English Literature Past Papers solved MCQs 2022

English Literature Past Papers solved MCQs 2022
English Literature Past Papers solved MCQs 2022

Download the pdf file of English Literature Past Papers solved MCQs 2022

  1. The Victorian age can be dated by which of the following events and years:
    (a) Mills’s “on liberty’ (1859) to end of century (1900)
    Ans:
    Tennyson’s Poems, Chiefly Lyrical (1830) to death of Queen Victoria (1901)
  2. Shelly was a firm believer in all of the following except:
    Ans:
    Human conduct based on conviction
  3. Shelley’s poetry used all of the following components for themes except:
    Ans:
    Worship of God
  4. The prose of the Romantic period had a tendency to:
    Ans:
    Objectify the issue in terms of a cause
  5. Which of the following works ‘had the greatest influence on the Victorian Age?
    Ans:
    Tennyson’s “In memoriam”
  6. In which of the following Genres did Victorian Literature achieve its greatest
    success:
    Ans:
    The Novel
  7. Which of the following poems by Tennyson is a monodrama?
    Ans:
    Maud
  8. The line “she dwells with Beauty – Beauty that must be” occurs in Keats’
    Ans:
    Ode on Melancholy
  9. Negative Capability to Keats, means
    Ans:
    To empathize
  10. “Art for arts sake” found its true adherent in:
    Ans:
    Wilde
  11. “Our birth is but a sleep and a forgetting”
    Ans:
    (“The Prisoner of Chillon”)
  12. “A hand may first and then a lip be
    kist; For my part, to such doings I’m a
    stranger”
    Ans:
    Don Juan
  13. Where are the songs of Spring?
    Ay,- where are they? Think not of them, thou hast thy music
    too
    Ans:
    (“Ode to Autumn”)
  14. “My hair is grey, but not with years, nor grew it white, In a single
    night”
    Ans:
    night”(“Intimations of Immortality’ (Ode)
  15. It as the best of times, it was the worst of time, it was the worst – the
    opening of Dickens’
    Ans:
    A Tales of Two Cities
  16. The subjugation of Women (1869) is an important text of:
    Ans:
    John Mill
  17. The character of Little Neil is a creation of:
    Ans:
    Dickens
  18. Which is the famous elegy written by Shelley?
    Ans:
    Adonis
  19. “Idylls of the King” is illustration of Tennyson’s deep interest in
    Ans:
    The role of the king
  20. The moral choice is everything in the works of:
    Ans:
    Dickens
  21. Who believed that poetry is the spontaneous overflow of emotions?
    Ans:
    Wordsworth
  22. Which of the following is illustrative of Ruskin’s interest in social
    economy?
    Ans:
    Unto this Last
  23. Who after the publication of a poem, awoke and found himself
    famous?
    Ans:
    Wordsworth
  24. Which one of the following poets named the Romantic poet as the “pond
    poets”?
    Ans:
    Southey
  25. The image of the femme fatale dominates the poetry of:
    Ans:
    Keats
  26. The Charge of the Light Brigade” (Tennyson) commemorates:
    Ans:
    The Crimean War
  27. Little Time is a character in Hardy’s
    Ans:
    Jude the Obscure
  28. The Elgin Marbles inspired Keats to write:
    Ans:
    The Grecian Urn
  29. Would you tell Sordelo (Browning) as a:
    Ans:
    Dramatic Lyrics
  30. Which one of the following poets was appointed Poet Laureate in the
    year 1813?
    Ans:
    Southey
English literature Solved MCQs 2022
  1. During the Anglo-Saxon Period, England was invaded by all of the following EXCEPT the
    Ans:
    Celts
  2. The Anglo-Saxon period is said to date from
    Ans:
    449 to 1066
  3. The two most-important traditions of Anglo-Saxon poetry are
    Ans:
    Heroic and elegiac
  4. One of the oldest poems in English , Beuwulf, was written by
    Ans:
    Anonymous
  5. The monster Grendel appears in the poem :
    Ans:
    Beoeulf
  6. The poem , Widsith, probably the oldest poem in English is about
    Ans:
    Personal account of the minstrel’s Life
  7. The three …………. tribes came to England in the 5th century.
    Ans:
    Germanic
  8. what century did the Angles, Saxons, and Jutes migrate to the British Islands?
    Ans:
    5th Century
  9. Who wrote History of Anglosaxon period?
    Ans:
    Alfred
  10. Who wrote the poem “Christ
    Ans:
    Cynewulf
  11. Which of the following is NOT a quality of the epic hero?
    Ans:
    He will sacrifice his honor for the greater good
  12. Alfred became king of Wessex in
    Ans:
    871
  13. Harold , the king of Saxons, was defeated in
    Ans:
    Battle of Hastings 1066
  14. Harold Nicholson described which poet as ‘Very yellow and glum. Perfect manners’?
    Ans:
    T. S. Elliot
  15. Norman conquest?
    Ans:
    Battle of Hastings
  16. What was strange about Emily Dickinson?
    Ans:
    She rarely left home
    247………………….. Is considered National Epic in England.
    Ans:
    Beowulf
  17. Rupert Brooke wrote his poetry during which conflict?
    Ans:
    Boer War
  18. Pagan literature believes in
    Ans:
    None of the above
  19. Which Poet Laureate wrote about a church mouse?
    Ans:
    Betjeman
  20. Timeline of Anglo Saxon period or Old English period is
    Ans:
    450 to 1066 AD
  21. Which American writer published ‘A brave and startling truth’ in 1996
    Ans:
    Maya Angelou
  22. The poems Andreas, Phaenix , Dream of the Rood, Descent into Hell areattributed to
    Ans:
    Cynewulf school of poets
  23. Who wrote about the idyllic ‘Isle of Innisfree’?
    Ans:
    W. B. Yeats
  24. Who wrote Fates of the Apostles &Elne
    Ans:
    Cynewulf
  25. A pattern of accented and unaccented syllables in lines of poetry
    Ans:
    meter
  26. Beowulf is based on the story of
    Ans:
    A monster & a king
  27. The repetition of similar ending sounds alliteration onomatopoiea
    Ans:
    rhyme
  28. Which poem ends ‘I shall but love thee better after death’?
    Ans:
    How do I love these
  29. Which poet is considered a national hero in Greece?
    Ans:
    Lord Byron
    261.Which kind of poem is Edward Lear associated with?
    Ans:
    Nonsense
  30. Applying human qualities to non-human things
    Ans:
    personification
  31. A comparison of unlike things without using a word of comparison such as like or as
    Ans:
    metaphor
  32. The comparison of unlike things using the words like or as
    Ans:
    simile
  33. A poem with no meter or rhyme
    Ans:
    free verse
    266.A poem that tells a story with plot, setting, and characters
    Ans:
    narrative
  34. So difficult or taxing as to make one exhausted; backbreaking.
    Ans:
    grueling
  35. The comparison of unlike things using the words like or as
    Ans:
    simile
  36. In coleridge’s poem ‘The rime of the Ancient Mariner’where were the three gallants going?
    Ans:
    A wedding
  37. a description that appeals to one of the five senses
    Ans:
    imagery
    271.Which is a synonym of profligate?
    Ans:
    squandering
  38. Generally provides the time and place of a specific scene or chapter, the entire story, a play or a narrative poem.
    Ans:
    Setting
  39. an exaggerated statement and is used to emphasize a point
    Ans:
    Hyperbole
    274.Which is a synonym of turpitude?
    Ans:
    depravity
  40. Which is a synonym of redoubtable?
    Ans:
    formidable
    276.What is the best definition of funambulist?
    Ans:
    tightrope walker
  41. Which is a synonym of impecunious?
    Ans:
    penniless
  42. Use of words that imitate or suggest their meaning
    Ans:
    onomatopoeia
  43. A meaning, association, or emotion suggested by a word, in addition to its dictionary definition, or denotation.
    Ans:
    connotation
  44. What is the best definition of funambulist?
    Ans:
    tightrope walker
    281.Which is a synonym of impecunious?
    Ans:
    penniless
  45. Which is a synonym of captious?
    Ans:
    hypercritical
  46. Which is a synonym of chivy?
    Ans:
    pester
  47. A reference to a statement, a person, a place, or an event from literature, the arts, history, religion, mythology, politics, sports or science.
    Ans:
    allusion
    285.A struggle between opposing characters or opposing forces
    Ans:
    conflict
    286.The contrast between expectations and reality.
    Ans:
    irony
  48. Repetition of consonant sounds generally at the beginning of words, or, within neighboring words in a sentence.
    Ans:
    Alliteration
  49. Which is synonym of noisome?
    Ans:
    harmful
    289.To make happy, cheer up.
    Ans:
    exhilarate
  50. The attitude a writer/author takes towards his or her subject, characters, and audience.
    Ans:
    Tone
  51. The method of narration/vantage point from which a story is told. (first person, third person, limited, omniscient)
    Ans:
    Point of View
  52. A great amount or number, often of people.
    Ans:
    multitude
  53. Generally provides the time and place of a specific scene or chapter, the entire story, a play or a narrative poem
    Ans:
    Setting
  54. O.Henry is a famous name in American literature but it was a pen-name. Can you name the writer whose pen-name ultimately overshadowed his original name?
    Ans:
    William Sydney Porter
    295.Christopher Marlowe was a great Renaissance writer of trfagedies.He introduced ‘blank verse’ in English. He had a nickname. Can you remember the nickname of Marlowe?
    Ans:
    Kit
  55. Alice in Wonderland was a famous novel by Lewis Carroll. But, who was Lewis Carroll?
    Ans:
    Charles Lutwidge Dodgson
  56. Shelley’s first publication was entitled ‘Original Poetry’. It was published under a pen-name. What was the pen-name that Shelley adopted in his first publication?
    Ans:
    Victor and Cazire
  57. 1984′ and ‘Animal Farm’ are famous novels by George Orwell. But, George Orwell was not the real name of the author. It was a pseudonym. Can you name the actual English author?
    Ans:
    Eric Arthur Blair
    299.Shelley’s ‘Ozymandias’ was published in the January issue of ‘The Examiner’ in 1818. It was published under a pen-name of the author. Can you say the pen-name that Shelley adopted?
    Ans:
    Glirastes
  58. ‘Green Eggs and Ham’, and ‘The Cat in the Hat’ are famous children books by famous American author Dr.Seuss, but this was a pseudonym. Who was Dr.Seuss
    Ans:
    Theodor Geisel

289.To make happy, cheer up.
Ans:
exhilarate

  1. The attitude a writer/author takes towards his or her subject, characters, and audience.
    Ans:
    Tone
  2. The method of narration/vantage point from which a story is told. (first person, third person, limited, omniscient)
    Ans:
    Point of View
  3. A great amount or number, often of people.
    Ans:
    multitude
  4. Generally provides the time and place of a specific scene or chapter, the entire story, a play or a narrative poem
    Ans:
    Setting
  5. O.Henry is a famous name in American literature but it was a pen-name. Can you name the writer whose pen-name ultimately overshadowed his original name?
    Ans:
    William Sydney Porter
    295.Christopher Marlowe was a great Renaissance writer of trfagedies.He introduced ‘blank verse’ in English. He had a nickname. Can you remember the nickname of Marlowe?
    Ans:
    Kit
  6. Alice in Wonderland was a famous novel by Lewis Carroll. But, who was Lewis Carroll?
    Ans:
    Charles Lutwidge Dodgson
  7. Shelley’s first publication was entitled ‘Original Poetry’. It was published under a pen-name. What was the pen-name that Shelley adopted in his first publication?
    Ans:
    Victor and Cazire
  8. 1984′ and ‘Animal Farm’ are famous novels by George Orwell. But, George Orwell was not the real name of the author. It was a pseudonym. Can you name the actual English author?
    Ans:
    Eric Arthur Blair
    299.Shelley’s ‘Ozymandias’ was published in the January issue of ‘The Examiner’ in 1818. It was published under a pen-name of the author. Can you say the pen-name that Shelley adopted?
    Ans:
    Glirastes
  9. ‘Green Eggs and Ham’, and ‘The Cat in the Hat’ are famous children books by famous American author Dr.Seuss, but this was a pseudonym. Who was Dr.Seuss
    Ans:
    Theodor Geisel

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: