personal involvement in socialism led to a number of polemic works as “War of the Classes” and “Revolution”. His belief in the law of survival and the will to power is dramatized in his most popular novels: “Call of the Wild” and “The SeaWolf”. What is the name of this author, who claimed he only wrote for the money?

Ans:

Jack London

793 Who wrote the play ” Death of a Salesman”?

Ans:

Eugene O Neil

794 Who has authored the short story: “Strong Horse Tea”.?

Ans:

Alice Walker

795 Modernist in style, traditionalist in content, this native Mississippian, born in 1897, situated a lot of his novels in Yoknapatawpha County. Some titles: “Absalom, Absalom!”; “As I Lay Dying” and “The Sound and the Fury”. Who is this man?

Ans:

William Faulkner

796  Famous American poet who is alo called citizen poet. His poems are “filled with small, satisfying surprises.” His poetry collections are: Things of This World, (1956), Advice to a Prophet (1961) and Walking to Sleep (1969).

He wrote the poem titled: ” Still citizen Sparrow” . Name the poet.

Ans:

Richard Wilbur

797 Who wrote the play Murder in the Cathedral?

Ans:

TS Eliot

English literature Past paper

798 Every now and again a novel comes along that wonderfully captures the spirit of its time. In 1920 “This Side of Paradise” was published, an immediate best-seller that ‘was accepted as the voice of the younger generation in a society increasingly oriented toward youth'(NAAL). The author of the book moved to Europe in 1924. There he wrote his most famous novel, the title of which I won’t mention (it would make the question too easy), in 1925. This novel featured an experimental narrative point of view that was widely imitated. In 1934 he wrote his fourth and last novel: “Tender is the Night”. Although he didn’t write much, he is still considered as one of the biggest novelists from the twentieth century. His health ruined by heavy drinking, he died from a heart-attack in 1940, only 44 years of age. Who am I talking about?

Ans:

F. Scott Fitzgerald

799 One could do worse than be a swinger of birches.’ This is the final line of a poem by one of America’s most famous poets. His work illustrates his fondness of New England, where he lived, although he was born in California. He lived from 1874 to 1963 and defined poetry as ‘a momentary stay against confusion’. Some well-known poems are “After Apple-Picking” and “The Road Not Taken”. Do you know the name of this swinger of birches?

Ans:

Robert Frost

800 One of my favourite literary works of all time is the play “Long Day’s Journey into Night”. The author of the play was born in 1888 and died in 1953. His father was an actor. In 1912 he joined an experimental theatre group called the Provincetown Players. In 1936 he won the Nobel Prize for Literature. Some other works: “Mourning Becomes Electra”; “The Iceman Cometh”; “A Moon for the Misbegotten”. What is his name?

Ans:

Eugene O’Neill

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: