English literature past paper solved MCQs SET 16

English literature past paper solved MCQs SET 16
English literature past paper solved MCQs SET 16

English literature past paper solved MCQs SET 16

English literature past paper solved MCQS SET 16*

  1. Who is the author of the path breaking study “The symbolist movement in poetry”?
    ANS: Arthur Symons.
  2. The book “The Testament of Beauty” is written by?
    ANS: Robert Bridges.
  3. In which year Robert Bridges appointed as poet Laureate in England?
    ANS:1913
  4. Who was published Hopkin’s poem posthumously?
    ANS: Robert Bridges.
  5. Who is the founder of ‘Georgian poetry’?
    ANS: Edward Marsh.
  6. Who wrote “Counter-Attract and Other poems”?
    ANS: Siegfried Sassoon.
  7. In which year W.B Yeats met Maud Gonne?
    ANS: In 1889
  8. Which work of W.B Yeats re- focused his attention on Ireland?
    ANS: The Easter Rising of 1916.
  9. In which year W.B Yeats got Noble for literature?
    ANS: In 1923
  10. What is the name of D.H Lawrence’s first novel?
    ANS: The white peacock (1911).
  11. Oh, East is East and West is West, And never the twain can meet, who said this?
    ANS: Rudyard Kipling.
  12. Which of James Joyce’s novels resembles a vast musical composition?
    ANS: Finnegan’s Wake.
  13. D.H Lawrence called one of his novels “Thought Adventure”?
  14. Kangaroo.
  15. What is the central theme of Bernard Shaw’s “Man and superman”?
    ANS: A women’s search for a fitting man.
  16. Who is the author of ‘Human Bondage’?
    ANS: Somerset Maugham.
  17. “The law is what it is-a majestic sheltering all of us, each stone of which rests on another”-in which play of Gals worthy do these line occur?
    ANS: Justice.
  18. Who has written the poem ‘If’?
    ANS: Rudyard Kipling.
  19. Who called Hamlet ‘an artistic failure’?
    ANS: T.S Eliot.
  20. Who initiated the term ‘New Criticism’ in English literary criticism?
    ANS: David Daiches.
  1. Who was belived to be “a classicist in literature, royalist in politics and Anglo-catholic in religion?
    Ans: T.S Eliot.
  2. Who was the author of ‘The Earthly Paradise’?
    Ans: William Morris.
  3. from where Aldous borrows the title “Brave New World?
    Ans: Shakespeare’s Tempest.
  4. “The world within world” is an autobiography written by?
    Ans: Stephen Spender.
  5. Who said “For art’s sake alone I would not face the toil of writing a single sentence?
    Ans: G.B Shaw.
  6. Who wrote the famous essay “A Hanging and shooting an Elephant”?
    Ans: George Orwell.
  7. The line “A terrible beauty is born” occurs in which poem?
    Ans: “Easter 1916”.
  8. Where from the epigraph to “The Love song of J. Alfred Prufrock” is taken?
    Ans: From Dante.
  9. How many times did Robert Frost win the Pulitzer Prize?
    Ans: Four.
  10. Who was the founder of “The English Review” In 1908?
    Ans: Ford Maddox Ford.
  11. Which individual, who became Poet Laureate of England in 1843, was the author of “We Are Seven”?

Ans: William Wordsworth

1632..” Who was the author of this song and such poems as “Holy Willie’s Prayer”?
Ans: Robert Burns

  1. This writer composed two companion poems that were both entitled “Holy Thursday”. One of them speaks of innocence with such words as, “The hum of multitudes was there, but multitudes of lambs, / Thousands of little boys & girls raising their innocent hands”, while the other speaks of corruption with such words as “In a rich and fruitful land, / Babes reduced to misery, / Fed with cold and usurous hand?” What poet, artist, and prophet would this be?
    Ans: William Blake

1634.. What is the name of this writer, who had a few scandalous affairs and attempted suicide on a couple of occasions?

Ans: Mary Wollstonecraft

1635.. Who was this poet as well as prose author of “Biographia Literaria”?
Ans: Samuel Taylor Coleridge

  1. Which of the following is NOT a character who is also a minister in one of Jane Austen’s novels?

Ans: Frederick Wentworth

  1. Who is this writer, who also indulged his macabre fantasies in such writings as “On Murder Considered as One of the Fine Arts”?
    Ans: Thomas De Quincey
  2. In 1784 to provide for her children after their father was imprisoned for debt?

Ans: Charlotte Smith

1639.. Who was this writer who used Prometheus to help him argue that sometimes we have to disobey authority to do what is right?
Ans: Percy Bysshe Shelley

  1. What is the title of Byron’s poem that portrays human beings killing one another off after the sun is extinguished?

Ans: Darkness

English literature past paper

1641.” Who was this minimally educated poet who spent most of the second half of his life in an asylum?
Ans: John Clare

  1. Who was this writer of Scottish descent, awarded a title of baronet in 1820, who penned such novels as “Old Mortality” and “The Heart of Midlothian”?
    Ans: Walter Scott
  2. What the imagination seizes as Beauty must be truth” and “The setting sun will always set me to rights—or if a Sparrow come before my Window I take part in its existence . . . “? (Think of who wrote poems about similar themes and subjects—imagination (fancy), beauty, truth, becoming one with a bird . . .
    Ans: John Keats
  3. Which of the following is NOT a gothic novel written during the Romantic Age?
    Ans: Dracula” by Bram Stoker
  4. What many consider William Wordsworth’s masterpiece was not published until 1850 after his death and after he had labored over it for most of his life. It is most significantly romantic because it revolves around the metaphor of several physical journeys through many natural scenes that are compared to Wordsworth’s journey as a poet and spiritual being. What is the name of this poem eventually published in fourteen Books?
    Ans: The Prelude
  5. Which of the following is an element of Modernism?
    Ans: Influenced by growth of cities
  6. Who wrote the novel Burnt Shadows?
    Ans: Kamila Shamsie
  7. Concrete poetry is an example of…
    Ans: Postmodernism
  8. Who wrote the novel My Feudal Lord?
    Ans: Tehmina Durrani
  9. Choose ALL elements of Postmodernism below:
    Ans: Intersexuality
  10. Who wrote the novel Moth Smoke?
    Ans: Mohsin Hamid*
  11. In Postmodernism, “universal truths” may be abolished. What is universal truth?
    Ans: All of the above*
  12. Who wrote the novel The Crow Eaters?
    Ans: Bapsi Sidwa
  13. What is “pastiche”?
    Ans: A literary collage
  14. What is an example of:
    I walk across sand
    And find myself blistering
    In the hot, hot heat
    Ans: Haiku*
  15. A slam poem is an example of…
    Ans: .Postmodernism
  16. Who Wrote?
    Of Rats and Diplomats?
    Ans: Ahmed Ali*
  17. Which of the following is a method of literary analysis that seeks to expose the underlying ideologies of a text?
    Ans: Deconstruction*
  18. According to postmodernism, which of the following affects how we see the world?
    Ans: All of these affect how we see the world*
  19. Who wrote the novel: How to become filthy rich in Asia?
    Ans: Mohsin Hamid*
  1. Truth to the postmodernist is
    Ans: Socially constructed*
  2. Language, according to postmodernism is …
    Ans: A tool of power and manipulation
  3. According to postmodernism, humans are
    Ans: Social constructs*
  4. Postmodernism rejects which of the following metanarratives?
    Ans: All metanarrative are rejected*
  5. The belief that denies the existence or accessibility of an objective reality is called
    Ans: Anti-realism*
  6. A hybrid worldview of postmodernism that believes since we are fallen and limited, we should demonstrate humility by refusing to make an exclusive truth claim.
    Ans: Christian postmodernism*
  7. Nietzsche predicted that once our belief in God is dead,
    Ans: None of the above*
  8. Deconstructionism lays emphasis on
    Ans: Analysis of text*
  9. The only metanarrative accepted by postmodernists is
    Ans: None of the Above
  10. Which philosopher famously pronounced “God Is Dead”?
    Ans: Frederic Nietzsche*
  11. The story Toba Tek Singh has been written by
    Ans: Sadat Hasan Manto
  12. Who wrote the Reluctant Fundamentalist?
    Ans: Mohsin Hamid
  13. How many parts of speech are there in the English language?

Ans:eight parts

  1. Which is not the part of speech in English?

Ans: Article

  1. Which part of speech is used to join words, phrases, or clauses?

Ans: Conjunction

  1. Which part of speech expresses some sudden feelings?

Ans: Interjection

  1. __ is a word used to qualify a noun or pronoun.

Ans: Adjective

  1. Personal Pronouns are –

Ans: we you he she they

  1. What is the Antonym of Considerable?
    Ans: inadequate
  2. Find the antonym of Loath?
    Ans: eager
  1. What is the Antonym of Erratic?
    Ans: right
  2. Antonym of Moist is?
    Ans: dry
  3. Find the Antonym of Strident?
    Ans: pleasant
  4. Antonym of Moisture is?
    Ans: dryness
  5. What is the Antonym of Dastard?

Ans: brave

  1. Find the antonym of Mendacious?
    Ans: truthful
  2. What is the Antonym of Stagnant?

Ans: mobile

  1. Antonym of Nebulous is?
    Ans: clear
  2. We are only five
    Ans: There are five of us on our team.
    Examples:There are five of us working on this project.
  3. I would rather to work from home than come to the office.

Ans: I would rather work from home than come to the office.
(After rather, we use the base form of the verb (I’d rather go/work/eat/see, etc.).

  1. We’re used to have a lot of work to do, so meeting the deadline won’t be a problem.
    Ans: We’re used to having a lot of work to do, so meeting the deadline won’t be a problem.

Examples:
I’m used to getting up early, so I don’t mind coming in at 7

  1. My client sent me an email but I haven’t replied her yet.
    Ans: My client sent me an email but I haven’t replied yet.
    We use reply without an object or followed by “to” + what/who we are replying to.
  2. Maybe I’m going to finish this today.
    Ans: I might finish this today.
    We don’t use maybe + subject + I’m going to to communicate a future possibility. Instead, we use might and the base form of the verb.
  3. Please borrow me your badge so I can get into the storage closet.
    Ans: Please lend me your badge so I can get into the storage closet.
    The person who owns the item lends it, and the person who uses the item for a short period of time borrows it.
  4. I can’t finish this by the end of the day. Even though I spend all day on it, I won’t finish on time.
    Ans: I can’t finish this by the end of the day. Even if I spend all day on it, I won’t finish on time.
    We use even though or although for something that is true. We use even if to talk about a hypothetical condition.
  5. Probably, I’ll go to the beach on Saturday.
    Ans: I’ll probably go to the beach on Saturday.
    Probably typically goes before the main verb or after the verb to be.
  6. The Old Man and the Sea was written for by Ernest Hemingway.

Ans: The Old Man and the Sea was written by Ernest Hemingway.
The passive voice, we use by to talk about who created something (a painting, a book, a story, etc.).

  1. Our office is near to the airport, so it will be easy for you to get here.

Ans: Our office is near the airport, so it will be easy for you to get here.
We say close to or near, but not near to.

  1. We have many stuffs to do this week, so I don’t know if I can go to English class.

Ans: We have a lot of stuff to do this week, so I don’t know if I can go to English class.

Stuff has no plural form. It is a non-count noun.

  1. Despite Even though/although I was tired, I came to work today.
    Ans: Even though/although I was tired, I came to work today.

English literature past paper

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

English literature past paper

English literature past paper

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: