English literature past paper solved MCQs SET 9

English literature past paper solved MCQs SET 9
English literature past paper solved MCQs SET 9

English literature past paper solved MCQs SET 9

801. Which poem has not been written by Emily Dickinson?

ANS:

The Second Coming

802. Firstly, to which of these language groups does English belong?

ANS:

Germanic

803. Who proposed that poets should be banished from the ideal Republic?

ANS:

Plato

804. What is the main function of postcolonial criticism?

ANS:

To represent the relationship between colonizers and the colonized

805. What approach is described in the following paragraph?

Users of this approach believe that all information essential to the interpretation of a work must be found within the work itself; there is no need to bring in outside information about the history, politics, or society of the time, or about the author’s life?

ANS:

Formalism

806. Modern literary theory began with the work of which theorist?

ANS:

Ferdinand de Saussure

807. Which school of literary theory shows a particular interest in the role of testimony in literature?

ANS:

Trauma theory

808. Which of the following is a critical work of Ben Jonson?

ANS:

Discoveries

809. “Poetry is emotions recollected in tranquility.” Who has defined poetry in these words ?

ANS:

Wordsworth

810. What is the original meaning of the term Hamartia ?

ANS:

To miss the mark

811. Arnold’s views on poetry and criticism are discussed in?

ANS:

Culture and Anarchy

812. Who said “theatre is not a hospital”?

ANS:

F.L. Lucas

813. What does Sidney say about the observance of the three Dramatic Unities in drama ?

ANS:

They must be observed

814. Which literary theorist argues that “there is nothing outside the text” ?

ANS:

Jacques Derrida

815. Poetic Diction was taken to be the standard language for poetry in______?

ANS:

The Neo-Classical Age

816. Which of the following texts is considered the first example of postcolonial criticism ?

ANS:

Edward Said’s Orientalism

817. Among the following which is not a work by Aristotle ?

ANS:

ArsPoetica

818. Which of the following is a critical work of Ben Jonson?

ANS:

Discoveries

819. What is the main function of postcolonial criticism ?

ANS:

To represent the relationship between colonizers and the colonized

820. Which school of literary theory shows a particular interest in the role of testimony in literature?

ANS:

Trauma theory

821. Plato equated poetry with painting, and Aristotle equated it with_______?

ANS:

Music

822. Who originated the term “objective correlative,” which is often used in formalist criticism ?

ANS:

T.S. Eliot

823. An Elizabethan Puritan critic denounced the poets as ‘fathers of lies’,’schools of abuse’ and ‘caterpillars of a commonwealth’. Mark him out from the following crities______?

ANS:

Stephen Gossoon

824. Philip Sidney’s Apologia for Poetrie is a defence of poetry against the charges brought against it by______?

ANS:

Stephen Gossoon

825. What is the meaning of the term Peripeteia as used by Aristotle in his Theory of Tragedy ?

ANS:

Change in the fortune of the hero from good to bad

826. On Translating Homer’ is written by______?

ANS:

Mathew Arnold

827. What is mimesis?

ANS:

An imitation

828. Which of the following figures is considered to be the father of the linguistic theory known as structuralism?

ANS:

Ferdinand de Saussure

829. What is humanism ?

ANS:

All of the above answers are correct

830. Who called Dryden the Father of English Criticism ?

ANS:

Dr. Johnson

831. Who originated the term “objective correlative,” which is often used in formalist criticism ?

ANS:

T.S. Eliot

832. What approach to literary criticism requires the critic to know about the author’s life and times ?

ANS:

Historical

833. What is denouement ____?

ANS:

The ending of a comedy

834. How does Virginia Woolf’s essay “A Room of One’s Own” contribute to feminist theory ?

ANS:

It suggests that gender roles are conditioned by the possession of money and power.

835. The phrase “willing suspension of disbelief” applies to which poet/critic ?

ANS:

Coleridge

English literature past paper

836. Which of the following texts is the BEST example of the argument that a work’s meaning does not come entirely from the imagination of the author ?

ANS:

T.S. Eliot’s “Tradition and the Individual Talent”

837. Who called Aristotle “the very Alexander of criticism” ?

ANS:

Saintsbury

838. BiographiaLiteraria was written by_______?

ANS:

Coleridge

839. Dryden wrote An Essay of Dramatic Poesy. Is this ?

ANS:

 An Interlocution

840. Preface to the Lyrical Ballads’ was published in______?

ANS:

1800

841. Coleridge’s BiographiaLiteraria appeared in the year ?.

ANS:

1817

842. According to Aristotle the unraveling of the plot_____?

ANS:

Should arise from the circumstances of the plot itself

843. Who established the Lyceum?

ANS:

Aristotle

844. In which the following works Plato discusses his Theory of Poetry ?

ANS:

The Republic

845. A pattern of accented and unaccented syllables in lines of poetry

ANS:

meter

846. The repetition of similar ending sounds

ANS:

rhyme

847. Applying human qualities to non-human things

ANS:

personification

848. The repetition of beginning consonant sounds

ANS:

Alliteration

849. A comparison of unlike things without using a word of comparison such as like or as

ANS:

Metaphor

850. The comparison of unlike things using the words like or as

ANS:

Simile

851. Using words or letters to imitate sounds

ANS:

Onomatopoeia

852. a description that appeals to one of the five senses

ANS:

Imagery

853. A poem that tells a story with plot, setting, and characters

ANS:

Narrative

854. A poem with no meter or rhyme

ANS:

Free verse

855. A poem that generally has meter and rhyme

ANS:

Lyric

856. In which work Edmund Spenser celebrates his marriage with Elizabeth Boyle?

ANS:

Prothalamion

857. To whom Edmund Spenser dedicated the work The Faerie Queene?

ANS:

Elizabeth

858. Which royal dynasty Edmund Spenser celebrates in his epic poem The Faerie Queene?

ANS:

Tudor

859. Under which pseudonym the work The ShepheardesCalender was published?

ANS:

Immerito

860. How many books were originally planned to form the work The Faerie Queene?

ANS:

12

861. What type of work is the work The Faerie Queene?

ANS:

Allegorical work

862. How many lines are in Spenserian stanza?

ANS:

9

English literature past paper

863. When was Edmund Spenser born?

ANS:

1552

864. During which war the castle of Edmund Spenser, Kilcolman by name burnt by native Irish forces?

ANS:

Nine Years War

865. To whom did Edmund Spenser dedicate his work The Shepherdess Calendar?

ANS:

Philip Sidney

866. The First Urdu Newspaper daily published after creation of Pakistan was___________?

ANS:

Imroze

867. Which country has maximum time zones in the world?

ANS:

France

868. The headquarters of World Intellectual Property Organization (WIPO) is located in__________?

ANS:

Geneva
869. What is the age of Retirement of Supreme Court Judge in Pakistan?

ANS:

65

870. Which country created the post of Minister of State for Happiness?

ANS:

UAE

871. Which is the largest Museum in the World?

ANS:

Louvre Museum

872. Quaid-e-Azam Married ……..

ANS:

Rattanbai Jinnah

873. Quaid e Azam’s only daughter was

ANS:

Dina Wadia

874. The Financial Action Task Force (FATF) is

ANS:

Global money laundering and terrorist financing watchdog.

875. Most Populous City in the World is______

ANS:

Tokyo

876. Which from the Following Countries is NOT the member of BRICS?

ANS:

America

877. Which Country from the following is NOT the member of UNO?

ANS:

Vatican City

878. OGDC” is abbreviation of_________________?

ANS:

Oil & Gas Development Company

879. The International Court of Justice is located in _________?

ANS:

The Hague

880. Way of the World is written by ___________.

ANS:

William Congreve

English literature past paper

881. Zoroastrians is a worship of_____?

ANS:

Fire

882. Game Changer” i” the autobiography of which famous Cricketer?

ANS:

ShahidAfridi

883. Myth of Independence” written by______?

ANS:

Zulfiqar Ali Bhutto

884. Who introduced the Italian sonnet to the British Isles during the reign of King Henry VIII ?

ANS:

Both A and B

885. King Henry VIII adopted what religion?

ANS:

Protestantism

886. William Shakespeare’s “Henry V” is an example of what dramatic genre ?

ANS:

History

887. In 1534, King Henry VIII was declared head of what church?

ANS:

The English Church

888. Who was King?

ANS:

Catherine of Aragon

889. Ayat ulKursi is in which Surah of the Holy Quran?

ANS:

Surah Al-Baqarah

890. __ Surah’s of the Holy Quran start with the word “Qul”.Islamic Studies

ANS:

4

891. How many prayers have no Azan

ANS:

1

English literature past paper

892. What is the other name of Surah Fatiha? Islamic Studies

ANS:

Both A & B

893. Which is seven month of Islamic Calendar?

ANS:

Rajab

894. Which is 12th month of Islamic Calendar?

ANS:

Zilhaj

895. How many Surahs of the Holy Quran start with BismillahirRahmaanir Raheem?

ANS: 113

896. Which Surah is the name of one Holy war?

ANS:

Fathi

897. Tahleel Literally means Recitation of____?

ANS:

Kalimahs

898. ____is standing straight during Rukus?

ANS:

Qayaam

899. Which caliph formed a parliament namely Majlis e Aam?

ANS:

Hazrat Umar

900. Mujadid Alif Sani is title of_____?

ANS:

Sheikh Ahmad sir Hindi

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://helpnewz.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: