English Literature Past paper solved MCQs SET 4

English Literature Past paper solved MCQs SET 4
English Literature Past paper solved MCQs SET 4

English Literature Past paper solved MCQs SET 4

English literature Past paper solved MCQS SET 4

  1. The Israel–UAE peace agreement is known as _ Accord.
    Ans:
    Abraham
  2. The recent leap year, where February has/had 29 days, is/wasAns:
    2020
  3. Line of Actual Control (LAC)” is a disputed border-line between
    Ans:
    China and India
  4. The Israel–UAE peace agreement is known as _ Accord.
    Ans:
    Abraham
  5. The recent leap year, where February has/had 29 days, is/was
    Ans:
    2020
  6. Line of Actual Control (LAC)” is a disputed border-line between
    Ans:
    China and India
  7. Which Arab country on 13 August 2020 established diplomatic relations with Israel?English Literature Past paper solved MCQs SET 4
    Ans:
    UAE
  8. URL is an abbreviation for?
    Ans:
    Universal Resource Locator
  9. Which country on 17 June 2020 launched “Operation Claw-Tiger” against Kurdish militants in Iraq?
    Ans:
    Turkey
  10. Which country on 19 July 2020 launched its first mission to Mars?
    Ans:
    UAE
  11. Who is current secretary general of the United Nations?
    Ans:
    Antonio Guterres
  12. The incumbent Secretary general United Nations belongs to
    Ans:
    Portugal
  13. In which country, now military personnel can also contest elections?English Literature Past paper solved MCQs SET 4
    Ans:
    Egypt
  14. The Cave of Hira is in the __ mountain.
    Ans:
    An-Noor
  15. ………. takes out souls of life bearing creatures.
    Ans:
    Izraeel(A.S)
  16. Salat-ul-Khusuf is offered at the time of
    Ans:
    Lunar eclipse
  17. What was the name of Imam Bukhari (R.A)?

Ans:
Muhammad bin Ismaeel

  1. The holy book Zabur (or Zaboor) was revealed by Allah to
    Ans:
    Prophet Dawood (A.S)
  2. Prophet Muhammad (PBUH) belonged to which family?

Ans:
Hashmi

  1. An-Naml” is a chapter in the Holy Quran. Naml means
    Ans:
    Ants
  2. The word “Quran” literally means
    Ans:
    Recitation
  3. The current managing director of International Monetary Fund (IMF) is

Ans:
Kristalina Georgieva

  1. Which country on 17 June 2020 launched “Operation Claw-Tiger” against Kurdish militants in Iraq?

Ans:
Turkey

  1. I saw a woman walking (along) the road.
    Ans:
    Preposition
  2. Still waters run (deep).English Literature Past paper solved MCQs SET 4
    Ans:
    Adverb
  3. She (as well as) her sister is engaged.
    Ans:
    Conjunction
  4. This golden ring is too (costly) to purchase.
    Ans:
    Adjective
  5. I would rather die (than) beg.
    Ans:
    Conjunction
  6. This politician is notorious (for) corruption.
    Ans:
    Preposition
  7. You will not get your aim in life (unless) you work hard for it.
    Ans:
    Conjunction
  8. Better to be untaught than (ill-taught).
    Ans:
    Adjective
  9. The hunter aimed (at) the dove.
    Ans:
    Preposition
  10. It is (between) you and me.
    Ans:
    Conjunction
  11. Means “advance guard” or “vanguard” and is used to refer to people or works that are experimental or innovative, particularly with respect to art, culture, and politics.
    Ans:
    Avant-garde
  12. A repition of sentences using the same structure.
    Ans:
    Parallel Structure
  13. The structure of a story; the sequence in which the author arranges events in a story; the structure of a five-act play often includes the rising action, the climax, the falling action, and the resolution.
    Ans:
    Plot
  14. A statement which can contain two or more meanings.
    Ans:
    Ambiguity
  15. The emotional content of a word.
    Ans:
    Connotation
  16. The dictionary definition of a word.
    Ans:
    Denotation
  17. A mild word or phrase which substitues for another which would be undesirable because it is too direct, unpleasant, or offensive.
    Ans:
    Euphemism
  18. The result of an action is the reverse of what the actor expected.
    Ans:
    Situational Irony
  19. The audience knows something that the characters in the drama do not.
    Ans:
    Dramatic Irony
  20. The contrast is between the literal meaning of what is said and what is meant.
    Ans:
    Verbal Irony
  21. The use of angry and insulting language.
    Ans:
    Invective
  22. Pervasive irony created by a structural feature such as a naive protagonist whose viewpoint is consistently wrong, shared by neither author nor reader is known as this.
    Ans:
    Structural Irony
  23. A figure os speech wherein a comparison is made between two unlike quantities without the use of the words “like” or “as.”
    Ans:
    Metaphor
  24. The hero or central character of a literary work.
    Ans:
    Protagonist
  25. A device in literature where an object represents an idea.
    Ans:
    Symbolism
  26. A statement which lessens or minimizes the importance of what is meant.
    Ans:
    Understatement
  27. Wise saying; proverb; short, memorable saying that expresses a truth nd is handed down from one generation to the next.
    Ans:
    Adage
  28. A purification of emotions in literature or art.
    Ans:
    Catharsis
  29. An author’s choice of words.
    Ans:
    Diction353. A word or phrase preceding or following a name which serves to describe the character in literature.
    Ans:
    Epithet
  30. Unintentional use of an inappropriate word similar in sound to the appropriate word, often with humorous effect.
    Ans:
    Malapropism
  31. A revolt against the conservative values of realism.
    Ans:
    Modernism
  32. In literature, an extreme form of realism that developed in France in the 19th Century.
    Ans:
    Naturalism
  33. A movement away from the viewpoint of modernism
    Ans:
    Postmodernism
  34. A play on words wherein a word is used to convey two meanings at the same time.
    Ans:
    Pun
  35. The Norman Conquest of England in the battle of Hastings is an important landmark in the history of English literature. It occurred in the year
    Ans:
    1066
  36. Beowulf, the only important piece of literature surviving since the old English period is a/an
    Ans:
    Anglo-Saxon epic
  37. Out of the four chief dialects that flourished in the pre-Chaucerian period, the one that became the standard English in Chaucer’s time is
    Ans:
    the East-Midland
  38. Which of the following is not one of the features of French literature that the Normans imported to England?
    Ans:
    Gloom and other-worldly attitude
  39. Which of the following was a characteristic feature of Medieval literature?
    Ans:
    The popular genre of the bird and the beast fable
  40. Which of the following statements is incorrect regarding medieval literature?
    Ans:
    Chaucer exploited the dream-vision convention in The Canterbury Tales.
  41. The poet who was born in the reign of Edward III, lived through that of Richard II and died in the reign of Henry IV was
    Ans:
    Chaucer
  42. The Black Death that swept over England when Chaucer was about nine years old is another name for
    Ans:
    the Great Plague
  43. There were three important medieval institutions. Which of the following was not one of them?
    Ans:
    Slavery
  44. In Chaucer’s times the Peasant Revolt resulted in the
    Ans:
    End of serfdom
  45. The spirit of new learning in the transitional period from the medieval to the modern was chiefly the influence of
    Ans:
    Italian Renaissance
  46. The Book of the Duchess by Chaucer is a
    Ans:
    Lengthy allegory on the death of his patron’s wife
  47. Which of the following works of Chaucer bears close resemblance to Dante’s Divine Comedy?
    Ans:
    The House of Fame
  48. Which of the following works of Chaucer contains passages that have been directly taken from Dante?
    Ans:
    The Parliament of Fowls
  49. Troilus and Criseyde by Chaucer shows great influence of Filostrato by
    Ans:
    Boccaccio
  50. Troilus and Criseyde and Pandora’s reveal maturity of Chaucer’s narrative skills and his dexterity in handling the
    Ans:
    Rhyme Royal
  51. The very idea of The Ceuerbury Tales is believed to have been taken from Boccaccio’s
    Ans:
    Recamerone
  52. The poem by Chaucer known to be the first attempt in English to use the Heroic Couplet is
    Ans:
    The Legend of Good Women
  53. Who has remarked that “Chaucer found English a dialect and left it a language” ?
    Ans:
    Lowes
  54. Hudson has rightly said that under the influence of Chaucer in English poetry, the rhyme gradually displaced
    Ans:
    Alliteration
  55. Chaucer used octave rhyme, the eight syllabic line rhyming in couplets, in
    Ans:
    The Book of the Duchess
  56. In Prologue and Canterbury Tales Chaucer employed the
    Ans:
    Heroic Couplet
  57. The rhyme royal which Chaucer so effectively used in Troilus and Criseyde is arranged in stanzas consisting ten-syllabic lines and having
    Ans:
    seven imines in each stanza
  58. In the Prologue to the Canterbury Tales the fading chivalry of Middle Ages is represented by the aged Knight, while the budding chivalry of Chaucerian times is represented by
    Ans:
    the Squire
  59. Chaucer’s physician in the Doctor of Physique was heavily dependent upon
    Ans:
    Astrology
  60. Chaucer has been criticized for presenting an incomplete picture of his times, because
    Ans:
    he writes for the court and cultivated classes and neglects the suffering of the poor
  61. Who among the following has been called The Morning Star of the Renaissance?
    Ans:
    Chaucer
  62. Chaucer’s Canterbury Tales is a story of
    Ans:
    Twenty-nine pilgrims
  63. Who among the following has been called by Spenser as ” The Well of English Uncle- filed”?
    Ans:
    Chaucer
  64. Chaucer introduced the Heroic Couplet in English verse and invented the
    Ans:
    Rhyme Royal
  65. One of the main drawbacks of Troilus and Criseyde is
    Ans:
    long and tiresome speeches
  66. The character of Criseyde is
    Ans:
    a psychological study of a complex woman
  67. Pandora’s is a/an
    Ans:
    comic character
  68. John Gower’s Confession Mantis, “an encyclopedia of the art of love”, was written in
    Ans:
    English (East-Midland dialect)
  69. The Vision of William Concerning Piers, the Plowman is the only extant poem of
    Ans:
    W. Langland
  70. Four anonymous poems contained in one manuscript of about 1370 were found which give us good examples of medieval allegories. Which of the following is not one of them?
    Ans:
    Pardon
  71. The poet known entirely for Bruce, the supreme national poem of Scotland, is
    Ans:
    John Barbour
  72. One of the earliest works English prose was the translation that appeared in 1377 of the French Travels of Sir John Mandeville. It was the work of a French physician,
    Ans:
    Jean de Bourgogne
  73. The contemporary of Chaucer who is regarded the most original and powerful prose writer of his times is
    Ans:
    John Wycliffe
  74. In the Canterbury Tales the fictional inn where the pilgrims meet is
    Ans:
    Tabard
  75. Chaucer shows almost a modern attitude in his
    Ans:
    All of the above
  76. Arnold criticizes Chaucer for lacking in
    Ans:
    High seriousness

FPSC English Past Papers Solved MCQs pdf

English Literature MCQs for lecturer test

English literature MCQs for ss

Pms English Literature past papers MCQs

Mcqs for English Paper

Pms English Literature past papers MCQs

Mcqs for English Paper

FPSC Past Papers English Literature

Dogar English Literature MCQs

FPSC English Literature MCQs

This website is best to find Government jobs of your own choice. We collected different government jobs from different newspapers. We provide you with the exact qualifications and other details about the post. You can find the latest government jobs on this website.
We are providing Latest Government Jobs, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Marketing Jobs, Online Apply, jobs in Pakistan, Medical Department Jobs, online jobs in Pakistan, Business Jobs, Lesco Wapda, Pepco, Admissions, PAF Jobs, Pak Army Jobs, Pak Navy, PPSC, FPSC, NTS, PTS, Punjab Police Department, PM Shahbaz Sharif Laptop Scheme 2022, Atomic Energy, Banking, Medical, Teaching Jobs.
Government jobs link 1 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com/sitemap/
Get Free Laptop here 👇👇👇👇
https://seoarticles4all.com
Government jobs Link 2 👇👇👇👇👇
https://aiouhelps.com/
https://aiouhelper.com/
Join us on Whatsapp👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/GYzeONTnmZ75HWidY3rUjJ
Join us on Facebook 👇👇👇👇
https://m.facebook.com/Englishliterature147/
Join us on our Youtube channel 👇👇👇
https://youtube.com/channel/UCGdJzqKVWCYxW0WgK1Oj9zA
Join Us on Telegram 👇👇👇👇👇
https://t.me/+gPj5ZxCk0Wk5MDU0
Join us on Twitter 👇👇👇👇👇👇
https://twitter.com/Majid_writer?t=Ob81WbPDHuo1JM9xAUo8Tw&s=09
Join Us on Linkedin
https://www.linkedin.com/in/majid-farooq-76a0ab12b

CSS English literature solved MCQs

English Literature MCQs with Answers PDF

English Literature Solved MCQs

CSS English Literature past Papers MCQs

English Solved MCQs pdf

Css English Literature Solved mcqs

English Literature and Linguistics mcqs pdf

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: